Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συντρόφισσα Όλγα, τρέμει το χέρι μου απ’ τη συγκίνηση

Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //

Η μικρή Όλγα μπήκε, αρχομένης της χούντας σ’ ένα βιβλιοπωλείο στην Κυψέλη. Ζήτησε τα άπαντα Λένιν. Ξερός ο βιβλιοπώλης. Κάτι τέτοιο λογίζεται και ως απόπειρα δολοφονίας. Ο ταλαίπωρος μικρομεσαίος φύλαγε μια σειρά των απάντων στην αποθήκη του για… ώρα ανάγκης. Μη και μπούνε οι μπάτσοι και δεν έβρισκαν κάτι τις για να τον μπουζουριάσουν. Τελικά την πούλησε στην 16χρονη Όλγα. Αρκετά χρόνια αργότερα, ο ίδιος βιβλιοπώλης, πούλησε μια σειρά των απάντων του Μαρξ στην μικρή, άμοιρη και αθώα Ελένη Παπαγγελή. Η οποία είχε δηλώσει ευθαρσώς, μετά τη μελέτη τους, πως ο άνθρωπος έλεγε βλακείες. Έπειτα συνελήφθη με την κατηγορία της μαρξιστικολενινιστικής διακόρευσης ασπίλων κορασίδων. Ο βιβλιοπώλης! Οι κορασίδες παραμένουν ελεύθερες…

Η Όλγα δείχνει τα Άπαντα του Λένιν – «άπειροι τόμοι, που καταλαμβάνουν σεβαστό όγκο στην τεράστια βιβλιοθήκη της», κατά τον εντυπωσιασμένο Δανίκα.

Τι ψηφίζεις; την ρωτάει εκείνος.

-Φυσικά ΚΚΕ.

-Να το γράψω;

-Να το γράψεις, απάντησε αποφασισμένη η συντρόφισσα Όλγα.

Η ίδια Όλγα μ’ αυτήν που ‘χε κάνει την προβοκατόρικη και αλήτικη ερώτηση στην Αλέκα Παπαρήγα σ’ εκείνο το de bate.

Κι εγώ απόμεινα τους μπούφους να κοιτάζω. «Κι έτσι καθώς επίμονα κι εκείνοι με κοιτούν, νομίζω πως στη μοναξιά και στη βλακεία τους, τους μοιάζω».

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ