Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συντονιστικό Μαθητών Αθήνας: «Το υπουργείο Παιδείας διάλεξε τα θέματα των Πανελλαδικών για να μας κόψει»

«Η κυβέρνηση και το υπ. Παιδείας έχουν όλη την ευθύνη για τα θέματα της Φυσικής και της Ιστορίας αλλά και στα Μαθηματικά και τη Βιολογία», σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, καταγγέλλοντας την επιλογή των θεμάτων που όπως σημειώνει έγινε γιατί «θέλουν να εξασφαλίζεται πελατεία για τα ιδιωτικά ΑΕΙ».

Απαιτεί:

–Λόγω των απαράδεκτων θεμάτων, εκτάκτως εδώ και τώρα και για φέτος να μην ισχύσει η ΕΒΕ

–Να καταργηθεί γενικά η ΕΒΕ και η Τράπεζα Θεμάτων

–Κατοχύρωση βαθμολογίας και δυνατότητα επανεξέτασης στις πανελλαδικές.

Στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, αναφέρει:

«Η κυβέρνηση και το υπ. Παιδείας έχουν όλη την ευθύνη για τα θέματα της Φυσικής και της Ιστορίας αλλά και στα Μαθηματικά και τη Βιολογία. Δεν φτάνει που περάσαμε άλλη μία χρονιά μέσα στο άγχος και την πίεση, πίεση που εντείνεται και από την Τράπεζα Θεμάτων και κυρίως την ΕΒΕ, οι οικογένειές μας έδωσαν τεράστια ποσά σε φροντιστήρια ενώ είχαμε εκατοντάδες κενά καθηγητών ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα μέχρι και την άνοιξη…

Και τελικά δώσαμε μαθήματα μέσα στον καύσωνα χωρίς κλιματισμό, και σε τι θέματα; Σε τέτοια που η έκταση και η δυσκολία τους ήταν τεράστια, στα δυσκολότερα των τελευταίων δεκαετιών. Γι’ αυτό και εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές καταγγέλλουν την κυβέρνηση και το Υπουργείο τόσες μέρες και έχουν απολύτως δίκιο!

Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα θέματα αυτά δεν είναι τυχαία. Δεν είναι και κανένα μυστικό. Θέλουν να εξασφαλίζεται πελατεία για τα ιδιωτικά ΑΕΙ με το να μας «κόβουν» από νωρίς τα όνειρα, να λέμε πως δεν έχει νόημα ούτε καν να προσπαθήσουμε. Θέλουν να μας πείσουν ότι τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια που ετοιμάζουν για τις τριπλές πανελλαδικές σε όλο το Λύκειο με το Εθνικό Απολυτήριο την νέα χρονιά θα είναι… για το καλό μας, και όχι για τις αλυσίδες φροντιστηρίων, κολεγίων, ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Η λογική του Υπ. Παιδείας είναι παραλογισμός, βέβαια. Με τι λεφτά θα δίνουμε κάθε χρόνο πανελλαδικές; Από πότε θα ξεκινάμε τα φροντιστήρια, από το νηπιαγωγείο; Θα μετρά ο βαθμός και στα θρησκευτικά; Πάτε καλά;

Δεν μας έφταναν οι μονές, θέλουν να έχουμε και τριπλές πανελλαδικές! Να το ξεχάσετε!

Αυτό που λείπει σήμερα δεν είναι οι περισσότερες εξετάσεις, αλλά ένα σχολείο που θα μας μορφώνει και θα είναι δημιουργικό για όλους μας! Θα βοηθά όλα τα παιδιά ισότιμα και δε θα τα αποκλείει, όποια επιλογή σπουδών και επαγγέλματος και να κάνουν. Για αυτό και τόσα χρόνια απαιτούμε να κατοχυρώνεται η βαθμολογία στις πανελλαδικές, έτσι ώστε το παιδί που αγχώθηκε, μπερδεύτηκε, δεν απέδωσε σε ένα μάθημα, να έχει το δικαίωμα να εξετάζεται μόνο σε αυτό ξανά, κρατώντας τη βαθμολογία στα υπόλοιπα.

Αλλά, εκεί στο Υπουργείο έχετε γίνει Υπουργείο Ιδιωτικής Παιδείας… γιατί να ακούσετε και να στηρίξετε τους μαθητές και τις ανάγκες τους; Δε θα σας περάσει, όμως αυτό, όπως και τόσα ακόμα!».