Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τόμας Αλβα Εντισον, ο άνθρωπος που έσπρωξε την ανθρωπότητα στην εποχή της μηχανής

Στις 18 Οκτωβρίου 1931 πεθαίνει ο Τόμας Αλβα Εντισον. Είναι ο εφευρέτης με τις 1093 ευρεσιτεχνίες (για πολλές υπάρχει αμφισβήτηση, θεωρούνται κλεμμένες), στις οποίες περιλαμβάνονται ο ηλεκτρικός λαμπτήρας πυράκτωσης, ο φωνογράφος, το σύγχρονο τηλέφωνο, η κινηματογραφική μηχανή προβολής, οι σιδηροαλκαλικές μπαταρίες και τεχνικές κατασκευής τσιμέντου και χημικών προϊόντων. Ιδρυτής μεγάλων ηλεκτροτεχνικών εταιριών, είναι ο ιδρυτής του πρώτου εργαστηρίου βιομηχανικής έρευνας. Είναι αυτός που εμπορευματοποίησε τα πάντα,  ήταν ένας στυγνός καπιταλιστής, από αυτούς που σηματοδότησαν το σαθρό «αμερικάνικο όνειρο».

Στο διάστημα 1869 – 1876 κατασκεύασε μια σειρά πρωτοτύπων συσκευών και οργάνων, μεταξύ των οποίων και συσκευή για τη μετάδοση πληροφοριών σε απόσταση, εργάστηκε πάνω στην πολλαπλή τηλεγραφία, τελειοποίησε τη γραφομηχανή κλπ.

Το 1877 εφηύρε το γραμμόφωνο και τελειοποίησε το τηλέφωνο του Μπελ.

Το 1879 ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη ίσως εφεύρεσή του, τη λυχνία πυρακτώσεως, την ηλεκτρική λάμπα.

Εκανε, επίσης, πειράματα για τον εξηλεκτρισμό των σιδηροδρομικών γραμμών και επεξεργάστηκε τη μέθοδο του μαγνητικού εμπλουτισμού των μεταλλευμάτων. Επίσης, κατασκεύασε τις ισχυρότερες για την εποχή του ηλεκτρικές γεννήτριες. Με σχέδιό του, κατασκευάστηκε στη Ν. Υόρκη ο πρώτος στον κόσμο σταθμός συνεχούς ρεύματος για δημόσια χρήση το 1882.