Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τζούλιαν Ασάνζ: Ενισχύεται ο φόβος έκδοσής του στις ΗΠΑ

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ ενδέχεται «σύντομα» να χάσει τη νομική μάχη για να αποτραπεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ με την κατηγορία της «κατασκοπείας», τόνισε σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο στο Λονδίνο ο αρχισυντάκτης του ιστότοπου Κρίστιν Χράφνσον.

Ο Αυστραλός δημοσιογράφος αναμένει ακόμη την απόφαση για την έφεση που κατέθεσαν οι συνήγοροί του, μετά την απόφαση της βρετανικής Δικαιοσύνης το καλοκαίρι του 2022 να εγκρίνει την έκδοσή του, όπως ζητά το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Για τον Ισλανδό δημοσιογράφο Χράφνσον, η απόρριψη της έφεσης του Τζούλιαν Ασάνζ θα ήταν «σκάνδαλο», αλλά στην υπόθεσή του «τα πάντα είναι δυνατά».

Σημείωσε ακόμα πως εξακολουθούν να υπάρχουν νομικές επιλογές, όπως το αίτημα να υπάρξει επανεξέταση της υπόθεσης, η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ωστόσο όλες τους μπορεί να εξαντληθούν «εντός εβδομάδων».

Επιπλέον, δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση των Τόρις θα λάμβανε υπόψη απόφαση του ΕΔΑΔ, πρόσθεσε ο Χράφνσον.

Σε περίπτωση έκδοσης και καταδίκης του Ασάνζ στις ΗΠΑ,  μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ακόμη και 175 ετών, καθώς κατηγορείται για την «κλοπή» και τη δημοσιοποίηση δεκάδων χιλιάδων εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων, με τη βοήθεια της πρώην στρατιωτικής αναλύτριας Τσέλσι Μάνινγκ.

Οργανώσεις, κόμματα, πολίτες και ο Αυστραλός πρωθυπουργός τάσσονται αναφανδόν υπέρ του Ασάνζ, ενός δημοσιογράφου που, όπως υποστηρίζουν, αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου, ιδίως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Ο ίδιος ζει έναν εφιάλτη εδώ και δέκα ολόκληρα χρόνια, πρώτα κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και εδώ και μια τετραετία κρατούμενος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, efsyn.gr

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα