Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Ισραήλ επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στους Παλαιστίνιους – Φουντώνουν οι αντιδράσεις για το έγκλημα

Με εξοργιστικές αιτιάσεις ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί να απορρίψει τις ευθύνες για το βάρβαρο δολοφονικό χτύπημα στο νοσοκομείο «Al-Ahly» στην κεντρική Γάζα με πάνω από 500 νεκρούς, την ώρα που γιγαντώνεται το κύμα αντιδράσεων για το απάνθρωπο χτύπημα.

Ο κατοχικός ισραηλινός στρατός αρχικά επικαλέστηκε «άγνοια» για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου, πιθανολογώντας ότι έπεσε αδέσποτη ρουκέτα της Χαμάς και στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι είναι «νωρίς» για να απαντήσει στο ερώτημα.

Τελικά, μετά από αρκετή ώρα, μετά τις 11 μ.μ., αποποιήθηκε κάθε ευθύνη, ρίχνοντας το φταίξιμο αρχικά στη Χαμάς και έπειτα στην «Ισλαμική Τζιχάντ»: «Σύμφωνα με πληροφορίες βασισμένες σε αρκετές πηγές που έχουμε στα χέρια μας, η οργάνωση “Ισλαμική Τζιχάντ” είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα», ανακοίνωσε, αφού πρώτα σβήστηκε ανάρτηση ενός από τους εκπροσώπους του ισραηλινού στρατού στο X (πρώην Twitter), ότι το νοσοκομείο που βομβαρδίστηκε «ήταν βάση της Χαμάς». Ο δε Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου δήλωσε πως για το μακελειό φταίνε «οι βάρβαροι τρομοκράτες στη Γάζα και όχι ο ισραηλινός στρατός».

Τόσο ο «Ισλαμικός Τζιχάντ» όσο και η Χαμάς έσπευσαν να διαψεύσουν τους ισραηλινούς ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι αφενός στην περιοχή δεν υπήρχαν εγκαταστάσεις εκτόξευσης, αφετέρου ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία εκτόξευση εκείνες τις ώρες.

Την ίδια ώρα, η Ιορδανία ακυρώνει την τετραμερή σύνοδο που θα διεξαγόταν σήμερα στην Ιορδανία με τη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του Ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα Β΄, του προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου. Η σύνοδος θα διεξαχθεί «όταν ληφθεί η απόφαση να σταματήσει ο πόλεμος και να τερματιστούν οι σφαγές», τόνισε ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας Αϊμάν Σαφάντι.

Κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως εντός της ημέρας, έπειτα από τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αναμένεται να συζητήσουν σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε σήμερα ότι η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ «δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων» στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά της η Σαουδική Αραβία καταδίκασε έντονα το «στυγερό έγκλημα» που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζοντας το νοσοκομείο «Αλ Αχλί», δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί καταδίκασε τον πολύνεκρο βομβαρδισμό, λέγοντας πως «οι φλόγες των αμερικανοϊσραηλινών βομβών» σύντομα πρόκειται «να καταβροχθίσουν» το Ισραήλ.

Το μακελειό προκάλεσε την κατακραυγή του Αραβικού Συνδέσμου, της Αφρικανικής Ένωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, των κυβερνήσεων της Αιγύπτου, του Κατάρ, της Τουρκίας, του Καναδά, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κ.ά. Το εξόφθαλμο έγκλημα εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού οδήγησε και τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν να δηλώσει ότι «τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη στοχοποίηση αμάχων».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, «Al Jazeera»)