Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σοβαρό ατύχημα στο Ηρώδειο: Καμπανάκι κινδύνου από το Σωματείο Εργαζομένων Θεάματος – Ακροάματος (ΣΕΘΕΑ)

«Πάρτε τώρα μέτρα προστασίας της ζωής μας! Θα θρηνήσουμε νεκρούς συνάδελφούς μας», τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων Θεάματος – Ακροάματος (ΣΕΘΕΑ). Όπως καταγγέλλει, «ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πως από “θαύμα” δεν έχουμε  θρηνήσει θύμα!

Τελευταίο περιστατικό είναι στη χθεσινή βραδινή βάρδια των εργαζομένων  στο Ηρώδειο. Εργαζόμενοι πάνω στα 8 μέτρα προσπαθούσαν να αλλάξουν ένα ρομποτικό φως. Στην προσπάθειά τους αυτή 2 σωλήνες σπάνε, χτυπάνε έναν  συνάδελφο στο πόδι και από καθαρή τύχη δεν πέφτει στο κενό από μεγάλο ύψος».

Το Σωματείο επισημαίνει ότι «αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ποιες είναι οι συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων στον κλάδο, ακόμα και σε χώρους “βιτρίνα”. Ας αναλογιστούμε τι μέτρα συντήρησης υπάρχουν σε άλλους χώρους  δουλειάς, αν γίνονται αυτά στο μεγαλύτερο  Φεστιβάλ της χώρας! Η εντατικοποίηση και τα ανεξέλεγκτα ωράρια στον κλάδο έχουν χτυπήσει κόκκινο και πως γενικεύονται και σε όλους τους χώρους. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Διοίκησης του Φεστιβάλ Αθηνών για τα μέτρα συντήρησης των σωλήνων που έσπασαν ή για παράδειγμα πόσο βάρος αντέχουν οι σωλήνες και με πόσο “φορτώνονται” με φώτα».

Συνεχίζοντας σημειώνει ότι «αντίστοιχη ευθύνη του Φεστιβάλ υπάρχει και για τα μέτρα προστασίας της ζωής των συναδέλφων, καθώς οι συνάδελφοι που ήταν στα 8 μέτρα δεν είχαν καν ζώνη ασφαλείας! Απαιτούμε τώρα την άμεση παρέμβαση και έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας στο χώρο του Ηρώδειο, για να ζητήσει  άμεσα ευθύνες από τη διοίκηση του Φεστιβάλ Αθηνών. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου να γίνουν μια γροθιά, να διεκδικήσουν μέσα από το Σωματείο, να κάνουν υπόθεση δική τους τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, για ασφαλείς χώρους εργασίας, για αύξηση των μισθών στο ύψος των αναγκών μας. Διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση  Εργασίας, που έχει επεξεργαστεί το Σωματείο μας, που κατοχυρώνει αυξήσεις των μισθών, κατοχυρώνει ωράριο και μέτρα ασφαλείας και  προστασίας της υγείας και της ζωής  μας, με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας».

Αλήθειες και ψέματα για το λιμό στην Ουκρανία, Νίκος Μόττας