Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσικές εκλογές – Δεν αμφισβητείται ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης

Εκλογές σήμερα στη Ρωσία με γνωστό εκ των προτέρων αποτέλεσμα και δεδομένο ότι ουδείς υποψήφιος αμφισβητεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο νυν Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένεται να επανεκλεγεί με υψηλά ποσοστά, που θα κυμαίνονται από 57-70% . Να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες εκλογές, του 2012, είχε συγκεντρώσει 63,6% των ψήφων.

Με μεγάλη απόσταση και για τη 2η θέση, αλλά με ποσοστά που στις δημοσκοπήσεις κυμαίνονται κάτω από το 10%, ακολουθούν ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, επιχειρηματίας Πάβελ Γκρουντίνιν, και του δεξιού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι. Η υποψήφια των δεξιών και φιλοδυτικών εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων, Ξένια Σαμπτσάκ («Πρωτοβουλία Πολιτών»), γνωστή κυρίως σε νέα τμήματα της ρωσικής κοινωνίας από τα τηλεοπτικά σόου, ανάλογα των αμερικανικών “big brother” και ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, του κεντροδεξιού «Γιάμπλακο», φιλελεύθερος οικονομολόγος, «παιδί» της εποχής της περεστρόικα και του τότε προγράμματος αναδιάρθρωσης της σοβιετικής οικονομίας μέσα σε 500 μέρες, συγκεντρώνουν ποσοστά κοντά ή λίγο πάνω από το 1%, ενώ ποσοστά κάτω από το 1% συγκεντρώνουν οι Μπορίς Τιτόφ («Κόμμα Ανόδου»), Σεργκέι Μπαμπούριν («Ρωσική Παλλαϊκή Ενωση») και Μαξίμ Σουραϊκίν(«Κομμουνιστές της Ρωσίας»). Για τον τελευταίο υποψήφιο να προσθέσουμε πως τόσο το ΚΚΡΟ, όσο και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ) τον έχουν καταγγείλει ως «αχυράνθρωπο» του Κρεμλίνου, που έχει στόχο τη δυσφήμιση του κομμουνιστικού κινήματος.

Σε κανένα από τα πολιτικά προγράμματα των υποψήφιων Προέδρων δεν αμφισβητείται ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που ακολουθεί η χώρα μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Το Πρόγραμμα των «20 βημάτων» του υποψηφίου του ΚΚΡΟ, Π. Γκρουντίνιν, στηρίζεται στη σοσιαλδημοκρατική αντίληψη περί «κοινωνικού κράτους».

Η Ναταλία Λισίτσινα, υποψήφια Πρόεδρος με το ΚΕΚΡ, μέσα από τον ευρύτερο πολιτικό σχηματισμό που αυτό έχει συγκροτήσει («ΡΟΤ ΦΡΟΝΤ», δηλαδή «Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο Ρωσίας»), δεν κατεβαίνει στις εκλογές, γιατί όπως κατήγγειλε το ΚΕΚΡ, η Εκλογική Επιτροπή καθυστέρησε την ανακοίνωση της υποψηφιότητας για 13 μέρες, ώστε να προκαλέσει δυσκολίες στη συγκέντρωση των απαραίτητων 100 χιλιάδων υπογραφών για τη στήριξη της υποψηφιότητας. Επιπλέον, αν και συγκεντρώθηκαν τελικά 110 χιλιάδες υπογραφές, σκόπιμα υπήρξε καθυστέρηση από την ταχυδρομική υπηρεσία για την αποστολή ενός τμήματος από αυτές, με αποτέλεσμα να χαθεί η καταληκτική ημερομηνία της κατάθεσής τους.