Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τεράστια η καταστροφή

Τεράστιο είναι το μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία, όπως καταγράφεται στα πρώτα στοιχεία.

Μέχρι χθες το πρωί για τα αιγοπρόβατα ο αριθμός που είχε δηλωθεί στον ΕΛΓΑ ήταν 38.000 νεκρά ζώα, ωστόσο είχαν συγκεντρωθεί και αποτεφρωθεί ή ταφεί σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις μόνο τα 15.750. Υποτίθεται ότι η προσπάθειά τους πλέον επικεντρώνεται στα νεκρά ζώα που έχουν απομείνει μέσα σε κλειστούς χώρους, π.χ. μαντριά.

Για τους χοίρους ο αριθμός που είχε δηλωθεί στον ΕΛΓΑ ήταν 7.000 νεκρά ζώα και μέχρι χθες το πρωί είχαν «διαχειριστεί» τα 3.600.

Από 21 πλημμυρόπληκτα χωριά στη Θεσσαλία, υπάρχουν 7 (Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μάραθος, Κόρδα και Κοσκινάς) τα οποία μέχρι χθες δεν είχαν ακόμα οδική πρόσβαση, καθώς δεν είχε υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων.

Σχετικά με την οδική πρόσβαση στην περιοχή, ο άξονας Τρικάλων – Λάρισας ήταν προσβάσιμος μόνο στα οχήματα παροχής βοήθειας και στα μηχανήματα τα οποία εκτελούσαν εργασίες προκειμένου να ανοίξει και να δοθεί στην κυκλοφορία. Η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης παρέμενε κλειστή, με εκτιμήσεις από πλευράς κυβέρνησης ότι χρειάζονταν τουλάχιστον δύο 24ωρα για να λυθεί το ζήτημα. Στα Τρίκαλα, και πιο συγκεκριμένα στο ορεινό δίκτυο προς Ασπροπόταμο, ο εφοδιασμός ειδών πρώτης ανάγκης γινόταν με ελικόπτερο.

Τεράστιες είναι και οι ζημιές στη σιδηροδρομική σύνδεση της Αθήνας με τη Θεσσαλονίκη.

Ριζοσπάστης