Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνάντηση Κιμ-Τραμπ: Συμφώνησαν για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου

Με μια ιστορική χειραψία, με φόντο τις σημαίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν νωρίτερα σήμερα στην Σιγκαπούρη, στην πρώτη συνάντηση αμερικανού προέδρου και βορειοκορεάτη ηγέτη από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Κορέα. 

Η ιδιαίτερη συνομιλία των ηγετών διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, με μόνο τους διερμηνείς παρόντες, πριν μπουν στο χώρο άλλα μέλη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, πριν από λίγο. «Θα αποκτήσουμε μια εξαίρετη σχέση, δεν έχω καμιά αμφιβολία», είπε ο Τραμπ απαντώντας σε μια από τις ελάχιστες ερωτήσεις που επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να υποβάλλουν στους ηγέτες αφού κάθισαν. Από την πλευρά του, ο Κιμ επισήμανε ότι «οι παλιές πρακτικές και οι παλιές προκαταλήψεις ήγειραν πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα και βρισκόμαστε εδώ σήμερα».

Ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι στην ιστορική σύνοδο κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επιτεύχθηκε «μεγάλη πρόοδος», κάτι που επισφραγίστηκε λίγη ώρα αργότερα με την από κοινού υπογραφή συμφωνίας για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και τη δέσμευση των ΗΠΑ να εγγυηθούν την ασφάλεια της Βόρειας Κορέας.

Από την πλευρά της η Κίνα χαιρέτισε την συνάντηση των δύο ηγετών και την συμφωνία που υπεγράφη, χαρακτηρίζοντας «αναγκαία την ύπαρξη ενός μηχανισμού για την ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο». 

Ασχέτως των εντυπώσεων που αφήνει η συνάντηση Κιμ-Τραμπ και η συμφωνία τους, επιβεβαιώνεται  το ισχυρό ενδιαφέρον των ΗΠΑ να ισχυροποιήσουν την επιρροή τους στην περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού, στο πλαίσιο της «αντιμετώπισης» ισχυρών ανερχόμενων δυνάμεων, όπως η Κίνα και η Ρωσία, για τις οποίες επίσης έχει μεγάλο βάρος ο συσχετισμός δύναμης στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτών των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εντάσσεται και η προσπάθεια ομαλοποίησης των σχέσεων Ουάσινγκτον-Πιόνγιανγκ, ανεξάρτητα του αν η πρόσφατη συμφωνία θα τηρηθεί στο ακέραιο και απ’ τις δύο πλευρές.