Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουλάχιστον 3.000 άστεγοι καταμετρήθηκαν σε μια νύχτα στο Παρίσι

Τουλάχιστον 3.000 άστεγοι καταμετρήθηκαν σε μια νύχτα στο Παρίσι από το δήμο της γαλλικής πρωτεύουσας, ο οποίος υπολογίζει ωστόσο ότι ο αριθμός αυτός είναι «πολύ χαμηλότερος από τον πραγματικό». Η πρώτη αυτή καταμέτρηση έγινε τη νύχτα της 15ης του Φλεβάρη προς τις 16 του μήνα.

«Περίπου 3.000 άνθρωποι καταμετρήθηκαν (…) στους δημόσιους χώρους του Παρισιού», δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, Μπρινό Ζιλιάρ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προχθές. Συνολικά «2.952 καταμετρήθηκαν ιδίοις όμμασι», διευκρίνισε η Ντομινίκ Βερσινί, η αξιωματούχος του δήμου που είναι επιφορτισμένη με θέματα αλληλεγγύης και πάταξης του κοινωνικού αποκλεισμού.

Πρόκειται για αποκαλυπτικά στοιχεία, αν ληφθεί υπόψη ότι δεν έχουν καταμετρηθεί όλοι οι άστεγοι. Στην έρευνα δεν ελήφθησαν υπόψη όλοι οι χώροι στάθμευσης, οι χώροι κάτω από σκάλες και σκηνές μέσα στις οποίες μπορεί να βρίσκονταν πολλοί άνθρωποι και οι ερευνητές απέφυγαν να ξυπνήσουν αστέγους, εξήγησε.

Ορισμένοι άνθρωποι που ζουν στο δρόμο έχουν επίσης βρει προσωρινά καταφύγιο σε κέντρα φιλοξενίας που άνοιξαν στο πλαίσιο του σχεδίου «Μεγάλο Ψύχος» που ενεργοποιήθηκε εκ νέου την Τετάρτη.

Στη Γαλλία δεν υπάρχει επίσημη καταμέτρηση των αστέγων. Μόνον σε μια έρευνα του Insee του 2012 υπολογίζονταν σε 143.000 οι άστεγοι στη Γαλλία, εκ των οποίων 28.800 γαλλόφωνοι ενήλικες στην περιοχή του Παρισιού.