Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σημεια και τέρατα στους χώρους δουλειάς στον κλάδο τροφίμων

Οι καταγγελίες που φτάνουν στο Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων ποτών ν.αττικής είναι πολλές, μα αυτή που αφορούσε την επιχείρηση Μπρακόπουλος ΑΕΒΕ – «Ελληνικός Φούρνος», καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το που έχει φτάσει η ασυδοσία της εργοδοσίας. Στην συγκεκριμένη επιχείρηση λοιπόν , όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στο συνδικάτο, παρακρατήθηκε μέρος της μισθοδοσίας των εργατών του μηνός Μαΐου, λόγω λάθους στην παραγωγή των προϊόντων.

Το συνδικάτο μας με το που έλαβε γνώση άμεσα παρενέβη στην εργοδοσία και κατήγγειλε το γεγονός προσφεύγοντας στην επιθεώρηση εργασίας. Σήμερα η υπόθεση ήρθε στην επιθεώρηση εργασίας παρουσία μελών της διοίκησης του συνδικάτου, με τους εκπρόσωπους της επιχείρησης, οι οποίοι άκουσαν αυτά που έπρεπε από τους ταξικούς συνδικαλιστές γιατί όταν παρεμβαίνουμε στον χώρο δουλειάς κρύβονται, να δεσμεύονται εγγράφως για επιστροφή των παρακρατημένων χρημάτων με την μισθοδοσία του μήνα που διανύουμε, «απολογούμενοι» πως το «λάθος» έγινε γιατί η εργοδότρια επιχείρηση δεν έχει ξανακάνει κάτι τέτοιο ποτέ και γι’ αυτό «δεν ήξερε ότι είναι παράνομο» και ότι το πρόστιμο επιβλήθηκε γιατί το αφεντικό είναι «καλό» και δεν ήθελε να τους απολύσει αλλά να τους «συνετίσει».

trofima
Η εργοδοσία με τον αέρα στα πανιά που της έχει δώσει η κυβέρνηση άλλα και το σύνολο των αστικών κομμάτων έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε γαλέρες, που εκτός από τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς συνολικά, στο τέλος οι εργαζόμενοι «θα βάζουν και από την τσέπη τους» για να εργάζονται. Όμως δεν είναι ανίκητοι, η οργάνωση των εργαζομένων στα ταξικά συνδικάτα φέρνει μικρές νίκες και αποτελέσματα, μπορεί να τους σταματήσει. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν για να βάλουν φρένο στην εργοδοσία του κλάδου, η οποία τους θέλει να εργάζονται χωρίς κλαδική ΣΣΕ, δηλαδή σκλάβους χωρίς δικαιώματα, ενώ αξιώνει και να τους παίρνει από την τσέπη ακόμη και αυτό τον άθλιο μισθό με τον οποίο τους αμείβει.

(Το λάβαμε στο ταχυδρομείο μας)