Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χίος: Απαράδεκτη ρατσιστική παρέμβαση σε βάρος των προσφυγόπουλων από επιτροπή …ανωνύμων ρατσιστών

Με εξώδικο, που συντάχθηκε από την επιτροπή των …ανωνύμων ρατσιστών, την αυτοαποκαλούμενη και «παγχιακή επιτροπή αγώνα», ορισμένοι γονείς και κηδεμόνες μαθητών από διάφορα σχολεία της Χίου τάσσονται κατά της Εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων και της λειτουργίας των Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), που έχουν δημιουργηθεί σε πέντε σχολεία της Χίου.

Το κείμενο, που εστάλη με δικαστικό επιμελητή στους διευθυντές των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και στους προϊσταμένους των αντίστοιχων διευθύνσεων, φέρει περίπου 1.500 υπογραφές και ουσιαστικά εντέλλονται οι παραλήπτες του να εφαρμόσουν όσα οι συντάκτες του εξώδικου επικαλούνται, μεταξύ δε αυτών και να παρίστανται εκπρόσωποι αυτής της μερίδας των γονέων σε κάθε συνεδρίαση των εκπαιδευτικών που αναφέρεται στο θέμα της Εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, δηλαδή, στην ουσία, να συνδιοικούν.

Το εξώδικο υπογράφεται από την πληρεξούσια δικηγόρο των ατόμων που πήραν την πρωτοβουλία να σταματήσουν την Εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και κοινοποιείται – μεταξύ άλλων – στον υπουργό Παιδείας, στους βουλευτές Χίου, στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης, στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων κ.ά. Την περιδιάβαση, που κάνουν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα οι ομάδες αυτές στα σχολεία του νησιού με στόχο τα προσφυγόπουλα, είχε καταγγείλει με σχετική ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ.

Αξίζει να σημειωθεί πως, εκτός από τους γονείς, που για τον έναν ή τον άλλον λόγο υπέγραψαν ή εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν το κείμενο κατά της εκπαιδευτικής διαδικασίας που αφορά στη μόρφωση των προσφυγόπουλων, το κείμενο, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ, φέρεται να έχουν υπογράψει και άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν παιδιά στα σχολεία της Χίου.

Με ανοικτή επιστολή του προς το υπουργείο Παιδείας, ο διευθυντής του 11ου ολοήμερου δημοτικού σχολείου, Μάρκος Σκούφαλος, αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα: «Θεωρώ απαραίτητο ως πρόσωπο να δηλώσω ότι αγωνίζομαι από την πρώτη στιγμή για να κλείσει το hot spot της ΒΙΑΛ, για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από το νησί και τη χώρα, σεβόμενος τα δικαιώματά τους και κυρίως το να τύχουν μιας αξιοπρεπούς ζωής, που τους στερούν οι συμφωνίες κυβέρνησης με ΕΕ, ΝΑΤΟ και Τουρκία, ζητήματα για τα οποία δεν λέτε ποτέ κουβέντα. Από την πρώτη στιγμή που ετέθη το ζήτημα φιλοξενίας στο σχολείο μας προσφυγόπουλων, τόσο εγώ όσο και ο Σύλλογος Διδασκόντων συναποφασίσαμε να στηρίξουμε αυτά τα παιδιά, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων είτε με τη στρατιωτική έννοια είτε με την οικονομική. (…) Ο όγκος των υπογραφών, που απεστάλησαν σε όλα τα σχολεία, δεν αποτελεί τεκμήριο δικαιοπραξίας. Με υπογραφές και τεχνητές πλειοψηφίες – έστω και αν γνωρίζω τους τρόπους της παραπληροφόρησης και της καλλιέργειας φόβου που τις συλλέξατε – δεν καταλύονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικά των παιδιών (…) Τέλος, βγάλτε από το νου σας ότι θα συνδιοικούμε τα σχολεία, επαναφέροντας τους πάλαι ποτέ επιθεωρητές με τη μορφή των “ειδικών επιτροπών” που προσπαθείτε να επιβάλετε».

Πηγή: Ριζοσπάστης