Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

10 Πασίγνωστες Εταιρείες που συνεργάστηκαν με την Ναζιστική Γερμανία-ΙΒΜ ( Μέρος Ζ)

 

  Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Η IBM διέθεσε την τεχνολογία της στη διάθεσή των Ναζί, διευκολύνοντας το Ολοκαύτωμα. Το καπιταλιστικό κυνήγι του κέρδους δεν γνωρίζει όρια. Τα κέρδη της ΙΒΜ ειναι βγαλμένα από το αίμα των δολοφονημένων στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης των Ναζί.

Η IBM (International Business Machines Corporation) είναι πολυμετοχική εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η IBM ιδρύθηκε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης το 1911. Αρχικά, η εταιρεία ονομαζόταν Computing-Tabulating-Recording Company (CTR), αλλά το 1924 μετονομάσθηκε σε IBM. Τα προϊόντα της περιελάμβαναν από ζυγαριές και συσκευές χρονομέτρησης για βιομηχανική χρήση μέχρι υπολογιστικές μηχανές και διάτρητες κάρτες. Σήμερα είναι μια πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας υπολογιστών με κεντρικά γραφεία στο Armonk στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

IBM 5

Η επιχείρηση είναι μια από τις λίγες επιχειρήσεις τεχνολογίας πληροφοριών με μια συνεχή ιστορία που χρονολογείται από το 19ο αιώνα (ιδρύθηκε το 1888). Kατασκευάζει και πωλεί υπολογιστές, το λογισμικό των υπηρεσίων υποδομής και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για κεντρικούς υπολογιστές. Έχει σχεδόν 330.000 υπαλλήλους παγκοσμίως και θεωρείται η μεγαλύτερη επιχείρηση τεχνολογίας πληροφοριών στον κόσμο.

Η συνεργασία της ΙΒΜ και των Ναζί αρχίζει το 1933 με προσωπική επαφή του Χιτλερ και του προέδρου της ΙΒΜ Thomas Watson.

 

Το 2001, ο Edwin Black δημοσίευσε το βιβλίο του, « η IBM και το Ολοκαύτωμα», που αποτελούσε μια αποκαλυπτική βόμβα. Βασισμένο σε πάνω από 20.000 εγγραφα αποκάλυπτε την 12ετή σχέση και συμμαχία μεταξύ της ΙΒΜ και του τρίτο Ράιχ.

Ενώ πολλές αμερικανικές εταιρείες που είχαν επιχειρήσεις στη Γερμανία διακόπτουν τις επαγγελματικές τους σχέσεις μόλις ο Χιτλερ και η συμμορία του αρπάζουν την εξουσία, δεν ισχύει το ίδιο για την IBM. Συνεχίζει να κάνει επιχειρήσεις με το τρίτο Ράιχ, βάζοντας την αιχμή της τεχνολογίας της για τη διευκόλυνση των διοικητικών πτυχών της διεξαγωγής του Ολοκαυτώματος.

IBM

Μετά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου το 1939, o Πρόεδρος της IBM Thomas Watson εγκρίνει προσωπικά την αίτηση παροχής βοήθειας στην Γερμανία με εξειδικευμένα μηχανήματα ταξινόμησης για να βοηθήσει στην εκμετάλλευση της πρόσφατα κατακτημένης Πολωνίας, με τον εντοπισμό, την συγκέντρωση και την μεταφορά των Πολωνών Εβραίων στα Στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η διαδικασία επαναλήφθηκε για κάθε χώρα που κατακτήθηκε από τους Ναζί, με την IBM να υποστηρίζει την δυνατοτήτητα για τον εύκολο προσδιορισμό των «ανεπιθυμήτων».

IBM6

Οι ΗΠΑ εντάχθηκε στον πόλεμο το 1941, αλλά ακόμη και τότε, το αρχειακό υλικό αποκαλύπτει μυστική αλληλογραφία των υψηλά ισταμένων της IBM για να δημιουργηθεί μια Ολλανδική θυγατρική, αντί της Γερμανικής, μέσω της οποίας η εταιρεία μπορούσε να συνεχίσει να προμηθεύει με τεχνολογία τους Ναζί. Παρόλο που από τότε ήταν σαφές για ποιόν λόγο οι Ναζί χρησιμοποιούσαν τεχνολογία της IBM, η εταιρεία συνέχισε να τους προμηθεύσει τεχνολογία για να εντοπίζουν εύκολα τους Εβραίους και άλλους «ανεπιθύμητους».

Η εταιρεία εφοδίασε τους Γερμανούς με τα μέσα για να παρακολουθούν εκατομμύρια στοχευμένα θύματα από τις διευθύνσεις του σπιτιού και της εργασίας τους,ώστε να συλληφθούν και να μεταφερθούν, για την τελική μοίρα τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή εξόντωσης. Ο ρόλος της IBM συνεχίστηκε ακόμη και μέσα στα στρατόπεδα του θανάτου, για στα οποία είχε δημιουργήσει ειδικούς κωδικούς όπως κωδικό 001 για το Άουσβιτς, και 002 για Μπούχενβαλντ. Κρατούμενος με Κωδικό 8 ήταν για τους Εβραίους, και 11 για τους τσιγγάνους.

IBM3

Κωδικός 5 σημαίνει εκτέλεση και Κωδικός 6 ήταν θάνατος στον θάλαμο αερίων. Αυτοί οι κωδικοί γινόταν τατουάζ στα μέλη των αιχμαλώτων. Τα αρχεία περιλαμβάνουν κάρτες διάτρητες, που εξετάστηκαν από τους ερευνητές, και απευθύνονται κατευθείαν στον αρχηγό των SS, Χάινριχ Χίμλερ και τον Άντολφ Άιχμαν, τον αξιωματικός των SS υπεύθυνο για την στατιστική παρακολούθηση του Ολοκαυτώματος.

Η IBM έχει επικρίνει την έρευνα του βιβλίου « η IBM και το Ολοκαύτωμα» αλλά δεν έχει αρνηθεί την αναμιξή της. Το 2004, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την διεθνή αναγνώριση των τσιγγάνων μαζί με την Οργάνωση για την αποζημίωσή τους (GIRCA) κατέθεσε αγωγή εναντίον της IBM στην Ελβετία. Ωστόσο, η υπόθεση αυτή απορρίφθηκε το 2006 λόγω εκπνοής της προθεσμίας!

IBM7

Ο Thomas Watson πρόεδρος της ΙΒΜ δεν κατηγορήθηκε ποτέ σαν συνεργάτης των Ναζί στα εγκληματά τους. Αντίθετα η θυγατρική της ΙΒΜ στην Γερμανία πήρε αποζημείωση για διαφυγόντα κέρδη μετά την λήξη του πολέμου!

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία