Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρόωρες εκλογές στην Αυστρία σήμερα

Πριν καν συμπληρωθούν δύο χρόνια από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση της 15ης Οκτωβρίου 2017, πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Αυστρία, εξαιτίας του πολύκροτου σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής – γνωστού ως «Υπόθεση Ίμπιζα» – που οδήγησε στα τέλη του Μαΐου στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος (OVP) και του εθνικιστικού – «ευρωσκεπτικιστικού» Κόμματος των Ελευθέρων (FPO). Ο συνασπισμός κατέρρευσε εξαιτίας του σκανδάλου «Ιμπιζα», όπου ο πρώην πρόεδρος του FPO και πρώην αντικαγκελάριος, Χάιντς – Κρίστιαν Στράχε, εμφανιζόταν σε βίντεο να διαπραγματεύεται με υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία κρατικές συμβάσεις και άλλες επενδύσεις, με αντάλλαγμα τη στήριξη του κόμματός του στις εκλογές του 2017.

Στις κάλπες, που άνοιξαν μόλις, στις 08.00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 18.00 (ώρα Ελλάδας), όταν θα μεταδοθεί και η πρώτη πρόβλεψη της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης για το αποτέλεσμα, καλούνται 6.396.796 Αυστριακοί ψηφοφόροι 16 ετών και άνω προκειμένου να εκλέξουν για τα επόμενα πέντε χρόνια τους 183 βουλευτές της νέας Βουλής από τους υποψήφιους συνολικά οκτώ κομμάτων.

Το επίσημο, προσωρινό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών στις 22.00 (ώρα Ελλάδας), ενώ το οριστικό, τελικό αποτέλεσμα θα είναι γνωστό αργά την Δευτέρα ή πιθανόν μόνον την Πέμπτη, εάν υπάρξει καθυστέρηση στην καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων, που τη φορά αυτή έφτασαν τα 1.070.933, αριθμό-ρεκόρ.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το OVP (του απερχόμενου καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς)  έρχεται πρώτο με ποσοστό μεταξύ 33%-35% της πρόθεσης ψήφου, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες του SPO εμφανίζονται δεύτεροι με περίπου 23% και στην τρίτη θέση το FPO με 20%. Οι Πράσινοι – που στις τελευταίες εκλογές βρέθηκαν κάτω από το όριο του 4% για την είσοδο στη Βουλή – εμφανίζονται μεταξύ 11%-12% και το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία ) στο 8%. Το κόμμα «Τώρα» (πρώην Λίστα Πιλτς), που είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές και είχε μπει στη Βουλή με 4,4%, περιορίζεται τώρα στο 2%.

Πάντως, ο Σ. Κουρτς αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τον κυβερνητικό εταίρο που θα επιλέξει για τον κυβερνητικό συνασπισμό, που πολύ πιθανόν θα προκύψει από το εκλογικό αποτέλεσμα, χωρίς να έχει αποκλείσει μια συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες, τους φιλελεύθερους του ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία ) και τους Πράσινους.

Αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες, υπό την Πάμελα Ρέντι – Βάγκνερ, έχουν εκφράσει επιθυμία επιστροφής της συγκυβέρνησης με το Λαϊκό Κόμμα. Θυμίζουμε ότι μέχρι τις εκλογές του 2017 συγκυβερνούσαν Σοσιαλδημοκράτες – Λαϊκό Κόμμα με σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, τον Κρίστιαν Κερν. Αντίστοιχα, οι Πράσινοι, που συγκυβερνούν με το OVP σε αρκετές περιοχές της Αυστρίας, επιθυμούν να συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε ομοσπονδιακή κυβέρνηση.