Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το καραβάνι των χιλιάδων προσφύγων στην πόρτα του Τραμπ

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Μια πρωτόγνωρη πορεία εξελίσσεται από την Ονδούρα μέχρι τα σύνορα των ΗΠΑ. Από τη μιά ένα καραβάνι τεράστιο με 5 έως 7.000 μετανάστες που σκοπό έχουν να φτάσουν πάση θυσία στις ΗΠΑ, όπως δηλώνουν, για να ξεφύγουν από την πολύπαθη από πραξικοπήματα, δολοφονίες, φτώχεια, ναρκεμπόριο Ονδούρα και την ελπίδα να βρουν εργασία και μια καλύτερη ζωή στον «παράδεισο» των θυτών τους.

karavani1

Ξεκίνησε από την Ονδούρα πριν μια εβδομάδα, για μια καλύτερη ζωή αλλά συμπληρώθηκε με ανθρώπους από το Ελ Σαλβαντόρ και την Γουατεμάλα.

Από την άλλη ένας έξαλλος Τραμπ, κατηγορεί τους Δημοκρατικούς πως αυτοί έστησαν το καραβάνι εν όψη των εκλογών της 2ετίας στις 6 Νοεμβρίου. «Η επιλογή του Νοεμβρίου δεν θα μπορούσε να είναι πιο καθαρή. Οι Δημοκρατικοί φέρνουν συμμορίες, οι Ρεπουμπλικάνοι φέρνουν δουλειές». Σε άλλο σημείο ειρωνεύτηκε τους υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης, αφενός αποκαλώντας τους «γκλομπαλιστές», αφετέρου δηλώνοντας πως ο ίδιος είναι «εθνικιστής».

Απειλεί το Μεξικό πως αν αφήσει τους μετανάστες να περάσουν θα υποστεί κυρώσεις. Απειλεί τις κυβερνήσεις της Ονδούρας και της Γουατεμάλας πως “θα τους κόψει τις πιστώσεις και τις πληρωμές αφού δεν μπορούν να κάνουν κουμάντο στον πληθυσμό τους”.

Ταυτόχρονα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μ. Πενς Πενς κατηγορεί «τη Βενεζουέλα» ότι βρίσκεται πίσω από το «καραβάνι» το οποίο «οργανώθηκε από κινήματα της αριστεράς στην Ονδούρα, με χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα!!! Το «καραβάνι» στάλθηκε «προς τον Βορρά για να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία».

Οι μετανάστες βρίσκουν τρόπο και περνούν τα σύνορα, με τα πόδια, ακόμη και με σχεδίες, πέρασαν από την Ονδούρα στην Γουατεμάλα και από εκεί στο Μεξικό, αν και το Μεξικό το αρνείται, παρ’ όλα τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα και των δύο χωρών. Ο απλός λαός τους υποδέχεται και τους βοηθά όσο μπορεί με τρόφιμα και φάρμακα. Το καραβάνι της Ονδούρας βρίσκει μιμητές και στην Γουατεμάλα. Το απόγευμα της Τρίτης δημιουργήθηκε και ξεκίνησε δεύτερο καραβάνι από την Γουατεμάλα αυτή την φορά με περίπου 2000 ανθρώπους.

honduras

Δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο στην Ονδούρα είναι το σύνθημα των προσφύγων

-Πρόκειται για εγκληματικά στοιχεία και αποβράσματα των ναρκέμπορων, γράφει στο τουίτερ ο Τραμπ. Θα βάλω Στρατό και θα κλείσω τα σύνορα του Μεξικού.

Παίζει με την αξιοπιστία του στη ρατσιστική πολιτική και τις προεκλογικές του υποσχέσεις ότι θα σταματήσει την παράνομη μετανάστευση. Ανεβάζει τους τόνους γιατί απευθύνεται πρώτα στους ψηφοφόρους του που κατά 70% πιστεύουν πως η παράνομη μετανάστευση είναι ένα μεγάλο πρόβλημα ενώ μόνο το 26% των Δημοκρατικών πιστεύουν το ίδιο.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση Τραμπ στα προσφιλή του μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «η επίθεση των εγκληματικών στοιχείων που μας γίνεται από τον νότο είναι πιο σοβαρή και από τις εμπορικές συμφωνίες, απειλεί το Μεξικό έμμεσα, εννοώντας την τριμερή εμπορική συμφωνία που πρόσφατα υπογράφηκε μεταξύ ΗΠΑ-Μεξικού και Καναδά, μετά από τους εκβιασμούς του Τραμπ με την αύξηση των δασμών.

karavani3

Το Μεξικό με την σειρά του ζητά βοήθεια από την Ύψιστη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

– Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Είναι πάρα πολλοί, δηλώνει στην μεξικάνικη τηλεόραση ο Μεξικάνος υπουργός εξωτερικών Luis Videgaray μετά την συνάντησή του με τον ομόλογό του Mike Pompeo των ΗΠΑ στο Μέξικο Σίτι, αφού υποσχέθηκε να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να σταματήσει το καραβάνι.

Από κοντά και η Amnesty, κατηγορεί τις ΗΠΑ και το Μεξικό για την συμπεριφορά τους απέναντι στους πρόσφυγες.

-Το Μεξικό δεν πρέπει να ακολουθεί την πολιτική του Τραμπ, δηλώνει η εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Αμερική.

karavani2

 

Δεν ξέρουμε αν όλοι ή κάποιοι από τους πρόσφυγες θα πετύχουν τον σκοπό τους. Το σίγουρο είναι πως ήδη έχουν καταφέρει να ταράξουν τις ΗΠΑ και τον Τραμπ με τον ίδιο τρόπο που κι αυτός έχει συμπεριφερθεί στους μετανάστες, αρπάζοντας και φυλακίζοντας τα μικρά παιδιά στα σύνορα και απελαύνοντας τους γονείς τους.

Οι ΗΠΑ που με την πολιτική της και τους πολέμους που έχει ανοίξει και διατηρεί με τους συμμάχους της, έχει δημιουργήσει εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο μακριά από τα σύνορά της. Σαν θεία δίκη οι πρόσφυγες από την Κεντρική Αμερική που και αυτοί είναι θύματα του Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού, που τους καταδίκασε στην φτώχεια και στην καταπίεση, ιδιαίτερα στην Ονδούρα με το πραξικόπημα το 2009, παίρνουν τον δρόμο για την πιο πλούσια και δυνατή χώρα, έναν μύθο που δημιούργησαν οι ίδιοι οι Αμερικάνοι, και ήρθε η ώρα της πληρωμής. Ιδού η Ρόδος,  ιδού και το πήδημα Τραμπ..

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία