Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεξιστικό παραλήρημα του Μητροπολίτη Κοζάνης: Οι γυναίκες να κρατούν το στόμα τους κλειστό

Σε σκοταδιστικό, σεξιστικό παραλήρημα προέβη από άμβωνος ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, υπενθυμίζοντας τις μεσαιωνικές αντιλήψεις που επικρατούν στην Εκκλησία της Ελλάδος αναφορικά με τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία.

«Οι γυναίκες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, αρκεί σε κάποια στιγμή να έχουν το στόμα τους κλειστό, καθώς στη συνέχεια θα γίνει το δικό τους» είπε ο Μητροπολίτης σε έναν λόγο που μοιάζει να έχει βγει από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Στο παραλήρημά του, ο Παύλος καταπιάστηκε και με τις 13 γυναικοκτονίες που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα μέσα στο 2021, χαρακτηρίζοντας «εμπαιγμό» τον όρο «γυναικοκτονία». Πιο συγκεκριμένα σημείωσε:

«Φτιάξαμε κι έναν καινούριο όρο εμείς οι Έλληνες για τις γυναίκες, για να τις εμπαίζουν. Και αυτές τα πιστεύουν… Γυναικοκτονία λέει… Πού να ακουστεί στον νομικό, ποινικό κόσμο ανά την οικουμένη και να γελάσει, ή μάλλον να καγχάσει… Δηλαδή, γυναίκα δεν είσαι άνθρωπος; Γιατί εμείς ξέρουμε ανθρωποκτονία. Είτε στον άνδρα, είτε στη γυναίκα. Είσαι άνθρωπος. Είσαι εικόνα του Θεού. Αφού δεν είσαι άνθρωπος τι είσαι;»

Στην συνέχεια έφερε ως παράδειγμα διηγήσεις γυναικών που εκμυστηρεύονται ότι οι άνδρες τους πολλές φορές τις ταπεινώνουν. «Στο χέρι σας είναι να μεταδώσετε, να μεταγγίσετε αυτό που είστε. Ελεγαν οι μανάδες μας: “Ακούστε παιδιά μου, εμείς οι γυναίκες ό,τι θέλουμε κάνουμε, αρκεί σε κάποια στιγμή να έχουμε το στόμα μας κλειστό και μετά θα γίνει αυτό που εμείς θέλουμε. Εχει δύναμη η γυναίκα, γιατί έχει αισθήματα που δεν έχει ο άνδρας».

Επιπλέον, ο Μητροπολίτης Κοζάνης αναφέρθηκε στο μεγάλο ποσοστό διαζυγίων στην Ελλάδα ενώ φρόντισε να διαβεβαιώσει το ποίμνιό του ότι… «δεν είναι ούτε ρατσιστής, ούτε εθνικιστής».

vivlio mpelogiannis