Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σχέδια δημιουργίας κρυπτονομίσματος και από την Κούβα

Μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς και Υπουργοί της Κούβας συναντήθηκαν με σκοπό να συζητήσουν θέματα οικονομίας και να σχεδιάσουν τις πολιτικές της χώρας σχετικά με τις όλο και δυσχερέστερες παράνομες οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο νησί.

Ο Υπουργός Οικονομικών και Σχεδιασμού Αλεχάνδρο Χιλ είπε κατά τη συνάντηση της Τρίτης, όπου παρών ήταν και ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ότι το υπουργείο του έχει σχεδιάσει μέτρα με αφορμή το Εθνικό σχέδιο ανάπτυξης για το 2030 τα οποία καλύπτουν μεγάλο μέρος των δημοσιονομικών θεμάτων.

O Χιλ παρουσίασε στη συνάντηση τα βασικά σημεία του σχεδιασμού του, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης και αύξησης των εξαγωγών. Επίσης ανέφερε πως θα υπάρχουν κρατικές επενδύσεις στην επιστήμη, στην επισιτιστική αυτάρκεια και στην ενδυνάμωση των κρατικών επιχειρήσεων.

Ο υπουργός επίσης είπε ότι γίνονται ορισμένες κινήσεις προς την παραγωγή κρυπτονομισμάτων με σκοπό να δημιουργηθεί μια πιο βιώσιμη οικονομία, που να επηρεάζεται λιγότερο από τις επιθυμίες της κυβέρνησης του Τραμπ.

«Σκοπεύουμε να μελετήσουμε την εφαρμογή των κρυπτονομισμάτων στις εθνικές και διεθνείς εμπορικές σχέσεις (…). Πρέπει να δούμε πως γίνεται να ενσωματώσουμε αυτού του είδους τα μέτρα που να επιτρέπουν να προχωρήσουμε προς επίλυση των προβλημάτων μας», ανέφερε ο Χιλ.

Τον Μάιο οι ΗΠΑ ενεργοποιώντας ένα διάταγμα του 1996 έδωσαν το δικαίωμα σε διεθνείς οντότητες να μηνύουν επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την Κούβα ενώπιον δικαστηρίων των ΗΠΑ.

Αυτή είναι μία από τις πολλές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της κυβέρνησης Ντίας-Κανάλ και έρχονται να προστεθούν στο ηλικίας 60 ετών εμπάργκο στο νησί. Ωστόσο η χώρα έχει καταφέρει να εκπληρώσει τους στόχους ανάπτυξης που είχε θέσει ως τώρα και διατηρεί μια υψηλή βαθμολογία στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης.

Πηγή

crypto νόμισμα

ΣΣ |> Τι είναι το κρυπτονόμισμα: (για δυνατούς λύτες)

Η λέξη κρυπτονόμισμα (cryptocurrency) περιγράφηκε πρώτη φορά το 1998 από τον Wei Dai στη λίστα αλληλογραφίας των cypherpunks, υποστηρίζοντας την ιδέα μιας νέας μορφής χρήματος η οποία κάνει χρήση κρυπτογραφίας για να ελέγξει τη δημιουργία και τις συναλλαγές του, παρά μια κεντρική αρχή.

10 χρόνια αργότερα ο Satoshi Nakamoto θα δημοσιεύσει στην ίδια λίστα αλληλογραφίας τις πρώτες προδιαγραφές του bitcoin στο περίφημο πλέον white paper που λίγο αργότερα κατατέθηκε και δημόσια, σαν δημιουργία ενός χρηματικού εργαλείου το οποίο θα είναι πολύ ανθεκτικό στη λογοκρισία, δηλαδή, ότι θα είναι απαραβίαστο από τρίτους, και διαθέσιμο σε οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

To bitcoin έχει πλέον επικρατήσει ως το πρώτο κρυπτονόμισμα σε αξία και αναγνωρισιμότητα, όχι όμως μέσω ανταγωνισμού, αλλά κυρίως επειδή ήταν το πρώτο που κατάφερε να υπερβεί προβλήματα που είχαν αντιμετωπίσει προηγούμενες προσπάθειες, και επίσης λόγω της χρονικής περιόδου που δημιουργήθηκε, στα τέλη του Οκτωβρίου του 2008.
Από τότε η κοινότητα του bitcoin μεγάλωσε εκθετικά, με πολλούς προγραμματιστές που ασχολούνται με τo bitcoin.

Για την λειτουργία του, το bitcoin χρησιμοποιεί ένα αποκεντρωμένο δίκτυο υπολογιστών, οι οποίοι επαληθεύουν μέσω μαθηματικών πράξεων τις συναλλαγές που ζητούν οι χρήστες του.
Το δίκτυο αυτό ελέγχεται από τους ίδιους τους χρήστες καθώς λειτουργεί με βάση concensus, δηλαδή, δεν μπορεί κάποιος προγραμματιστής να εξαναγκάσει καμία αλλαγή στο πρωτόκολλο, διότι όλοι οι χρήστες είναι ελεύθεροι να ελέγξουν τον ανοικτό κώδικα του και να επιλέξουν την έκδοση του λογισμικού που χρησιμοποιούν.

Για να διατηρηθεί η συμβατότητα, όλοι οι χρήστες πρέπει να χρησιμοποιούν το λογισμικό που υπακούει στους ίδιους κανόνες.

Όλες οι συναλλαγές που έχει επεξεργαστεί το δίκτυο καταγράφονται σε ένα μοιρασμένο δημόσιο λογιστικό βιβλίο, το επονομαζόμενο blockchain, που επιτρέπει στον χρήστη να εξακριβώνει την αυθεντικότητα της κάθε συναλλαγής, καθώς αυτές προστατεύονται από ψηφιακές υπογραφές για τον κάθε χρήστη.

Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα και κυρίως, το κίνητρο, σε οποιονδήποτε χρήστη να επεξεργαστεί συναλλαγές που χρησιμοποιούν την υπολογιστική ισχύ εξειδικευμένου εξοπλισμού και να κερδίζει ανταμοιβή για την υπηρεσία αυτή, αυτό είναι το λεγόμενο mining (εξόρυξη).

Το mining εκτός του να εξακριβώνει συναλλαγές και να εκδίδει νέο νόμισμα, συμβάλλει και στην ασφάλεια του δικτύου. Όσο μεγαλύτερη υπολογιστική δύναμη έχει συνολικά το δίκτυο, τόσο λιγότερο ευάλωτο είναι σε επιθέσεις και κακόβουλους χειρισμούς.

Το δίκτυο, αρχικά αποτελούμενο από απλούς προσωπικούς υπολογιστές χρηστών μεγάλωσε και μεγαλώνει ακόμα με ταχύτατους ρυθμούς δίνοντας ώθηση σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά εξειδικευμένου εξοπλισμού

Αυτή τη στιγμή, το δίκτυο του bitcoin έχει την μεγαλύτερη συνδυασμένη υπολογιστική δύναμη από τα 500 μεγαλύτερα supercomputers του πλανήτη αν τα βάλουμε όλα μαζί.
Αυτή η υπολογιστική δύναμη είναι που εξασφαλίζει το δίκτυο μέσω της διαδικασίας που λέγεται proof of work, η οποία ουσιαστικά αποδεικνύει ότι χρησιμοποιήθηκαν φυσικοί πόροι οι οποίοι μέσω ενός αλγόριθμου μετατράπηκαν σε ένα κομμάτι δεδομένων.

Το proof of work έχει την ιδιότητα να είναι χρονοβόρο και δαπανηρό για την δημιουργία του, αλλά είναι εύκολα επαληθεύσιμο από το υπόλοιπο δίκτυο.

Το κόστος της εξασφάλισης του δικτύου λοιπόν αντικατοπτρίζεται στο ποσό που δαπανάται ετήσια για το ηλεκτρικό ρεύμα που χρειάζονται τα “ορυχεία” για να λειτουργήσουν, το οποίο εκτιμάται σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Για να επιτεθεί κάποιος στο δίκτυο λοιπόν, θα πρέπει να δαπανήσει αστρονομικά ποσά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια

Υπάρχει και η εντυπωσιακή είσοδος του Facebook στον χρηματοοικονομικό κλάδο, με τη δημιουργία του δικού του νομίσματος, του Libra, που θα κυκλοφορήσει το 2020.

Σκεφτείτε το Libra, περίπου σαν τις μάρκες του καζίνο. Θέλει ο «Νίκος» από την Ελλάδα να στείλει 1.000€ στον «Vasili» στη Ρωσία; Μέχρι τώρα η επιλογή θα ήταν να σταλούν τα χρήματα με τραπεζικό έμβασμα. Να τον χρεώσουν περίπου 7% (κατά μέσο όρο οι προμήθειες σε μεταφορά χρημάτων σε άλλη χώρα) και να φτάσουν στον προορισμό τους σε περίπου 3 ημέρες. Επιπλέον, θα χρεώνονταν οι συναλλασσόμενοι τη μετατροπή του συναλλάγματος, από ευρώ σε ρούβλια.

🤣  Η εναλλακτική του Facebook θα έχει ως εξής:
🤣 Θα ανοίγεις στο WhatsApp ή στο Messenger ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι με το όνομα Calibra. Θα μετατρέπεις τα 1.000 ευρώ σε Libra, ουσιαστικά δωρεάν (λένε -αυτό μένει να το δούμε).
Κατόπιν, με την ίδια ευκολία που στέλνεις ένα γραπτό μήνυμα, θα στέλνεις τα χρήματα στον παραλήπτη.
Στο παράδειγμά μας ο Vasili θα παραλάβει το ποσό σχεδόν ακαριαία, στο δικό του πορτοφόλι.
🤣 Από εκεί και πέρα μπορεί να επιλέξει είτε να τα μετατρέψει σε ρούβλια, είτε να τα κρατήσει στο Calibra του και να αγοράσει με τα Libra προϊόντα και υπηρεσίες που πουλιούνται στα on-line καταστήματα που διαφημίζονται στο Facebook.