Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Μέρα ανείπωτης τραγωδίας και θλίψης για τη χώρα εξαιτίας του πρωτοφανούς σιδηροδρομικού ατυχήματος. Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 38, ενώ 85 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 66 νοσηλεύονται (έξι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) από τη σύγκρουση των δύο τρένων αργά το βράδυ της Τρίτης στα Τέμπη

Σύμφωνα με τοπικά Μέσα Ενημέρωσης οι περισσότεροι νεκροί είναι φοιτητές. Ταυτόχρονα, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν αρκετά άτομα εγκλωβισμένα στα πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης.

Συνολικά 346 επιβάτες βρίσκονταν στην επιβατική αμαξοστοιχία, ενώ δεν είναι σαφής μέχρι τώρα ο αριθμός αγνοουμένων. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 20 αγνοούμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι νεκροί ανασύρθηκαν από το τρίτο βαγόνι, ενώ η έρευνα στο πρώτο και το δεύτερο βαγόνι ξεκινά τώρα.

Οι επιχειρήσεις έρευνας για απεγκλωβισμό επιβατών είναι σε πλήρη εξέλιξη από διασώστες αλλά και εθελοντές που έχουν σπεύσει στο σημείο και ψάχνουν κάθε σπιθαμή. Στο σημείο επιχειρούν 150 πυροσβέστες, στελέχη της ΕΜΑΚ, 17 οχήματα και τέσσερα γερανοφόρα, ενώ έχουν σπεύσει επίσης 30 ασθενοφόρα.

Το επιβατικό τρένο που είχε κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία που είχε αντίθετη κατεύθυνση. Τα δύο τρένα βρέθηκαν – υπό άγνωστες ακόμη συνθήκες – να κινούνται στην ίδια γραμμή, κάτι που οδήγησε στη σφοδρή σύγκρουση.

Η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ενώ η εμπορική που μάλλον μετέφερε λαμαρίνες, το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

 Θα χρειαστεί έλεγχος DNA για ταυτοποίηση κάποιων σορών

Σε άσχημη κατάσταση βρίσκονται οι σοροί στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Οπως ανέφερε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης η Ρουμπίνη Λεονταρή, προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, από το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, «στο νεκροτομείο υπάρχουν 35 σοροί αυτή τη στιγμή, ενώ συνεχίζεται η μεταφορά σορών».

«Οι επτά είναι απανθρακωμένοι. Η διαδικασία της ταυτοποίησης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και θα είναι χρονοβόρα. Κάποιες από τις σορούς θα χρειαστούν και εξέταση DNA για την ταυτοποίηση λόγω της απανθράκωσης».

Η κα Λεονταρη πρόσθεσε πως οι σοροί στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε άτομα νεαρής ηλικίας, χωρίς όμως να έχει βρεθεί κάποιο παιδί ανάμεσα τους.

 Προσήχθη ο σταθμάρχης Λάρισας

Ο σταθμάρχης της Hellenic Trains μεταφέρθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, με τις κύριες ευθύνες να επιρρίπτονται σε αυτόν, ενώ ο κλειδούχος κλήθηκε για εξηγήσεις στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας που διενεργεί την προανάκριση και συγκεντρώνει την ογκώδη δικογραφία για το πρωτοφανές αυτό σιδηροδρομικό δυστύχημα, με τις καταθέσεις των επιζώντων, ωστόσο, η πραγματογνωμοσύνη θα ρίξει περισσότερο φως στα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

Αυτό που κυρίως ερευνάται είναι εάν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος ή για μία σειρά τεχνικών παραλείψεων και σφαλμάτων που οδήγησαν στο μοιραίο δυστύχημα, καθώς και γιατί ο σταθμάρχης έδωσε τη συγκεκριμένη γραμμή στην επιβατική αμαξοστοιχία.

Παρέμβαση Ντογιάκου

O Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έχει αναθέσει την εποπτεία της προανάκρισης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

Τριήμερο εθνικό πένθος

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Λάρισα. Επίσης, με απόφαση του πρωθυπουργού κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023, με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα