Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ραγδαίες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Σε απρόβλεπτη ανάφλεξη οδηγεί την περιοχή το Ισραήλ, ενώ το Ιράν προετοιμάζει τα αντίποινα

Σε μια ανεξέλεγκτη επέκταση της σύγκρουσης οδηγεί την Μέση Ανατολή το κράτος – αρχιτρομοκράτης του Ισραήλ, με την δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και του ανώτερου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Μουχσίν Σουκρ.

Εν αναμονή των αντιποίνων του Ιράν για την δολοφονία του Χανίγια μέσα στην Τεχεράνη, συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απευθύνθηκε στους ισραηλινούς λέγοντας πως «έρχονται δύσκολες μέρες», καθώς «μετά το πλήγμα στη Βηρυτό αντηχούν απειλές απ’ όλες τις κατευθύνσεις».

«Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια και θα παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Το Ισραήλ θα επιβάλει βαρύ τίμημα σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον μας, από οποιαδήποτε πλευρά», ανέφερε ο Νετανιάχου  στη δήλωσή του,  προσθέτοντας πως το Ισραήλ επέφερε «σκληρά πλήγματα στους εχθρούς».

Τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν προειδοποιεί το Ισραήλ με «αυστηρή τιμωρία» και «βαρύ τίμημα» για τη δολοφονία Χανίγια

Δόθηκε εντολή για την απάντηση του Ιράν

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έδωσε εντολή στις Ένοπλές Δυνάμεις της χώρας του να πλήξουν άμεσα το Ισραήλ, σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται τρεις Ιρανούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για αυτή την εντολή.

Η εντολή δόθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, το πρωί της Τετάρτης.

Ο Αλί Χαμενεΐ ζήτησε από τους στρατιωτικούς διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης και του στρατού να προετοιμάσουν σχέδια τόσο για επίθεση όσο και για άμυνα σε περίπτωση που ο πόλεμος επεκταθεί και το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ χτυπήσουν το Ιράν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι Ιρανοί στρατιωτικοί διοικητές εξετάζουν μια συνδυασμένη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή του Τελ Αβίβ και της Χάιφα, αλλά θα φροντίσουν να αποφύγουν τα πλήγματα σε πολιτικούς στόχους, δήλωσαν οι Ιρανοί αξιωματούχοι. Μια επιλογή που εξετάζεται είναι μια συντονισμένη επίθεση από το Ιράν και άλλα μέτωπα όπου έχει συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης, της Συρίας και του Ιράκ, για να υπάρξει το μέγιστο αποτέλεσμα, είπαν.

«Η Χαμάς και το Ιράν δεν θέλουν έναν περιφερειακό πόλεμο, αλλά εδώ υπάρχει ένα έγκλημα που πρέπει να τιμωρηθεί», δήλωσε σήμερα ο υπαρχηγός της Χαμάς στη Γάζα, Χαλίλ Αλ-Χάγια, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τεχεράνη.

Ομιλία του Νασράλα την Πέμπτη

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε σήμερα τον θάνατο του στρατιωτικού  διοικητή της, από την αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε το Ισραήλ στον Λίβανο. Από την επίθεση με μαχητικά αεροσκάφη στην Βηρυτό, σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες. Το Al Jazeera μετέδωσε ότι μαζί με τον διοικητή της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε στρατιωτικός σύμβουλος του Ιράν.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, θα εκφωνήσει ομιλία την Πέμπτη, με αφορμή την κηδεία του Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα πως «δεν ήμασταν ενήμεροι και δεν έχουμε εμπλακεί», ενώ μίλησε για «επιτακτική ανάγκη» να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι οι δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ, που έβαλαν μπουρλότο σε όλη την περιοχή, σημειώθηκαν αμέσως μετά την επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, επιχείρησε να εμφανιστεί καθυσυχαστικός, δηλώνοντας χωρίς μεγάλη πειστικότητα πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μια κλιμάκωση είναι επικείμενη».

Με πληροφορίες από
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Al Jazeera, AFP, Reuters
via 902.gr

Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια
στα ισραηλινά εγκλήματα και τη συμμετοχή-συνενοχή
της ελληνικής κυβέρνησης

Σε ανακοίνωσή του για τη νέα ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό και τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα δολοφονική επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό που σε συνδυασμό με τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη οδηγούν στην απρόβλεπτη κλιμάκωση του πολέμου και τη γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Τα γνωστά προσχήματα που χρησιμοποιεί το κατοχικό κράτος του Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, δεν μπορούν να κρύψουν τις επανειλημμένες και συνεχιζόμενες επιθετικές ενέργειες σε βάρος του Λιβάνου, την πολύχρονη κατοχή εδαφών στον Λίβανο και τη Συρία, στα Υψίπεδα του Γκολάν και φυσικά τη γενοκτονία που συντελείται σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης  με πάνω από 40.000 νεκρούς.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που έχει εξελιχθεί σε βασικό “αναμεταδότη” της ισραηλινής προπαγάνδας και ενισχύει την πολύμορφη συνεργασία με το κράτος-τρομοκράτη, έχει τεράστιες ευθύνες μετατρέποντας τη χώρα μας σε θύτη άλλων λαών.

Είναι ανάγκη τώρα να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα ισραηλινά εγκλήματα και τη συμμετοχή-συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτά, να εκφραστεί η λαϊκή αλληλεγγύη στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, αλλά και σε κάθε λαό που έρχεται αντιμέτωπος με αυτά τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα».

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter