Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τζούλιαν Ασάνζ: Συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από τη σύλληψη και τον παράνομο εγκλεισμό του

Στις 11 Απριλίου συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τη βίαιη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και τον παράνομο εγκλεισμό του στην υψίστης ασφαλείας φυλακή στο Μπέλμαρς.

Ο ιδρυτής του Wikileaks βρίσκεται σε μια φυλακή χτισμένη για τρομοκράτες και βίαιους εγκληματίες, με την κατηγορία της κατασκοπείας αλλά και της δημοσίευσης διαβαθμισμένων εγγράφων που διέρρευσαν και εξέθεσαν εγκλήματα πολέμου τα οποία διέπραξαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο Ασάνζ έχει περάσει περισσότερες από 1400 ημέρες στη φυλακή Μπέλμαρς, και αν υπολογίσει κανείς τα χρόνια που βρισκόταν αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού, συμπληρώνει συνολικά 11 χρόνια στέρησης της ελευθερίας του.

Στην πρεσβεία, υπήρξε θύμα παρακολουθήσεων και αντικείμενο σχεδίων απαγωγής ή και δολοφονίας του από τη CIA, ενώ έπειτα από τη σύλληψή του, η απόφαση για την έκδοσή του στις ΗΠΑ ήταν γεμάτη από νομικές παρασπονδίες.

Επί του παρόντος, ο Ασάνζ επιδιώκει την τελική διαδικασία προσφυγών κατά της απόφασης του υπουργού Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση που εγκρίθηκε από το δικαστήριο στις ΗΠΑ, με αμυδρές ωστόσο προοπτικές. Παρά τις συνεχιζόμενες διώξεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και την αργή δικαστική διαδικασία στο Ηνωμένο Βασίλειο, που θεωρείται δικαστική απαγωγή και τιμωρία μέσω διαδικασίας, οι υποστηρικτές του Ασάνζ συνεχίζουν τον αγώνα για την απελευθέρωσή του.