Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φιλιππίνες: 10άδες θύματα από πλημμύρες και κατολισθήσεις 100άδες οι αγνοούμενοι (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ακαθόριστος ακόμη ο αριθμός νεκρών και αγνοούμενων στις Φιλιππίνες από τις πλημμύρες της καταιγίδα Nalgae στο Hilongos Leyte, που έπληξε τα νησιά.

Σύμφωνα με το CNN έντονη νεροποντή λίγο πριν από την άφιξη στην περιοχή της τροπικής καταιγίδας είχε αποτέλεσμα πλημμύρες και κατολισθήσεις σε περιοχές της επαρχίας Μαγκιντανάο, δήλωσε ο υπΕσ της Αυτόνομης Επαρχίας Μπανγκσαμόρο στο Μιντανάο, λέγοντας πως συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης για ανθρώπους που αγνοούνται.

Ορμητικά νερά μπήκαν σε σπίτια σε πολλές πόλεις και χωριά στο νησί Μιντανάο, μεταφέροντας δέντρα, πέτρες και λάσπη στο πέρασμά τους, κυρίως στη φτωχή περιοχή του Κοταμπάτο, μιας πόλης 300.000 κατοίκων.

Ο στρατός ανέπτυξε φορτηγά για να σώσει εγκλωβισμένους κατοίκους στο Κοταμπάτο και σε άλλες οκτώ κοντινές πόλεις, δήλωσε ο περιφερειακός αρχηγός της Πολιτικής Προστασίας, Νασρούλα Ιμάμ.

«Είναι σοκαριστικό να βλέπεις δήμους που δεν είχαν ποτέ πλημμυρίσει να πλήττονται», ανέφερε ο Ιμάμ.

Οι διασώστες εντόπισαν 27 σορούς στην τοποθεσία Ντατού Οντίν Σινσουάτ, συμπεριλαμβανομένων 11 επιπλέον θυμάτων που βρέθηκαν σε ένα χωριό θαμμένα στη λάσπη.

Δέκα σοροί εντοπίστηκαν στο Ντατού Μπλα Σινσουάτ και πέντε στο Ούπι, σύμφωνα με τον Σιναρίμπο, ο οποίος σημείωσε ότι πολλοί άνθρωποι σώθηκαν σκαρφαλώνοντας στις στέγες των σπιτιών τους.

Υπάρχουν φόβοι –σύμφωνα με την Washington Post και δημοσιογράφους του Associated Press ότι πολλοί χωρικοί -αγνοούμενοι είναι θαμμένοι σε λασπόνερα, βράχου και δέντρα, δήλωσαν αξιωματούχοι πριν λίγο -Ακτοφυλακή Φιλιππίνων μέσω AP, ενώ «τρέχουν» φωτογραφίες της με τους   διασώστες να απομακρύνουν κατοίκους.

Ωστόσο, το χειρότερο χτύπημα μέχρι στιγμής ήταν μια κατολίσθηση λάσπης (12 στρέμματα) που έθαψε δεκάδες σπίτια με 60 άτομα σε χωριό ιθαγενών

Οι ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις πλημμύρισαν πολλές πόλεις σε απομακρυσμένες επαρχίες σε μια ορεινή περιοχή με ελώδεις πεδιάδες, που γίνονται σαν λεκάνη με κάθε νεροποντή. Τα νερά ανέβηκαν γρήγορα σε πολλά χαμηλά χωριά, αναγκάζοντας τους κατοίκους να σκαρφαλώσουν στις στέγες τους, όπου διασώθηκαν από στρατεύματα, αστυνομία και εθελοντές,

Ο θυελλώδης καιρός σε μεγάλη περιοχή της χώρας ώθησε την ακτοφυλακή να απαγορεύσει τα ταξίδια στα επικίνδυνα νερά καθώς εκατομμύρια Φιλιππινέζοι σχεδίαζαν  ένα μακρύ Σαββατοκύριακο για επισκέψεις στους τάφους συγγενών και για οικογενειακές συναντήσεις την ημέρα των αγίων πάντων στην σε μεγάλο βαθμό ρωμαιοκαθολικό χώρα. Αρκετές πτήσεις εσωτερικού έχουν επίσης ακυρωθεί, καθηλώνοντας χιλιάδες επιβάτες.

Οι μεγάλες ζώνες βροχοπτώσεων του Nalgae, της 16ης καταιγίδας που έπληξε το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων φέτος, δέχτηκαν βροχές στο νότο της χώρας, παρόλο που η καταιγίδα φυσούσε πιο βόρεια, κατά τον κυβερνητικό μετεωρολόγο με συνεχείς ανέμους 95 χιλιομέτρων την ώρα και ριπές έως και 160 χλμ/ώρα και κινούνταν βορειοδυτικά — ακριβώς νότια της πυκνοκατοικημένης πρωτεύουσας Μανίλα, η οποία κινδύνευσε με άμεσο χτύπημα.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 158.000 άνθρωποι σε πολλές επαρχίες απομακρύνθηκαν προστατευτικά από το διάβα της καταιγίδας.

Περίπου 20 τυφώνες και καταιγίδες χτυπούν το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων κάθε χρόνο. Βρίσκεται στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού, μια περιοχή όπου συμβαίνουν πολλές ηφαιστειακές εκρήξεις και σεισμοί, καθιστώντας τη χώρα ένα από τα πιο επιρρεπή σε καταστροφές μέρη στον κόσμο.

Αλήθειες και ψέματα για το λιμό στην Ουκρανία, Νίκος Μόττας