Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στέλνουν οι ΗΠΑ 5000 στρατιώτες στην Κολομβία για να επιτεθούν στην Βενεζουέλα;

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Αινιγματικά λόγια στο μπλοκ του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ για την Βενεζουέλα

«Όλες οι εκδοχές βρίσκονται στο τραπέζι». Έτσι απαντά ο Λευκός Οίκος, μεταδίδει το Reuters, στην ερώτηση αν οι ΗΠΑ,  ετοιμάζονται να παρέμβουν στρατιωτικά στην Βενεζουέλα. Αντί για απάντηση ο σύμβουλος Ασφαλείας τους έδειξε το μπλοκάκι του.

Το ερώτημα προέκυψε όταν ο Σύμβουλος Ασφαλείας, σε συνέντευξη τύπου, χθές Δευτέρα 28/1, σήκωσε ψηλά το μπλοκ σημειώσεων και το έδειξε στους δημοσιογράφους.

Η συνέντευξη έγινε για να ανακοινωθούν οι νέες κυρώσεις εναντίον της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA.

Στην συνέντευξη πήραν μέρος ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steve Mcnuchin και ο σύμβουλος Ασφαλείας John Bolton.

Παρόλο που ο John Bolton επί αρκετά λεπτά κρατούσε ψηλά το μπλοκάκι του με την σημείωση 5000 στρατιώτες στην Κολομβία, δεν του έγινε καμία ερώτηση για το θέμα.

Ο John Bolton συνέχισε απτόητος να εξηγεί πως ο πρόεδρος ήταν σαφής, καμία λύση δεν αποκλείεται, όταν ρωτήθηκε για πιθανή στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα.

Ο Λευκός Οίκος μετά από λίγο απέστειλε μέιλ στον Τύπο όπου επαναλαμβάνει ότι «ισχύει ότι έχει πει ο Πρόεδρος» χωρίς να διευκρινίζει αν εννοούσε και στρατιωτική επέμβαση.

venez

Ο υπουργός εξωτερικών της Βενεζουέλας Carlos Holmes δηλώνει επί του θέματος πως δεν μπορεί να γνωρίζει τι εννοεί ο Bolton.

«Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα συνεχίσει να αντιδρά πολιτικά και διπλωματικά ώστε η δημοκρατική τάξη να επανέλθει στην Βενεζουέλα» συνεχίζει, όπως μεταδίδει το ΑΡ.

Ο Μαδούρο με νέα παρέμβαση το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη κατηγορεί τις ΗΠΑ πως προσπαθούν να κλέψουν την θυγατρική εταιρία Citgo, διακινητή και εμπορικό εκπρόσωπο της κρατικής εταιρίας πετρελαίου PDVSA. (Σχετικά έχει αναφερθεί το ΑΤΕΧΝΩΣ).

«Θα προσφύγω στην Δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσω αυτές τις προσπάθειες» δηλώνει ο Μαδούρο, μεταδίδει το ΤΤ.

Ακόμη και να πρόκειται για προσπάθεια εκφοβισμού, φαίνεται πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις προκλήσεις και τις επεμβάσεις μέχρι τέλους. Είτε για να γονατίσουν τον Μαδούρο μέσω συμβιβασμών, ώστε να μπούν οι αμερικάνικες εταιρίες στα πετρέλαια της Βενεζουέλας είτε να επιτεθούν κατά μέτωπον, μέσω των συμμάχων τους για να τον ανατρέψουν. Σε κάθε περίπτωση τα βάρη πέφτουν στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού της Βενεζουέλας που πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, απαντώντας στις παρεμβάσεις του Ιμπεριαλισμού να απαλλαγεί και από το σύστημα που αναπαράγει την εκμετάλλευση.

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία