Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 19 Ιανουαρίου

399 Γεννήθηκε η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, Πουλχερία η οποία στη συνέχεια αγιοποιήθηκε και γιορτάζεται στις 10 Σεπτεμβρίου. Είχε μεγάλη φήμη στο Βυζαντινό χριστιανικό κόσμο και το λεξικό Σουίδα συμπεριλαμβάνει ένα αρκετά εκτενές λήμμα για τη δράση της.

Πουλχερία, η < λατ. Pulcher (= ωραίος)• η ωραία

Είναι ένα όνομα που σήμερα το συναντούμε κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Στο αντιπροσωπευτικό πανελλαδικό δείγμα μας το όνομα έχει ποσοστό εμφάνισης 0,017%. Το 650% των εμφανίσεων του το όνομα τις έχει στο νομό Θεσσαλονίκης.

1809 Γεννήθηκε ο Αμερικανός συγγραφέας και ποιητής, Έντγκαρ Άλαν Πόε

Σαν σήμερα 7 Οκτωβρίου 1849 πεθαίνει ο Εντγκαρ Αλαν Πόε

Το 1949 την ίδια μέρα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ένας μυστηριώδης άνδρας με μαύρο μανδύα, κρυμμένος κάτω από ένα καπέλο με φαρδύ μπορ, επισκέπτεται τον τάφο του Έντγκαρ Άλαν Πόε στο κοιμητήριο της Βαλτιμόρης. Ανοίγει ένα μπουκάλι κονιάκ, κάνει μία πρόποση, πίνει το μισό και το υπόλοιπο μαζί με τρία τριαντάφυλλα τα εναποθέτει στο μνήμα. Ο αινιγματικός επισκέπτης θα κάνει την εμφάνισή του κάθε χρόνο στα γενέθλια του Πόε, κάπου ανάμεσα στα μεσάνυχτα και στο ξημέρωμα, επί 60 χρόνια αδιαλείπτως, μέχρι το 2009 που χάνονται τα ίχνη του.

1913 Γεννήθηκε ο θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και δημοσιογράφος, Ασημάκης Γιαλαμάς

Βάσως Γεωργίου «Δε συμβιβάστηκε και δεν υποτάχθηκε ποτέ στην όποια μορφή αντίδρασης και πρώτα απ’ όλα της πιο επιθετικής εξοντωτικής, στα μαύρα χρόνια της αμερικανοκρατίας.Ο Γιαλαμάς σίγουρα δεν πήρε ελαφρά τη ζωή, φανέρωσε ωστόσο από νωρίς μια ευτράπελη, μια σατιρική διάθεση και κλίση, μια τάση επίμονη, κυρίαρχη, να δίνει την κωμική όψη των πραγμάτων, αλλά και να παρουσιάζει τη βαθύτερη ουσία της ζωής και της πάλης, της κοινωνικής και της πολιτικής των ανθρώπων και των εργαζομένων. Αφοσιώθηκε ολόψυχα στο γράψιμο, στη διπλή – τριπλή συγγραφή για εφημερίδες, περιοδικά, και για το θέατρο. Δούλεψε σε πάνω από 10 έως 15 εφημερίδες, συνεργάστηκε σε πολλά περιοδικά κι έγραψε ο αθεόφοβος, μόνος του ή με συνεργάτες, πάνω από 100 θεατρικά έργα. Και ο κοσμάκης χάρηκε, γέλασε ειλικρινά».

Αριστούλα Ελληνούδη: «Ακάματο, ακαταπόνητο “εργάτη” του λαού μας στους αγώνες του για τη λευτεριά, ανεξαρτησία, προκοπή, μόρφωση, πολιτισμό. Τον παρηγορητή του λαού μας στις ήττες, στους καημούς, στα βάσανά του. Το χαροκόπο στις κατακτήσεις και τα επιτεύγματά του. Γιατί η λαϊκή του “ρίζα”, οι ιδέες και τα οράματά του, η ψυχή του όλη, του υπαγόρευσαν αυτό που είναι: Αγωνιστής της Αντίστασης, της δημοσιογραφίας, της ποίησης, του θεάτρου, της ίδιας της ζωής».

1945 Ο σοβιετικός στρατός απελευθερώνει τους Εβραίους στο γκέτο του Λοντζ στην Πολωνία (του δεύτερου μεγαλύτερου εβραϊκού γκέτο μετά της Βαρσοβίας). Από τους 204.000 Εβραίους του γκέτο το 1940 επιζούν 877.

1947 Το ναυάγιο της «Χειμάρρας».  Το επιβατηγό πλοίο “Χειμάρρα “,  που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκης – Πειραιά, βυθίστηκε μετά την πρόσκρουσή του σε νάρκη στον Ευβοϊκό, παίρνοντας μαζί του στα παγωμένα νερά 383 ψυχές. Η τραγωδία συνέβη στις 4.10 το πρωί της Κυριακής, 1,5 μίλι από τη νησίδα Καβαλλιανή στον Κάτω Κάβο της Εύβοιας. Οι έρευνες για την αναζήτηση των ναυαγών άρχισαν μετά 10 ώρες!

Μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες αυτού του αιώνα. Ανάμεσα στους επιβάτες που πνίγηκαν βρίσκονταν και 36 πολιτικοί κρατούμενοι που ταξίδευαν δεμένοι με χειροπέδες. Μεταφέροντα στου τόπους εξορίας. Τη στιγμή της βύθισης, πολλοί από αυτούς πνίγηκαν, αφού οι δεσμοφύλακες δεν τους έλυσαν. Μεταξύ τους ήταν και ο Ν. Ζαγουρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μόνο δέκα από αυτούς μπόρεσαν να σωθούν.

1949 Αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού υπό τους καπετάνιους Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου) και Γιώτη (Χαρίλαο Φλωράκη) προσβάλλουν το Καρπενήσι. Θα το καταλάβουν 2 μέρες αργότερα και θα το κρατήσουν για δεκάξι ημέρες.

1965 Τη διάλυση της Νεολαίας Λαμπράκη δια της δικαστικής οδού “εφόσον αποδειχθεί η εξάρτησίς της από το ΚΚΕ” εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου.