Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρατσιστικοί βανδαλισμοί στο 1ο Γυμνάσιο Ελ. Βενιζέλου στα Χανιά (ΦΩΤΟ)

Γράφει ο Ειρηναίος Μαράκης  //

Εκτεταμένες φθορές σε τρεις αίθουσες διδασκαλίας στον πρώτο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά, προκάλεσαν άγνωστοι δράστες τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Συγκεκριμένα, οι δράστες αφού διέρρηξαν το σχολείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, έσκισαν κουρτίνες και τις πέταξαν έξω, έσπασαν θρανία, καθίσματα, τηλεοράσεις, πέταξαν βιβλία και αναποδογύρισαν μία ντουλάπα στις αίθουσες όπου πραγματοποιούνται μαθήματα της Γ’ τάξης του γυμνασίου ενώ προκάλεσαν ακόμα σοβαρές φθορές σε εργαστηριακό εξοπλισμό. Με το φως της ημέρας και μπροστά στη θέα των νέων καταστροφών, οι αρμόδιοι ειδοποίησαν τις Αρχές. Έτσι, στο 1ο Γυμνάσιο Ελ. Βενιζέλου έσπευσαν αστυνομικοί προκειμένου να διερευνήσουν την υπόθεση. Επίσης, στο σχολείο μετέβη και συνεργείο της Σήμανσης, προκειμένου να συλλέξει δακτυλικά αποτυπώματα ενώ πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο χώρο για την εύρεση τυχόν στοιχείων που ενδεχομένως οδηγήσουν την Αστυνομία στην ταυτότητα των δραστών.

xania1

Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιούνται βανδαλισμοί στο συγκεκριμένο σχολείο όπου το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται μαθήματα αλβανικών για τα παιδιά της κοινότητας στα Χανιά. Η συγκεκριμένη επίθεση υπήρξε μια αποτυχημένη αλλά οργανωμένη προσπάθεια με σκοπό την αποτροπή της διεξαγωγής των μαθημάτων αλβανικών στο συγκεκριμένο σχολείο., βάζοντας αλυσίδες, ρίχνοντας λάδια και σπάζοντας τους αφαλούς των κλειδαριών σε διάφορες πόρτες.

Τα δύο περιστατικά δεν αποτελούν ένα μεμονωμένο γεγονός, αντίθετα αποτελούν μέρος των προσπαθειών μικρών μειοψηφιών με ρατσιστικά κίνητρα να ακυρώσουν τα μαθήματα αλβανικών σε μετανάστες 2ης και 3ης γενιάς. Χρησιμοποιούν ως πρόσχημα άλλοτε το μπλουζάκι που φόραγε ένας μαθητής, άλλοτε τη νομιμότητα των αλβανικών συλλόγων, άλλοτε το αν ο διευθυντής του σχολείου τήρησε τις νομότυπες διαδικασίες, όπως συνέβη στο 1ο Γυμνάσιο Ελ. Βενιζέλου, προκειμένου να πετύχουν την ακύρωση των μαθημάτων. Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται αποκλειστικά η ρατσιστική στοχοποίηση της αλβανικής κοινότητας. Όσοι προσπάθησαν να ακυρώσουν την διεξαγωγή των μαθημάτων αλβανικών είναι οι ομοϊδεάτες όλων αυτών που προσπαθούσαν το προηγούμενο διάστημα να εμποδίσουν τα παιδιά των προσφύγων να κάνουν μάθημα στα σχολεία του Ωραιοκάστρου και του Περάματος, αξιοποιώντας το κλίμα που διαμορφώθηκε από τα εθνικιστικά συλλαλητήρια για να διαμορφώσουν μέσα στα σχολεία κλίμα διακρίσεων και αποκλεισμών ενάντια στα παιδιά των μεταναστών. Έχει ενδιαφέρον να δούμε σε αυτό το σημείο ότι στα Χανιά και σε κτίρια που παραχωρούν οι δήμοι πραγματοποιούνται εδώ και καιρό απογευματινά μαθήματα και άλλων κοινοτήτων που διαμένουν στην περιοχή είτε Ολλανδών και Δανών, είτε Σέρβων, Άγγλων, Γερμανών, Πολωνών ή Ρώσων χωρίς ούτε ένα πρόβλημα.

xania2

Δεν είναι τυχαίο προφανώς ότι στην πρώτη και μοναδική ακύρωση των μαθημάτων, αφού όπως θα δούμε στη συνέχεια ξεκίνησαν κανονικά, δόθηκε πολιτική κάλυψη από την δολοφονική συμμορία της Χρυσής Αυγής βεβαιώνοντας για το ποιος βρίσκονταν πίσω από την συγκεκριμένη ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι το περιστατικό συνέβη σε μία περιοχή όπου πριν λίγο καιρό η συμμορία είχε ανοίξει γραφεία – για να κλείσουν αμέσως κι ύστερα από σχετικές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις.

Η αντιφασιστική απάντηση

Οι προσπάθειες ακύρωσης των μαθημάτων αλβανικών δεν έμειναν πάντως αναπάντητες από το σύνολο των εργαζόμενων στα Χανιά. Από την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων για πραγματοποίηση των μαθημάτων στον χώρο που αρχικά είχε επιλεγεί, δηλαδή στο 1ο Γυμνάσιο Ελ. Βενιζέλου, μέχρι την κινητοποίηση της μαθητικής κι εκπαιδευτικής κοινότητας έως και την μεγάλη αντιφασιστική γιορτή που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου, υπήρξε μιας αντιφασιστική και αντιρατσιστική πανκινητοποίηση που οδήγησε να ξεκινήσουν τα μαθήματα (και τα οποία συνεχίζονται μέχρι σήμερα) , γεμίζοντας την αίθουσα.

xania3

Συγκεκριμένα, πλήθος εργαζομένων, αντιφασιστών και κοινωνικών φορέων συμμετείχαν στην γιορτή υποδοχής των περίπου 45 Αλβανών μαθητών, αριθμός που όπως εκτιμά η αλβανική κοινότητα αναμένεται να αυξηθεί, διεκδικώντας «ανοιχτά σχολεία για όλα τα παιδιά» και δίνοντας ένα δυνατό μήνυμα έναντια στο ρατσισμό και το φασισμό που προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι και στα Χανιά. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Αλβανική Κοινότητα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων (ΣΕΠΕ), η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Χανίων (ΕΛΜΕ), η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εκπρόσωποι σωματείων του ΠΑΜΕ και αυτά των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, οικοδόμων, εργαζομένων στα τρόφιμα και ποτά, συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Χανίων, αναρχικοί ενώ το παρόν έδωσαν, κάτω από την πίεση του μαζικού κινήματος που προηγήθηκε όλες αυτές τις μέρες, και θεσμικοί φορείς. Είχε προηγηθεί κοινή συνέντευξη τύπου των σωματείων της εκπαίδευσης στην πόλη και αντιρατσιστικών-αντιφασιστικών συλλογικοτήτων που καλούσαν στην συγκεκριμένη κινητοποίηση καθώς και οι ομόφωνες αποφάσεις υπέρ της συνέχισης των μαθημάτων στον ίδιο χώρο, του Συλλόγου Διδασκόντων και των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου όπου απομόνωσαν κάθε ρατσιστική φωνή.

Η ενωτική γιορτή υποδοχής των Αλβανών μαθητών αποτελεί ένα πρώτο βήμα στο να μην επιτρέψουμε την επανεμφάνιση των νεοναζί ως “αγανακτισμένων” κατοίκων ή γονέων, ψαρεύοντας στα θολά νερά του εθνικισμού και της πολεμοκαπηλίας των ημερών και αποτελεί ένα πολύ βασικό κρατούμενο για τη συνέχεια για την καλύτερη οργάνωση της αντιφασιστικής και της αντιρατσιστικής πάλης. Η προχθεσινή , δεύτερη επίθεση στο σχολείο αποδεικνύει ότι πρέπει να βρισκόμαστε πάντα σε εγρήγορση και ετοιμότητα.

xania4

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι ανακοίνωση για τους βανδαλισμούς έβγαλε και το Υπουργείο Παιδείας όπου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «Παρά τη συντριπτική αποδοχή εκ μέρους των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων αλλά και της τοπικής κοινωνίας για τη διδασκαλία μαθημάτων αλβανικής γλώσσας τα Σαββατοκύριακα σε παιδιά μεταναστών στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά, μια μικρή μειοψηφία εξακολουθεί να επιδίδεται σε φυλετικό μίσος και να χρησιμοποιεί φασιστικές μεθόδους», σχολιάζει από την πλευρά του το Υπουργείο Παιδείας, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι «αυτή τη φορά κατέφυγαν σε βανδαλισμούς θέλοντας να επιβάλουν τους ρατσιστικούς σκοπούς τους. Απαντούμε στους ίδιους και στους υποκινητές τους ότι θα βρουν ξανά απέναντί τους την εκπαιδευτική κοινότητα και σύσσωμη την ελληνική κοινωνία που δεν εκφοβίζεται ούτε υποκύπτει σε απειλές και που επιθυμεί την ομαλή ένταξη των παιδιών αλβανικής καταγωγής στα σχολεία». Το Υπουργείο καταλήγει τονίζοντας πως «η Πολιτεία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατευθεί το αγαθό της γνώσης για τα παιδιά ανεξαρτήτως καταγωγής».

 _______________________________________________________________________________________________________

Ο Ειρηναίος Μαράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1986, απόφοιτος της τεχνικής εκπαίδευσης. Συμμετέχει με ποιήματα του στα συλλογικά έργα (e-books) ενώ ποιήματα του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες λογοτεχνικές σελίδες. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Αγώνας της Κρήτης καθώς και στο διαδικτυακό πολιτικό και πολιτιστικό περιοδικό Ατέχνως. Διατηρεί το ιστολόγιο Λογοτεχνία και Σκέψη.