Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 29 Οκτωβρίου

1863 Ιδρύεται ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός από τον Ελβετό Ερρίκο Ντινάν

1884 Γεννήθηκε ο Μπέλα Λουγκόζι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Μπέλα Φέρεντς Ντεσό Μπλασκό, ουγγρικής καταγωγής Αμερικανός ηθοποιός, που ερμήνευσε επανειλημμένα το Δράκουλα σε b-movies της εποχής.

1897 Γεννήθηκε ο Πάουλ Γιόζεφ Γκέμπελς, Γερμανός προπαγανδιστής του Χίτλερ. Από το όνομά του προήλθε ο όρος «γκεμπελισμός».

1911 Πέθανε ο Τζόζεφ Πούλιτζερ, Ουγγροαμερικανός δημοσιογράφος και εκδότης, ο άνθρωπος που έδωσε τον ορισμό της «κίτρινης δημοσιογραφίας», αλλά και δημιούργησε τα έγκυρα δημοσιογραφικά βραβεία που φέρουν το όνομά του.

1914 Οι Έλληνες της Κύπρου χαιρετίζουν την προσάρτηση της νήσου από τη Μεγάλη Βρετανία ως το πρώτο βήμα για την ένωση με την Ελλάδα.

1925 Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ Τζον Χάλεϊ «Ζουτ» Σιμς.

1929 «Μαύρη Τρύπα» στο αμερικανικό χρηματιστήριο, η ημέρα που έμεινε στην ιστορία ως «το μεγάλο κραχ». Εκατομμύρια τίτλοι μετοχών έγιναν απλά χαρτιά, χάνοντας την αξία τους.

1940 Οι 600 περίπου κρατούμενοι κομμουνιστές της Ακροναυπλίας στέλνουν υπόμνημα στην κυβέρνηση με το οποίο καταδικάζουν τη φασιστική εισβολή και ζητούν να σταλούν στο μέτωπο για να πολεμήσουν.

Οι μεταξικές αρχές, όχι μόνο αρνούνται, αλλά και μετά την έλευση των Ναζί, παραδίδουν τους κρατούμενους κομμουνιστές στις δυνάμεις κατοχής, οι οποίοι θα τους χρησιμοποιήσουν ως όμηρους και θα τους εκτελεστούν ως αντίποινα για τη δράση του ΕΛΑΣ. Κάποιοι εξ αυτών ωστόσο θα καταφέρουν να δραπετεύσουν και να ενταχθούν στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση.

1947 Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία σχηματίζουν τη Μπενελούξ (Benelux), που θα αποτελέσει τον πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1961 Η Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις (ΕΡΕ) του Κωνσταντίνου Καραμανλή κερδίζει εκ νέου τις εκλογές, εν μέσω καταγγελιών της αντιπολίτευσης για νοθεία.

1969 Ο πρώτος σύνδεσμος υπολογιστή σε υπολογιστή κατοχυρώνεται από την ARPANET.

1986 Πέθανε ο Μίμης Φωτόπουλος, Έλληνας ηθοποιός.

Μίμης Φωτόπουλος, ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης

1997 Πέθανε ο Ανδρέας Μιχαλιτσιάνος, Έλληνας αστρονόμος και αστροφυσικός

2006 Πέθανε ο Μαρία Καλουτά, Ελληνίδα ηθοποιός