Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρόκληση Τραμπ – Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τον ακροδεξιό Γκουαϊδό ως «προσωρινό πρόεδρο»

Σε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση απέναντι στο λαό της Βενεζουέλας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τον ακροδεξιό ηγέτη αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας.

Λίγο νωρίτερα, ενώπιον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Καράκας, ο Γκουαϊδό είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας.

Με ανακοίνωσή του, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλο το βάρος της οικονομικής και διπλωματικής δύναμης των ΗΠΑ για να ασκήσει πιέσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας (sic) στην Βενεζουέλα» και ενθάρρυνε άλλες κυβερνήσεις στο δυτικό ημισφαίριο να αναγνωρίσουν επίσης τον Γκουαϊδό.

«Σήμερα, αναγνωρίζω επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση Τραμπ.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση Τραμπ, Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Οτάβα σχεδιάζει να αναγνωρίσει και αυτή με την σειρά της τον Γκουαϊδό ως νέο πρόεδρο της χώρας. 

Όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης, χιλιάδες λαού, οπαδοί της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας, έχουν βγει στους δρόμους του Καράκας και άλλων πόλεων διαμαρτυρόμενοι για την αμερικανική πρόκληση.