Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο πρωταγωνιστής του λιντσαρίσματος του Ζακ Κωστόπουλου – Η απαράδεκτη δικογραφία

Η γεμάτη ερωτήσεις και καμία ασφαλή απάντηση, πλην του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, δικογραφία οδήγησε σε νέα προθεσμία της απολογίας του κοσμηματοπώλη της οδού Γλάδστωνος που κατηγορείται για θανατηφόρα σωματική βλάβη.

Μία προθεσμία που έδωσε ο ανακριτής της υπόθεσης, αφού ο φάκελος που χειρίζεται “πάσχει από σοβαρότατες ελλείψεις”, ενώ ακόμη παραμένουν αδιευκρίνιστες οι αιτίες που οδήγησαν στον θάνατο του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου .

Ο κοσμηματοπώλης οδηγήθηκε, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στα δικαστήρια της Ευελπίδων με τους αστυνομικούς να τον συνοδεύουν μέχρι την πόρτα του ανακριτικού γραφείου. Η νέα προθεσμία για την απολογία δόθηκε από τον ανακριτή για αύριο στις 10 το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον φάκελο απουσιάζουν ουσιώδη στοιχεία και μαρτυρίες, γεγονός που καταγγέλλεται από χθες από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής, αν και η υπόθεση προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, όταν δημοσιοποιήθηκε το οπτικό υλικό για όσα συνέβησαν την Παρασκευή στην οδό Γλάδστωνος. Υλικό που μόνο αποτροπιασμό προκαλεί. Η εικόνα του εγκλωβισμένου, που είναι προφανές ότι είναι ανήμπορος να αντιδράσει, να δέχεται κλοτσιές στο κεφάλι από τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και έναν άνδρα ακόμα, συνιστά πράξη βαρβαρότητας και είναι καταδικαστέα. Ο 33χρονος κλειδώθηκε μέσα στο κατάστημα υπό συνθήκες οι οποίες ερευνώνται. Υπάρχει αναφορά ότι μπήκε στο κατάστημα όχι για να κλέψει αλλά για να προστατευθεί από καβγά στο απέναντι μαγαζί που καθόταν με παρέα.

Σε βάρος του 73χρονου, οι εισαγγελικές αρχές έχουν ασκήσει ποινική δίωξη για τα αδικήματα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης που είναι κακουργηματικού βαθμού και για το πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Χθες, εν τω μεταξύ οι ιατροδικαστές Νίκος Καλογρηάς και Σουλτάνα Μαριανού από το δημόσιο και ο Σ. Τσαντίρης που ορίσθηκε από την οικογένεια του θύματος, που πραγματοποίησαν την νεκροψία – νεκροτομή στη σορό του 33χρονου άνδρα ανακοίνωσαν πως «η αιτία θανάτου του είναι απροσδιόριστη». Μάλιστα, όπως ανέφεραν οι ιατροδικαστές το θύμα αν και έφερε κακώσεις αυτές δεν δικαιολογούν από μόνες τους το θάνατο. Πλέον, οι απαντήσεις αναμένονται από τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις, που ωστόσο, απαιτούν χρόνο για να υπάρξουν αποτελέσματα.  Πάντως, η δικηγόρος της οικογένειας του 33χρονου έχει χαρακτηρίσει προσωρινή αιτία θανάτου το σχετικό ιατροδικαστικό πόρισμα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, πρέπει να διερευνηθεί το οξύ εγκεφαλικό οίδημα που έφερε ο 33χρονος.

Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι αν δεν υπήρχε το βίντεο, ο ξυλοδαρμός του 33χρονου θα ήταν σαν να μην είχε γίνει ποτέ. Στα έγγραφα της δικογραφίας που σχηματίστηκε για την υπόθεση και διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα και από εκεί στον ανακριτή, δεν καταγράφεται πουθενά, ούτε και από τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, το περιστατικό της ομαδικής επίθεσης. Αναφέρεται μόνο η κατάσχεση του μαχαιριού, το οποίο φέρεται να εντόπισε η Αστυνομία μέσα στο κοσμηματοπωλείο, δεν υπάρχει όμως έκθεση έρευνας μέσα στο μαγαζί, ούτε αναφέρεται αν υπήρχαν κάμερες στον εσωτερικό χώρο και οπτικό υλικό από αυτές.

Σε δηλώσεις της η συνήγορος της οικογένειας του 33χρονου, Αννυ Παπαρρούσου, αναφέρει πως πρόκειται για δικογραφία στοχευμένη αποκλειστικά πάνω στο νεκρό. Αναφέρονται, δηλαδή, σε αυτήν τα αδικήματα που κατά την Αστυνομία διέπραξε ο νεκρός. Εξάλλου, χτες το βράδυ προσήχθη στην αστυνομία 55χρονος που φέρεται ως ο δεύτερος ύποπτος της επίθεσης.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο Ζακ Κωστόπουλος παρελήφθη από το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με χειροπέδες, όπως επίσης χτυπήθηκε και από τους αστυνομικούς πριν του περάσουν τις χειροπέδες.  Οι αστυνομικοί που κλήθηκαν στο περιστατικό, ούτε εκτίμησαν σωστά τα δεδομένα ούτε αναζήτησαν στοιχεία, ούτε διερεύνησαν όπως ορίζει ο νόμος την όλη υπόθεση.

Την ίδια ώρα, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν  στην ταυτοποίηση και σύλληψη του δεύτερου ατόμου, ηλικίας 55 ετών, που έχει καταγραφεί σε βίντεο να χτυπά τον Ζακ, ενώ εκείνος προσπαθεί να βγει από το κοσμηματοπωλείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για καταστηματάρχη στην περιοχή της Ομόνοιας, ο οποίος φέρεται να έχει παραδεχθεί ότι χτύπησε τον Κωστόπουλο, προκειμένου «να προστατεύσει τον εαυτό του, την περιουσία του και τον κοσμηματοπώλη».

Τέλος, σήμερα συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο αντίο στον Ζακ στην Ιτέα Φωκίδας.