Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τρυφεροί πατέρες στο ζωικό βασίλειο

Το αρσενικό που γεννάει τα μωρά του

1 ippokampos

Οι ιππόκαμποι έχουν αναστρέψει πλήρως το κλασικό μοντέλο ρόλων: το αρσενικό είναι αυτό που μένει έγκυος! Μετά από έναν εκτενή ερωτικό χορό ανάμεσα στον αρσενικό και τον θηλυκό ιππόκαμπο, στον οποίο ενώνουν τις ουρές τους, το τελευταίο παράγει από 150 έως 2000 αυγά. Ο αρσενικός ιππόκαμπος δίνει το σπέρμα του. Μετά από 10 έως 12 ημέρες γεννιούνται οι μικροί ιππόκαμποι.

Το βάρος στους ώμους του

2 entoma

Το αρσενικό γνωρίζει πώς είναι να κουβαλάς το βάρος της φροντίδας των νεοσσών. Το θηλυκό βάζει περίπου 100 γονιμοποιημένα αυγά στην πλάτη του αρσενικού και φεύγει. Αυτό νιώθει και σωματικά την «εγκυμοσύνη». Δεν μπορεί πια να πετάξει, καθώς τα αυγά κολλάνε στα φτερά του.Οι προνύμφες εκκολάπτονται μετά από μία εβδομάδα και τα καταφέρνουν αμέσως χωρίς τον μπαμπά τους.

Η φωλιά μου, τα παιδιά μου!

3. caria
Το αρσενικό ψάρι «αγκαθερό» χρειάζεται τη θηλυκή σύντροφο μόνο για την αναπαραγωγή. Το αρσενικό φροντίζει μόνο του για το χτίσιμο της φωλιάς, τη γονιμοποίηση και αναλαμβάνει τη φροντίδα του μικρού ψαριού. Τα νέα αγκαθερά εκκολάπτονται σε επτά έως δώδεκα ημέρες, παραμένουν όμως στη φωλιά για αρκετό καιρό.

Αντρική υπόθεση η ανατροφή των παιδιών

4 ptino
Το αρσενικό πτηνό «Μεγάλη Ρέα» είναι πατέρας με σώμα και ψυχή. Αν και θα μπορούσε να έχει αρκετή βοήθεια στην ανατροφή των νεοσσών λόγω του «χαρεμιού» του, προτιμάει να τα κάνει όλα μόνος του. Χτίζει τη φωλιά, από την οποία τα θηλυκά αφού κάνουν τα αυγά τους αποσύρονται. Αυτός κλωσάει, βοηθώντας στην εκκόλαψη και υπερασπίζεται με σθένος τα παιδιά του. Ακόμα και την μητέρα, την κρατάει σε απόσταση.

Μπαμπάς στη ζωή και το θάνατο

5 pigkouinos

Ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος γνωρίζει πόσο εξαντλητική μπορεί να είναι η ανατροφή των παιδιών. Μετά την ωοτοκία η μαμά επιστρέφει στη θάλασσα για κυνήγι, ενώ ο μπαμπάς παίρνει το αυγό στα πόδια του κάτω από την κοιλιά του για να το προστατέψει από το παγωμένο κρύο της Ανταρκτικής. Μετά από περίπου 64 ημέρες, ο μικρός πιγκουίνος βγαίνει από το αυγό.

Υπερβολική πατρική αγάπη

6 flamigko

Τα ζευγάρια φλαμίνγκο φροντίζουν μαζί τους απογόνους τους. Και τα δύο φύλα ταΐζουν από το ράμφος τους νεοσσούς τους με το λεγόμενο κόκκινο γάλα, που μοιάζει με το γάλα των θηλαστικών. Σε πάρκο ζώων στην Αγγλία η αγάπη ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού φλαμίνγκο για τα παιδιά ήταν τόσο μεγάλη που έκλεψε αυγά από άλλες φωλιές για να τα κλωσήσει το ίδιο.

Περισσότερη υποστήριξη, περισσότερα παιδιά

7 thilastiko
Στα περισσότερα είδη θηλαστικών κυριαρχεί το κλασικό μοντέλο. Αν ο μπαμπάς δεν είναι καθόλου εκεί, συνήθως δεν έχει καμία σχέση με τους απογόνους του. Ωστόσο ο πατέρας συνήθως βοηθάει και ασχολείται με τα παιδιά του. Τότε είναι πιο πιθανό η μητέρα να αποκτήσει και περισσότερα παιδιά.

Πηγή:  Deutsche Welle