Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Σκάστε επιτέλους» υποκριτές και φαρισαίοι!

Σχολιάζει ο Ηρακλής Κακαβάνης //

«Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος εκφράζει αποκλειστικά και μόνο τις προσωπικές του απόψεις» σχολίασε σήμερα ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης, ύστερα από ερώτηση δημοσιογράφων για τις δηλώσεις του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου

«Σεβασμιώτατος»… για την Αρχιεπισκοπή (τον Ιερώνυμο δηλαδή) ο «ιεράρχης» της που ντροπιάζει την έννοια του ανθρώπου (είτε αυτού που προέρχεται από τον Αδάμ, είτε αυτού που είναι εξέλιξη του πιθήκου).

Θυμόμαστε και την κάλυψη του Αρχιεπισκόπου σε παλαιότερο παραλήρημα του Αμβρόσιου: «Αυτά που επισημαίνει δεν είναι λάθη, είναι ο τρόπος με τον οποίο τα λέει και αυτό που του λένε. Αν ψάξουμε τα κείμενα και τα ψηλαφίσουμε και τα δούμε για το θέμα το κεντρικό που θίγει, δεν κάνει λάθος. Αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος ο κατάλληλος που μπορεί να ενεργήσει ένας ποιμένας».

***

«Σεβόμαστε τους πάντες ιδιαιτέρως δε τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας , όμως σε έναν συγκεκριμένο υπερήλικα πρέπει κάποιος να του πει ένα… «ΣΚΑΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ» σταμάτα να πονάς και να σκανδαλίζεις τον ορθόδοξο και μη κόσμο δεν σου φταίει ο Χριστός και η Εκκλησία σε τίποτε σταμάτησε να τους βάζεις μπροστά για να βγάζεις την κακία σου. Είμαστε παπάδες και τα λόγια μας πρέπει να είναι ΑΜΒΡΟΣΙΑ και ΝΕΚΤΑΡ στις ψυχές των ανθρώπων όχι ΧΟΛΗ και ΞΥΔΙ». Τάδε έφη πατήρ Νέοφυτος εκ Καλαμάτας.

«Υπερήλικας» για τον «προοδευτικό» ιερωμένο ο δηλωμένος φασίστας ταγματάρχης της Χούντας και νυν χρυσαυγίτης Αμβρόσιος.

***

Αντιλαμβανόμενος ο  μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος ότι ο παραληρηματικός λόγος του μητροπολίτη Καλαβρύτων, Αμβρόσιου δεν ταιριάζει στη σύχρονη εικόνα που πρέπει να έχει η εκκλησία για να μπολιάζει την ψυχή του ανθρώπου με ενοχή, με τρόμο και ενοχές, διαμορφώνοντας συνειδήσεις που θα υπακούν αντί να ακούν, που θα κυριαρχούνται από το φόβο μήπως πέσουν, ώστε να σέρνονται μια ζωή, νουθετεί τον «άγιο» Καλβρύτων: «Φτάνει πια ‘Αγιε Καλαβρύτων!». Νουθετεί και αποκαλύπτει το πραγματικό (αντικομμουνιστικό) πρόσωπο της Εκκλησίας.

Στυλοβάτης της εξουσίας και κήρυκας της «ομοψυχίας» (δηλ. της μοιρολατρικής αποδοχής της κατάστασης από το λαό) δεν έχασε την ευκαιρία ο Αμβρόσιος να ξεράσει ωμό αντικομμουνισμό:

… «Σεβασμιώτατε, λυπάμαι, αλλά ο “άθεος” Πρωθυπουργός μίλησε με περισσότερη ανθρωπιά και ευαγγελική πραότητα για τους πονεμένους της πυρκαϊάς από ότι εσείς. Κάλεσε τον πληγωμένο λαό μας σε ενότητα και ομοψυχία, ενώ εσείς εξαπολύσατε κήρυγμα μίσους, κήρυγμα αντιχριστιανικό, απάνθρωπο. Φτάνει πια! Δεν είναι ο Χριστός μας, αυτός που τάχα εκφράζετε. Δεν είναι έτσι η Ορθόδοξη Πίστη μας, τσαλαπατώντας τον άνθρωπο, τότε αυτός μετατρέπει την Πίστη μας σε στεγνή και στυφή ιδεολογία, όπως ήταν ο φασισμός, ο ναζισμός και ο κομμουνισμός. Ορθόδοξη Πίστη ερήμην του ανθρώπου ή σε βάρος του ανθρώπου, δεν υπάρχει, δεν χρειάζεται να υπάρχει. Φτάνει λοιπόν, άγιε Καλαβρύτων!…»

***

Αρχιεπίσκοπε Ιερώνυμε, δεν είχαμε και δεν έχουμε τη ψευδαίσθηση ότι θα ξυρίσεις αυτό το θλιβερό υποκείμενο, τον Αμβρόσιο. Πατήρ Νεόφυτε, ίσως άθελά σου, μπολιάζεις ψυχές με ψέμα, προσφέρεις αντίδωρο ζυμωμένο με το όπιο της θρησκείας, για να καθησυχάσεις το ποίμνιο. Άνθιμε, είσαι η σύγχρονη, η πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή του Αμβρόσιου και του προκατόχου σου.

Υποκριτές και φαρισαίοι, «σκάστε επιτέλους». Σταματήστε να προσβάλλετε και να εμπαίζεται το ποίμνιό σας. Σταματήστε να κοροϊδεύετε το λαό που δυστυχεί και υποφέρει, το λαό που πνίγεται, καίγεται, σκοτώνεται για τα κέρδη των λίγων.

Συνεπείς εκφραστές της απατηλής συνείδησης των κολασμένων και κατατρεγμένων, αυτού του τόπου, αυτής της Γης, όποιο «ράσο» και αν φορέσετε στην ίδια, με τον Αμβρόσιο, κολυμπήθρα του σκοταδισμού βαπτιστήκατε. Με την ίδια αγιαστούρα του φόβου, της ενοχής και της μοιρολατρίας ραντίζεται το λαό. Μεριμνώντας να μη ξυπνήσει ποτέ. Να μη σκεφτεί να διεκδικήσει αυτό που του πρέπει. Να μη διαμαρτυρηθεί γι’ αυτό που του συμβαίνει.

_________________________________________________________________________________________________________

Ηρακλής Κακαβάνης –  Δημοσιογράφος – Συγγραφέας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1991 έως το 2013 εργάστηκε στον Ριζοσπάστη. Από το 2013 αρθρογραφεί σε διαδικτυακά Μέσα. Από το 2010 συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
Facebook