Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρεκόρ, 114.659 μαθητές δημόσιων σχολείων άστεγοι στην Ν.Υόρκη

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

Ένας στους 10 μαθητές ζούσε σε προσωρινή στέγαση, σε συγγενείς και σε καταλύματα αστέγων κατά τη διάρκεια του προηγούμενου σχολικού έτους. Τα ίδια παιδιά πρέπει να διασχίσουν την πόλη κάθε πρωί, να περάσουν από δύο ή περισσότερες γειτονιές για να φτάσουν στο σχολείο τους.

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από την ομάδα Monday by Advocates for Children of New York μια ομάδα που παρέχει νομικές και συμβουλετικές υπηρεσίες για τους άπορους μαθητές.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ξεπερνούν τις 100.000 αφού ταυτόχρονα ο αριθμός των εγγραφών στα σχολεία συνεχίζει να μεγαλώνει όσο και η έλλειψη κατοικιών.

Οι μαθητές είναι πραγματικά τα πιό ευάλωτα θύματα της έλλειψης στέγης και όσο και να απασχολεί την δημοτική αρχή της Ν.Υόρκης το πρόβλημα οξύνεται.

-Ούτε φυσικά δίνονται περισσότερα κονδύλια για την βοήθεια των μαθητών, σχολιάζει η εφημερίδα New York Times.

Ο αριθμός των μαθητών των δημόσιων σχολείων είναι περίπου 1.100.000. Από αυτούς οι 114.659 είναι άστεγοι. 3.097 προστέθηκαν μόνο τον τελευταίο χρόνο. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2010 ήταν 69.244.

Όσο οι δημοτικοί άρχοντες και οι πολιτικοί συζητούν για το θέμα, ο αριθμός μεγαλώνει. Αυτή την στιγμή στην Ν.Υόρκη συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών αστέγων περίπου 10% ενώ στο Σικάγο είναι περίπου 5% και στο Λ.Άντζελες 3% μιλώντας πάντα για φτωχούς ανθρώπους που στέλνουν τα παιδιά τους σε δημόσια σχολεία.

Τα καταλύματα αστέγων είναι υπερπλήρη και πολλά παιδιά κοιμούνται στα αυτοκίνητα και στους δρόμους. Μόνο 38.000 από αυτά έμεναν σχετικά σταθερά σε καταλύματα. Τα υπόλοιπα έμεναν σε συγγενείς και δυστυχώς στα αυτοκίνητα και στον δρόμο ενώ παράλληλα οι οικογενειές τους ψάχνουν να βρούν μία σίγουρη και φτηνή κατοικία.

Από τα 1.800 σχολεία της Νέας Υόρκης τα 144 είχαν την συντριπτική πλειοψηφία των αστέγων μαθητών στις τάξεις τους. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών είναι άστεγοι. Η άμεση συνέπεια είναι η απόδοση στις σπουδές.

Carroll Gardens, Brooklyn by the yard. I don't think the cat is his pet, probably farrow. I took a picture as I was walking across the street ... I continued walking.

Το σχολικό έτος 2015-16, μόνο το 12 % των μαθητών που ζουν στα καταλύματα πέρασαν τις κρατικές εξετάσεις στα μαθηματικά και 15% στα Αγγλικά. Σε αυτά τα σχολεία οι επισκέψεις των απελπισμένων γονέων στους σχολικούς συμβούλους για βοήθεια είναι διπλάσιος από τα υπόλοιπα.

Σε μιά περιοχή του Bronx στα 10 από τα 32 σχολεία οι άστεγοι μαθητές φτάνουν το 44-45%. 10.804 μαθητές είναι άστεγοι. Οι μαθητές κατά κανόνα χάνουν 30 μαθητικές ημέρες την σχολική χρονιά όταν δεν μένουν κάπου σταθερά και φυσικά μένουν πίσω στα μαθήματα. Για κάθε 1660 μαθητές αναλογεί ένας κοινωνικός λειτουργός, ο οποίος φυσικά δεν έχει τίποτα να προσφέρει ακόμη και αν υπάρχει δημοτική απόφαση τα καταλύματα για τους μαθητές να μην απέχουν πάνω απο 5 μίλια από το σχολείο. Αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει στην πράξη.

Ο δήμος διαθέτει κάποια εκατομμύρα δολάρια, γύρω στα 15 κάθε χρόνο για κοινωνικούς λειτουργούς και άλλα μικρά προγράμματα, απευθύνεται στους φιλάνθρωπους της πόλης αλλά δεν βρίσκει ανταπόκριση και η μόνη σταθερή φιλανθρωπική βοήθεια είναι κατά περίεργο τρόπο της Γερμανική Deutsche Bank της Φρανκφούρτης που κάτι συνεισφέρει.

Λόγω αυτής της απαράδεκτης κατάστασης διαμορφώνεται μια ταξική παιδεία που δεν δίνει τις ίδιες ευκαιρίες στα παιδιά των φτωχών και στις οικογένειες των χαμηλών εισοδημάτων.Είναι λογικό και η αποδοσή τους να είναι χαμηλή και το μέλλον τους αβέβαιο. Χέρι χέρι με τις απαράδεκτες αυτές συνθήκες πηγαίνει και η εγκληματικότητα, η ένταξη στις συμμορίες, τα ναρκωτικά, όπως και το χαμηλό πολιτικό επίπεδο. Αυτή είναι η νέα γενιά που διαμορφώνεται στην χώρα που έχει τους πιό πλούσιους κατοίκους. Τους περιμένει ένα μέλλον ζοφερό, στην φτώχεια, την ανέχεια και στην εύκολη συμμετοχή στις επιθέσεις ενάντια στους άλλους λαούς.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία