Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στη Νέα Ιωνία αποκτήσαμε δήμαρχο πριν γίνουν οι εκλογές

Γράφει ο Δημότης Νέας Ιωνίας //

Στη Νέα Ιωνία αποκτήσαμε δήμαρχο πριν γίνουν οι εκλογές. Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Μανούρης και αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κυκλοφορεί και παρουσιάζεται ως ο νέος δήμαρχος της πόλης.  Παρουσιάζεται ως συνεχιστής των «καλών» παραδόσεων του ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση, μειλίχιος, δημοκρατικός, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, ασχέτως αν για τις επικείμενες εκλογές έχει τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ και της Νέας Δημοκρατίας, για χάρη του οποίου έγινε δυο κομμάτια.

Όμως ο Π. Μανούρης έχει παρελθόν στο Δήμο της Νέας Ιωνίας και στις κομματικές «διαπλοκές». Από το 2010 διατέλεσε διευθύνων σύμβουλος στο Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (για την περίοδο που θήτευσε σε αυτή τη θέση υπάρχει έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για κακοδιαχείριση).

Στην προηγούμενη περίοδο, όταν η παράταξη του Ηρ. Γκότση έχασε την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανέλαβε πρωτοβουλία στρατηγικής σύμπλευσης η μείζων αντιπολίτευση υπό τον Παναγιώτη Μανούρη. Όταν δε ήταν να επιτεθούν στη Λαϊκή Συσπείρωση, ήταν οι καλύτερες στιγμές και για τους δύο (όπως και όταν στέκονταν σαν εξαπτέρυγα δεξιά και αριστερά του μητροπολίτη). «Υπέρ» ή «λευκό» η στάση της παράταξης του Π. Μανούρη όταν ο Γκότσης τον χρειαζόταν, «κατά» όταν η πρόταση της παράταξης Γκότση διαφαινόταν ότι θα περάσει.

Πρόσφατη και ενδεικτική η στάση του Π. Μανούρη στη συζήτηση για τη λειτουργία του Σχολείου Μεταναστών. Με προσεκτική στάση και παρελκυστικές ερωτήσεις προσπαθούσε, αφ’ ενός, να αποτρέψει τη λειτουργία του, αφετέρου, να εκθέσει το σύλλογο δασκάλων της περιοχής (Γ. Σεφέρης)  παρουσιάζοντας τον ότι λειτουργεί στα όρια της νομιμότητας.

Παρότι προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ένα φιλολαϊκό προφίλ, είναι ο πιο αξιόπιστος εκφραστής της αντιλαϊκής πολιτικής στους δήμους, μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας στην εφαρμογή των αντιλαϊκών νόμων και κατευθύνσεων πάντα στο πλαίσιο που ορίζουν οι θεσμοί και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Ως τέτοιος επιλέχτηκε από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, έχοντας δείγματα γραφής από τη θητεία του στην Αυτοδιοίκηση.