Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρωτοχρονιά: Πού μπορούμε να πάμε

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το τελευταίο σημείωμα

Θέμα της ταινίας είναι η εκτέλεση από τους Γερμανούς των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, την 1η Μάη 1944. Ο Παντελής Βούλγαρης μεταφέρει το κοινό στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν από την Πρωτομαγιά του ’44, παρουσιάζοντας ανθρώπους και γεγονότα, με κεντρικό πρόσωπο τον 34χρονο ήρωα κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη.

«Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία του Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς». Η ταινία πραγματεύεται την περίοδο από το 1843 μέχρι το 1847. Δηλαδή την περίοδο που ο Καρλ Μαρξ γνωρίζεται με τον Φρίντριχ Ένγκελς και ξεκινούν μαζί την κοινή τους πορεία, που πρόσφερε στο εργατικό κίνημα το θεωρητικό και πολιτικό θεμέλιο του επιστημονικού σοσιαλισμού.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρωτοχρονιά με ελληνική οπερέτα

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης υποδέχονται το 2018 με ένα κεφάτο γκαλά ελληνικής οπερέτας με τίτλο «Μυστικά ραντεβού και κρυφά τετ α τετ». Μια συναυλία που το πλούσιο πρόγραμμά της περιλαμβάνει τραγούδια των βασικότερων εκπροσώπων του είδους, όπως ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης, ο Νίκος Χατζηαποστόλου και ο Σπύρος Σαμάρας. Η μουσική επιμέλεια ανήκει στον Νικόλαο Καπέλιο, ενώ την ορχήστρα διευθύνει η Ζωή Τσόκανου. Τραγουδούν οι Μίνα Πολυχρόνου, Μαρισία Παπαλεξίου, Δημήτρης Πακσόγλου. Στις 7 μ.μ. Οδός 25ης Μαρτίου και Παραλία, Θεσσαλονίκη

Πρωτοχρονιάτικη συναυλία

Μια συναυλία μουσικού θεάτρου και κινηματογράφου. Ένα σκηνικό ταξίδι στην ιστορία των μιούζικαλ και των ρόλων τους. Tην πρώτη μέρα του χρόνου, η συναυλία ‘’A Little Theatre Music’’ κάνει δυναμικό ποδαρικό στο 2018, παρουσιάζοντας τραγούδια θεάτρου και κινηματογράφου, καθώς διασχίζει την ιστορία των μεγάλων μιούζικαλ και των ρόλων τους. Δύο ερμηνεύτριες, η Φανή Γέμτου και η Έλλη Δαδήρα, παρουσιάζουν, στα πρότυπα των θεατρικών συναυλιών του Broadway και του West End, τραγούδια και ιστορίες που άφησαν εποχή στο παγκόσμιο μουσικό θέατρο και στον κινηματογράφο. Στο πιάνο ο Νίκος Δρογώσης. Κείμενα, επιλογή ρεπερτορίου: Φανή Γέμτου. El Convento Del Arte: Βιργινίας Μπενάκη 7, Ομόνοια. Τηλ: 2105200602. Ώρα: 22.00.

Μετάδοση της Φιλαρμονικής του Βερολίνου

Το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς δίνουμε ραντεβού με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, και απολαμβάνουμε σε μαγνητοσκόπηση στην οθόνη τη συναυλία της παραμονής, σε διεύθυνση του Σάιμον Ρατλ και με προσκεκλημένη τη διάσημη μεσόφωνο Τζόις Ντι Ντονάτο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Ρίχαρντ Στράους, Λέοναρντ Μπερνστάιν, Ιγκόρ Στραβίνσκι, Αντονίν Ντβόρζακ και Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Κεντρική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ευριπίδου και Λ.Συγγρού. Τηλ: 2168091001, 002, 003. Ώρα: 18.30.

Χρήστος Ραφαηλίδης και Δημήτρης Καλαντζής

Η νέα χρονιά ξεκινάει με jazz διάθεση με τους δύο Έλληνες “jazzmen” να συναντιούνται ξανά μαζί στη σκηνή του Gazarte και να δημιουργούν το απόλυτο soundtrack για μια μουσική βόλτα στη δεκαετία του ’70. Ο Χρήστος Ραφαηλίδης με έναν δυναμικό τόνο Νεοϋορκέζικης jazz και ο Δημήτρης Καλαντζής με το μελωδικό, μεσογειακό του ταμπεραμέντο ενώνουν της δυνάμεις τους και σφραγίζουν με ένα πολύ προσωπικό ύφος τα τραγούδια μιας δεκαετίας που καθόρισε μια ολόκληρη γενιά και έβαλε νέες βάσεις στα μουσικά δεδομένα. Μαζί τους: Τζένη Καπάδαη (φωνή), Ντίνος Μάνος (μπάσο) και Δημήτρης Κλωνής (drums). Gazarte: Bουτάδων 32-34. Τηλ: 2103452277, 2103460347. Ώρα: 20.30.

  • «’70s Tribute», από τους Χρήστο Ραφαηλίδη και Δημήτρη Καλαντζή, στην κεντρική σκηνή του Gazarte, στις 10.30 μ.μ. Βουτάδων 32-34

ΘΕΑΤΡΟ

Παράσταση του έργου «O γάμος της Μαρίας Μπράουν» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκευά. Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, στις 6 μ.μ.
Κυκλάδων 11