Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συμπαράσταση στον Γιάννη Παληό (…και στον καθένα-καθεμία που κινδυνεύει από πλειστηριασμό το σπίτι του από τις τράπεζες)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Η ιστορία δεν αφορά τον συγκεκριμένο επαγγελματία, ούτε και το συγκεκριμένο νησί (Χίος) όπου ζει και εργάζεται ο Γιάννης Παληός , που διατηρεί τον εκδοτικό οίκο «ΑΛΦΑ ΠΙ» πολύ εδώ και δεκαετίες έχει διαγράψει τη δική πνευματική διαδρομή, προσφέροντας ποιοτικές εκδόσεις.

Ας δούμε τι γράφει ο ίδιος ο Γιάννης Παληός για την «περιπέτεια» του:

“Από το 2012, συνέπεια της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα μας, εγώ μαζί με τον Αντώνη αδυνατούσαμε να πληρώσουμε τις δόσεις των δανείων που είχαμε. Ο τζίρος της επιχείρησης άρχισε να πέφτει 25% κατ’ έτος (από το 2011), από εκεί που ήταν σταθερά ανοδικός με ρυθμούς ετήσιας αύξησης γύρω στο 30 με 40%. Στις προτεραιότητές μας μπήκαν πρώτα οι προμηθευτές πρώτων υλών, γιατί χωρίς χαρτί και μελάνια το τυπογραφείο δεν δουλεύει, στη συνέχεια μισθοί προσωπικού, υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, Φόροι και ΦΠΑ που δεν χρωστάμε ούτε μία δεκάρα και, τέλος, οι τράπεζες, τις οποίες, φυσικά, και δεν μπορέσαμε να καλύψουμε.

Έτσι, η τότε Εμπορική Tράπεζα (σήμερα Alpha) ξεκίνησε δικαστικό αγώνα εναντίον μας, ζητώντας την επιστροφή ολόκληρου του ποσού που είχαμε πάρει (εδώ δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε την δόση, μας ζητούσαν ολόκληρο το κεφάλαιο), διαφορετικά θα έπαιρναν το οικόπεδο που είχαμε βάλει ως εγγύηση.

Ξεκίνησε από την συνεργαζόμενη με την τράπεζα Εισπρακτική Εταιρία μία εφιαλτική καθημερινή πίεση, που άγγιζε τα όρια του παραλόγου, ακόμα και στους ηλικιωμένους και με προβλήματα υγείας γονείς μας, για την εξόφληση του δανείου, διαφορετικά θα μας έπαιρναν το οικόπεδο και ό,τι άλλο περιουσιακό στοιχείο έβρισκαν.

Τον Μάιο του 2013 μάς πήγαν στο δικαστήριο, εξέδωσαν Προσωρινή Διαταγή κατάσχεσης του οικοπέδου που είχαμε αγοράσει με σκοπό την ανέγερση επαγγελματικής στέγης. Τότε είχαμε συμπαραστάτες το Επιμελητήριο Χίου, τον Εμπορικό Σύλλογο, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΚΚΕ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, σύσσωμα τα δημοσιογραφικά μέσα της Χίου, αλλά και τις Αθηναίικες εφημερίδες «Ριζοσπάστη» και «Ελευθεροτυπία». Απαντήσαμε με Ανακοπή και Αναστολή Εκτέλεσης της Προσωρινής Διαταγής, την οποία κερδίσαμε με απόφαση της Προέδρου του Πρωτοδικείου Χίου, που έκρινε την απόφαση ως καταχρηστική.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 πέθανε ξαφνικά από ανακοπή ο αδερφός μου Αντώνης και εταίρος στην επιχείρηση. Από τότε άρχισαν ξανά και με περισσότερη ένταση πιέσεις από διάφορες εισπρακτικές εταιρίες για ρύθμιση των οφειλών. Δεν δίσταζαν να ενοχλούν και να απειλούν καθημερινά, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ακόμα και τους υπέργηρους μαυροφορεμένους γονείς μου, αλλά και την ανήλικη τότε κόρη μου.

Τον Φεβρουάριο του 2019 δικαστικός επιμελητής μού έφερε διαταγή πληρωμής για εξόφληση ποσού 199.000 ευρώ, ενώ το αρχικό ποσό του δανείου ήταν 120.000 ευρώ και μέχρι που σταμάτησε να πληρώνεται ήταν 105.000 ευρώ.

Την περασμένη Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019, πάλι δικαστικός επιμελητής μού κοινοποίησε την κατάσχεση του σπιτιού μου (μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που έχω μαζί με την σύζυγό μου Κωνσταντίνα Σβερδίλα) και τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό του στις 7 Νοεμβρίου 2019.

Στο σημείο αυτό οφείλω να πω ότι εδώ στην Χίο ΚΑΝΕΝΑΣ συμβολαιογράφος και δικαστικός επιμελητής δεν προχωρά σε τέτοιες εκτελέσεις, μόνο ένα γραφείο στη Μυτιλήνη έχει συναινέσει.

Αγαπητοί φίλοι,

Όλοι εσείς που τίµια και µε καθηµερινό αγώνα προσπαθείτε να κρατήσετε τις επιχειρήσεις σας, συνταχθείτε µαζί µου. Δεν είµαστε απατεώνες. Δεν είµαστε τζογαδόροι. Δεν είµαστε µπαταξήδες. Αγωνιζόμαστε για τη ζωή που μας αξίζει!»

Να σημειώσουμε ότι γύρω από την υπόθεση ξεδιπλώθηκε μία μεγάλη πολύμηνη –πολύμορφη κινητοποίηση στο νησί αλλά και ευρύτερα (αποφάσεις φορέων, πάνω από 2.000 υπογραφές, αποφάσεις Δ.Σ και Περιφέρειας, ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ κλπ)

Πρόκειται για μία χαρακτηριστική υπόθεση της κατάστασης που επικρατεί σχετικά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και των τραπεζών περί «μπαταχτσήδων» ή «στρατηγικών κακοπληρωτών», στοχεύουν στο μεγάλο μέρος των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών. Οι απλοί άνθρωποι εξαναγκάστηκαν σε τραπεζικό δανεισμό για να καλύψουν υπαρκτές ανάγκες, αλλά «τσακίστηκαν» από την κρίση, την ανεργία, τα αντιλαϊκά μέτρα, τις μειώσεις μισθών και τη βαριά φοροληστεία.
Οι πραγματικοί «μπαταχτσήδες», που είναι υπεύθυνοι για το μεγάλο όγκο «κόκκινων» δανείων και των χρεών προς το Δημόσιο μένουν στο απυρόβλητο και σε ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο.
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας και ταυτόχρονα καλούμε και σε τοπικό επίπεδο την ανάγκη ανάπτυξης αγώνων για την προστασία από τις τραπεζικές κατασχέσεις. Ο Γ. Παληός δεν είναι μόνος! Είναι όλοι εμείς! Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»! Η κατοικία είναι δικαίωμα! Η πάλη όλων μας για ανακούφιση απ’ το βραχνά των χρεών, απέναντι στους πλειστηριασμούς, είναι υποχρέωση όλων.