Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός τώρα: Συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις στην Ελασσόνα – Τα 5,9 ακολούθησαν 5 Ρίχτερ

Σεισμός τώρα: Συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις στην Ελασσόνα – Τα 5,9 ακολούθησαν 5 Ρίχτερ

Για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, που δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στην δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8.38μμ στην Ελασσόνα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν “σχεδόν δίδυμο σεισμό”, καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο (16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας ) ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό, αλλά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, όμως προέρχεται από το ίδιο ρήγμα.

Επισήμανε, τέλος, ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο αν αυτό συμβεί «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Για ενεργοποίηση άγνωστου κλάδου του ρήγματος που έδωσε τον χθεσινό σεισμό στην Ελασσόνα μίλησε το protothema.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής γεωλογίας στο ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας. «Είναι ξεχωριστός σεισμός μ’ αυτή την έννοια, αλλά παραμένει στη μετασεισμική ακολουθία. Παρακολουθούμε με πολλή προσοχή την εξέλξη, ιδιαίτερα στην περιοχή βόρεια του χωριού Αμούρι». Όπως είπε ο κ. Λέκκας που βρίσκεται απόχθες στην Ελασσόνα, υπάρχουν κάποιες πρώτες αναφορές για ζημιές, κυρίως σε κτίσματα που είχαν ήδη χτυπηθεί από το χθεσινό σεισμό.

Όπως δήλωσε στο protothema.gr o διευθυντής του γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης η δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της αναμενόμενης μετασεισμικής ακολουθίας.

Βορειότερα σε σχέση με το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού είναι το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. «Ενεργοποιήθηκε ρήγμα βορειότερα, στο Κεφαλόβρυσο Ελασσόνας. Πάμε επί τόπου να δούμε τις συνέπειες, αλλά ανησυχούμε πολύ», λέει στο protothema.gr ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν αναμένει να υπάρξει μεγαλύτερος μετασεισμός από αυτόν. Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι έχει μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις της αποψινής δόνησης σε μια «πληγωμένη περιοχή».

Βόλος: Ταρακουνήθηκαν Βόλος και Τρίκαλα – Ο κόσμος βγήκε και πάλι στους δρόμους

Φόβος και αναστάτωση απόψε στον Βόλο, αλλά και στην Δυτική Θεσσαλία εξ αιτίας της πολύ ισχυρής δόνησης στις 20.38 που ταρακούνησε και πάλι την περιοχή.

Χιλιάδες κάτοικοι του Βόλου βγήκαν και απόψε στους δρόμους, στις πλατείες και στην παραλία, αφού η νέα ισχυρή δόνηση είχε και πάλι μεγάλη διάρκεια, αλλά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες της περιοχής.

Στα Τρίκαλα ο νέος πολύ δυνατός σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την περιοχή και ο κόσμος βγήκε σε δρόμους και πλατείες φοβούμενος τα χειρότερα.

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης ο οποίος εξέφρασε μεν την ανησυχία του για τον πολύ ισχυρό σεισμό, αλλά τόνισε ότι προς το παρόν δεν αναφέρθηκαν περαιτέρω προβλήματα από τα υπάρχοντα στα χωριά στα ανατολικά του Νομού και στα όρια με την Λάρισα, που βρίσκονται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Καρδίτσα και σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο.

«Ο πικρός βίος του Μαξ Χάβελααρ, Μια ιστορία εκμετάλλευσης στις αποικίες καφέ»