Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

1 Φεβρουαρίου 1968. Η επίθεση του Τετ που ταπείνωσε τους Αμερικάνους στο Βιετνάμ

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Από τις 26 Γενάρη μέχρι τις 1 Φλεβάρη τα πάντα είναι κλειστά στο Βιετνάμ! Γιορτάζουν την δική τους Πρωτοχρονιά που λέγεται Τετ! Το 1968 τα ξημερώματα της 1 Φεβρουαρίου οι αντάρτες Βιετκόνγκ εξαπέλυσαν μια απρόσμενη αλλά καλά οργανωμένη επίθεση ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις του Νότιου Βιετνάμ εναντίον των δυνάμεων του Ν. Βιετνάμ και των Αμερικάνων εισβολέων!

Η επίθεση του Τετ είναι μια μεγάλη στιγμή των Βιετκόνγκ και του πόλεμου στο Βιετνάμ. Ιδιαίτερα στην Σαιγκόν, σημερινή πόλη του Χο Τσι Μίνχ, εξαπολύουν την νύχτα της 31 μια απίστευτη επίθεση βγαίνοντας κατά χιλιάδες από τα υπόγεια τούνελ και τα λαγούμια Cu Chi έκτασης 200 χιλιομέτρων που σώζονται ακόμη και έφτασαν μέχρι τον περίβολο της αμερικανικής πρεσβεία στην Σαϊγκόν!

vietnam tunnlar

Η επίθεση διέλυσε την αυτοπεποίθηση των Αμερικάνων και έσπειρε την αμφιβολία στην ηγεσία τους αν μπορούν πράγματι να βγουν νικητές από τον πόλεμο.

Η επίθεση έγινε ταυτόχρονα στις πόλεις Hue, Da Nang, Quang Tri, Dac To, Nha Trang και στην Σαιγκόν. Έγιναν ιδιαίτερα σκληρές μάχες, ακόμη και σώμα με σώμα αφού οι αντάρτες είχαν μπεί ακόμη και μέσα στα στρατόπεδα του αντιπάλου. Μόνο στην πόλη Hue σύμφωνα με τους ίδιους τους Αμερικάνους σκοτώθηκαν 250 Αμερικάνοι στρατιώτες. Ήταν οι πρώτες μαζικές απώλειες των εισβολέων στο Βιετνάμ.

vietnam tet

Οι Βιετκόνγκ συνέχισαν τις επιθέσεις σποραδικά εναντίον των ίδιων στόχων μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Έσπειραν έτσι τον φόβο και την αμφιβολία στην μέχρι τότε επιθετική στρατιωτική τακτική των Αμερικάνων στρατιωτικών.

Η επίθεση ανέβασε το ηθικό των ανταρτών που παρόλο τις μεγάλες απώλειες βγήκαν νικητές στον τομέα της πίστης για την τελική νίκη.

Η επίθεση σκόρπισε την απογοήτευση και στα στρατεύματα του Ν. Βιετνάμ. Ήταν τόση η λύσσα και ο φόβος που τους διακατείχε που στις 1 Φεβρουαρίου ο διοικητής της Αστυνομίας της Σαιγκόν Nguyễn Ngọc Loan εκτέλεσε εν ψυχρώ σε δημόσιο χώρο τον αγωνιστή Nguyễn Văn Lém.

FILE - In this Feb. 1, 1968, file photo, South Vietnamese Gen. Nguyen Ngoc Loan, chief of the National Police, fires his pistol into the head of suspected Viet Cong officer Nguyen Van Lem (also known as Bay Lop) on a Saigon street, early in the Tet Offensive. Early on the morning of Jan. 31, 1968, as Vietnamese celebrated the Lunar New Year, or Tet as it is known locally, Communist forces launched a wave of coordinated surprise attacks across South Vietnam. The campaign, one of the largest of the Vietnam War, led to intense fighting and heavy casualties in cities and towns across the South. (AP Photo/Eddie Adams, File)

Την σκηνή φωτογράφησε ο Αμερικάνος φωτογράφος Eddie Adams, που βραβεύτηκε αργότερα με το βραβείο Pulitzer. Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου και προκάλεσε την αγανάκτηση των λαών όλου του κόσμου. Διαδηλώσεις ξέσπασαν στις μεγάλες πόλεις όλου του κόσμου με συνθήματα ενάντια στον Ιμπεριαλισμό και για την άμεση αποχώρηση των Αμερικάνων από το Βιετνάμ.

vietnam protester

Οι είδηση της επίθεσης του Τετ, οι μεγάλες απώλειες των Αμερικάνικων στρατιωτικών δυνάμεων και η φωτογραφία της εκτέλεσης δυνάμωσαν το αντιπολεμικό κλίμα στις ίδιες τις ΗΠΑ. Τεράστιες διαδηλώσεις ξέσπασαν με το πιό συνηθισμένο σύνθημα ενάντια στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ « Πόσα παιδιά έχεις σκοτώσει σήμερα Λίντον Τζόνσον;». παρόλο που ο πόλεμος κράτησε αρκετά χρόνια ακόμη οι αναλυτές πιστεύουν πως η επίθεση του Τετ σηματοδοτούσε την τελική ήττα των Αμερικάνικων δυνάμεων και τον θρίαμβο των Επαναστατών.
Από το Τετ και μετά ο φόβος έγινε εφιάλτης για τους εισβολείς και τους ντόπιους συμμάχους τους μέχρι που μερικά χρόνια μετά τα μάζεψαν με την ουρά στα σκέλια…

vietnam1

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία