Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκικό καψόνι στον ισραηλινό πρέσβη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης – Αντίδραση από το Τελ Αβίβ

Σε ένα καψόνι άνευ προηγουμένου για διπλωμάτη υπέβαλαν οι τουρκικές αρχές στον πρέσβη του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της αποχώρησης του από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.  Ευρισκόμενος στο αεροδρόμιο για να αναχωρήσει για το Τελ Αβίβ, ο Εϊτάν Ναέ υποβλήθηκε σε εξονυχιστικό σωματικό έλεγχο από το προσωπικό ασφαλείας, με τους Τούρκους να του ζητούν να βγάλει μέχρι και τα παπούτσια του ενώπιον εκπροσώπων του τουρκικού τύπου σε μία προσπάθεια να τον ταπεινώσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα, στο εν λόγω σημείο, βρίσκονταν δεκάδες δημοσιογραφικά συνεργεία τα οποία αποθανάτισαν την στιγμή του ελέγχου. Ο πρέσβης Ναέ είχε κληθεί λίγες ώρες πριν από την τουρκική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη χώρα επ’ αόριστον, ως ένδειξη διαμαρτυρίας της Άγκυρας για το πρόσφατο μακελειό στη Γάζα και τη δολοφονία περισσότερων από 60 παλαιστινίων. 

Η αντίδραση από το Ισραήλ ήρθε άμεσα, με το υπουργείο εξωτερικών να καλεί τον επιτετραμμένο της τουρκικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ Ουμούτ Ντενίζ να προσέλθει για περαιτέρω εξηγήσεις. Στην είσοδο του κτιρίου του υπουργείου, ο τούρκος διπλωμάτης υπεβλήθη σε εξονυχιστικό έλεγχο, ενώ του ζητήθηκε η ταυτότητα του για εξακρίβωση στοιχείων.

Στην συνάντηση του με τον αρμόδιο αξιωματούχο νοτιοανατολικής Ευρώπης του ισραηλινού ΥΠΕΞ, ο Ντενίζ έγινε δέκτης αυστηρών προειδοποιήσεων πως το Ισραήλ δεν θα ανεχθεί τέτοιου είδους πρακτικές εκ μέρους της  Τουρκίας. 

Σημειώνεται, πως τα παραπάνω γεγονότα έρχονται λίγες μόλις ώρες αφότου Ερντογάν και Νετανιάχου αντάλλαξαν δημόσια ιδιαίτερα σκληρές κουβέντες, με αφορμή την πρόσφατη σφαγή στη Γάζα. 

Πηγές: Reuters/ Haaretz/ RT.