Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουδάν: Σφοδρές μάχες ανάμεσα σε ομάδες πραξικοπηματιών — Σε κλοιό πυρών το Χαρτούμ

Σφοδρές μάχες έχουν ξεσπάσει στο Σουδάν, όπου ομάδες πραξικοπηματιών μάχονται μεταξύ τους για την νομή της εξουσίας, στο φόντο σφοδρών ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων τα οποία δεν είναι άσχετα από τον ανταγωνισμό ιμπεριαλιστικών κέντρων όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα κ.α. στην περιοχή της Αφρικής.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) συγκρούονται με τις δυνάμεις του στρατού. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μάχες σημειώνονται ακόμα και μέσα στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης της χώρας. Τουλάχιστον τρεις άμαχοι έως τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τον Οκτώβρη του 2021, μετά από πραξικόπημα, ανέλαβε την εξουσία ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουράν, ο οποίος είναι επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου που διοικεί την χώρα. Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου είναι ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, ο οποίος έχει δημιουργήσει την παραστρατιωτική ομάδα RSF. Ωστόσο, μεταξύ των δύο στρατηγών υπήρξε αντιπαράθεση για την αρχηγία του στρατού, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ανοιχτή πολεμική σύγκρουση.

Όπως έγινε γνωστό μέσω ανακοίνωσης του στρατού, η Πολεμική Αεροπορία του Σουδάν διεξάγει επιχειρήσεις κατά των επιθέσεων των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

ΥΠΕΞ: Σύσταση στους Έλληνες να αποφεύγουν ταξίδια στο Σουδάν

«Το υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή», αναφέρει το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

Επίσης, «συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας», συμπληρώνει.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική αρχή στο Σουδάν και αρμόδια είναι η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο

Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters δήλωσαν ότι σφοδρά πυρά ακούγονταν σήμερα στο Χαρτούμ κοντά στο προεδρικό μέγαρο, στο αρχηγείο του σουδανικού στρατού και το υπουργείο Άμυνας στο κέντρο της σουδανικής πρωτεύουσας.Συγκρούσεις σημειώνονται επίσης στην πρωτεύουσα του Βόρειου Νταρφούρ, Ελ Φάσερ.

Από την πλευρά τους, οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης ανακοίνωσαν ότι έχουν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου, της κατοικίας του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, αλλά και του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαρτούμ. Επίσης ανέφεραν ότι έχουν τον έλεγχο άλλων δύο αεροδρομίων στην πόλη Μερόβε στα βόρεια της χώρας, αλλά και του αεροδρομίου της πόλης Ελ Ομπέιντ που βρίσκεται στο Νότιο Σουδάν.

 902.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters.

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα