Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι θα τρώμε αν γίνει πόλεμος;

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ;

Αποφάσισε η Σοσιαλδημοκράτικη με ολίγον από Πράσινους, Σουηδία να προμηθευτεί πυραυλικά συστήματα Patriots από τους Αμερικάνους. Μέχρι το 2025 θάναι στημένα. Κάνει κοινά γυμνάσια και αποστολές με το ΝΑΤΟ. Πουλάει όπλα μετά από έγκριση του ΝΑΤΟ. Πάει στο Αφγανιστάν προσκεκλημένη του ΝΑΤΟ. Ενισχύει οικονομικά τα φασιστοειδή της Ουκρανίας αλλά και τις χώρες της Βαλτικής για αμυντικούς σκοπούς. Όλα αυτά επί Σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαία και η επιλογή υπουργού άμυνας που με παρέμβαση των Αμερικάνων και του πρωθυπουργού παρέμεινε στην θέση του,πείθοντας και την αντιπολίτευση να αποσύρει την μομφή, παρόλο που ενέχονταν σε σοβαρή παράβαση διαρροής πληροφοριών στην ΙΒΜ.

Τώρα διαβάζουμε πως οι Ρώσοι με την σειρά τους απλώνουν στην Βαλτική, αντίστοιχα οπλικά συστήματα αφού ήδη έχουν προειδοποιήσει τους Σουηδούς, εδώ και 2 χρόνια, να μείνουν μακριά από το ΝΑΤΟ. Το θεωρούν επιθετική συμπεριφορά εκ μέρους της Σουηδίας. Πάλι στην Σουηδία μιλούν για την διαχρονική επιθετικότητα των Ρώσων που δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια να αφήσουν την Σουηδική αστική τάξη να κάνει το εμπόριο της με την Σ.Αραβία για παράδειγμα, να μπαίνει στο ΝΑΤΟ και να αγοράζει και να πουλάει οπλικά συστήματα, με την ησυχία της. Αυξάνεται η ανησυχία στον λαό. Χριστουγεννιάτικα έπρεπε να θυμηθούμε πού έχει καταφύγια και δεξαμενές νερού και τι ακριβώς πρέπει να έχουμε έτοιμα στο σπίτι όταν οι αναθεματισμένοι Ρώσοι μας επιτεθούν!

Αυτή η προετοιμασία έχει να γίνει από το 1989 αλλά είναι καιρός να θυμηθούν οι υπεύθυνοι, πάλι την περαιτέρω καλλιέργεια της αποχαύνωσης του Σουηδικού λαού που δεν ξέρει τι θα πει πόλεμος αλλά τον έμαθαν να φοβάται τους Ρώσους και στενοχωριέται αφού δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός, λένε οι υπεύθυνοι, για δικούς τους φυσικά λόγους. Έτσι πιο εύκολα θα βάλουν και τυπικά την Σουηδία στο ΝΑΤΟ για να σωθούμε. Η καλλιέργεια στο μυαλό των ανθρώπων του επικείμενου πολέμου έχει αποκτήσει μια συστηματικότητα. Γνωρίζουν αυτοί που σέρνουν, χωρίς πραγματικό λόγο την Σουηδία στο ΝΑΤΟ, τις συνέπειες. Γιαυτό επαναφέρουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία που τώρα ειναι εθελοντική και ψάχνουν να δουν που είναι και τι έγιναν τα παλιά καταφύγια. Τα περισσότερα μετά την ανατροπή στην Σ.Ενωση νοικιάστηκαν και έγιναν ταβέρνες, γκαλερί και εμπορικά. Ψάχνουν ακόμη και τις υπόγειες δεξαμενές νερού που είναι κατασκευασμένες για τον πόλεμο. Επαναενεργοποιούν και την εθνοφυλακή που έχει πολλά χρόνια να ακουστεί. Όλα αυτα μεθοδευμένα ξαναβάζουν στο παιχνίδι του μυαλού τον εξωτερικό κίνδυνο, πάντα εννοωντας την Ρωσία και την επιθετική της πολιτικη ιδιαίτερα μετα τα γεγονότα της Ουκρανίας και της Κριμαίας. Τέλος Μαΐου θα σταλεί σε όλα τα Σουηδικά σπίτια μπροσούρα οδηγιών με τίτλο «όταν θα ρθει ο πόλεμος». Μετά από όλα αυτά παραθέτω την λίστα με τα απαραίτητα που περιέχονται στην λίστα που προτείνει το υπουργείο Αμυνας: Γκαζόλαμπα με εφεδρικό γκάζι. Έξτρα σώμα που λειτουργεί με υγραέριο.Υπνόσακο, κουβέρτες και ζεστά ρουχα.Σπίρτα.Κεριά.Φακούς με εξτρά μπαταρίες. Πλαστικά δοχεία για νερό. Μικρό φαρμακείο με τα απαραίτητα. Ραδιόφωνο με κεραία η με ηλιακές μπαταρίες. Μπαταρία αυτοκινήτου φορτισμένη για φόρτιση κινητού. Υγρά μαντηλάκια. Κουζινάκι κάμπινγκ. Μακαρόνια, ρύζι, τραχανά, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα. Μετρητά. Λίστα με τα τηλέφωνα συγγενών, φίλων, του Δήμου, Πυροσβεστικής, Εταιρίας ηλεκτρικού και των Νοσοκομείων. Τα παραπάνω ιδιαίτερα τα τρόφιμα πρέπει να συντηρούνται και να αντικαθιστούνται συχνά μην μας μείνουν μουχλιασμένα μακαρόνια και τραχανάδες και τρέχουμε στα λαγκάδια.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Δούλεψα σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 μένω στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ και δουλεύω στον δήμο της Χεργιεντάλεν σαν διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.