Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

10 Πασίγνωστες Εταιρίες που συνεργάστηκαν με την Ναζιστική Γερμανία – Kodak ( Ε’ Μέρος)

    Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Η Αμερικάνικη Kodak, αν και η “πατρίδα” της ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση με την Γερμανία, έκανε μπίζνες με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του πολέμου και εκμεταλλεύτηκε αιχμαλώτους για καταναγκαστική εργασία.

Στο μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, η Kodak ήταν μια εταιρία γίγαντας και μέχρι πρότινος η κορυφαία εταιρεία φωτογραφικών φιλμ παγκοσμίως . Αυτό που λίγοι γνώριζαν για δεκαετίες μετά το τέλος του β ‘ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ότι η Kodak είχε συνεργαστεί με τη ναζιστική Γερμανία και συνδιαλεγόταν με τους Γερμανούς, ακόμη και μετά την συμμετοχή της Αμερικής είχε στον πόλεμο.

Οι δεσμοί της Kodak με τους Ναζί αποκαλύφθηκαν στις αρχές του 2000, όταν αποδεικτικά στοιχεία που ανακτήθηκαν από εθνικά αρχεία περιέγραφαν λεπτομερώς την έκταση της συνεργασίας της εταιρείας με το τρίτο Ράιχ. Αυτά ανακτήθηκαν μέσω των υποκαταστημάτων της εταιρίας στην ουδέτερη Ελβετία, την Ισπανία και Πορτογαλία, τα οποία ελέγχονταν άμεσα από κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Ρότσεστερ στην Νέα Υόρκη και τα οποία έκαναν δουλειές με τη Ναζιστική Γερμανία.

kodak 1

Ενεργώντας μέσω των υποκαταστημάτων της, των ουδέτερων ευρωπαϊκών χωρών, η Kodak αγόραζε υλικά και προμήθειες από τη Γερμανία πληρώνοντας για αυτές με σκληρό νόμισμα που ήταν απεγνωσμένα απαραίτητο για τους Ναζί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η Kodak είχε επίσης μια στενή σχέση με τον προσωπικό οικονομικό σύμβουλο του Χίτλερ και μέσα από αυτόν, η εταιρεία συνέχισε να ασκεί έλεγχο στο Γερμανικό υποκατάστημα, ακόμη και κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο σημείωνε ότι η Kodak είχε κάνει «αρκετά σημαντικές αγορές από το έδαφος του εχθρού». Η Πρεσβεία σημείωσε επίσης, « η ιδέα ότι έχει βοηθήσει τον εχθρό δεν φαίνεται να τεκμηριώνεται»! εννοώντας τον διαχειριστή της Kodak στο υποκατάστημα της Ελβετίας όταν έκανε σημαντικές αγορές από τη Γερμανία. Αμερικανός αξιωματούχος ήρθε σε επαφή με τον διαχειριστή της Kodak στο υποκατάστημα της Ελβετίας και αναφέρει στα τέλη του 1943: «Έχω επισημάνει σ ‘ αυτόν ότι το μοναδικό ενδιαφέρον μας είναι να κλείσει κάθε πηγή δυνατού όφελος για τους εχθρούς μας, ανεξάρτητα από το αν τα Αμερικάνικα συμφέροντα (της εταιρείας!) μπορεί να υποστούν ζημιά».

Kodak Retöina 35mm precicson 1935+87 vienna lotz getto 400

H  Kodak Ρετίνα 35μμ που ανήκει σε υψηλόβαθμο στέλεχος των Ες Ες βρέθηκε στην Βιέννη το 1987 και μαζί της 400 φωτογραφίες αιχμαλώτων στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης στο Lotz της Πολωνίας

Το Γερμανικό υποκατάστημα της Kodak, επεκτείνει τις δραστηριότητές της κατά τη διάρκεια του πολέμου για την παραγωγή πυροκροτητών, ενεργοποιητών εκρήξεων, σκανδάλες και άλλο στρατιωτικό υλικό και χρησιμοποιεί εργάτες αιχμαλώτους καταναγκαστικής εργασίας στα εργοστάσιά της.

Στο εργοστάσιο της Kodak στη Στουτγάρδη υπήρχαν τουλάχιστον ογδόντα εργάτες -σκλάβοι, ενώ στο εργοστάσιο Βερολίνου-Kopenick υπήρχαν περισσότεροι από 250 . Εκπρόσωπος της Kodak δήλωσε ότι, σε αναγνώριση της χρήσης της δουλεμπορικής εργασίας, η Kodak είχε συνεισφέρει 500.000 δολάρια στο γερμανικό ταμείο για τα θύματα της καταναγκαστικής εργασίας.

Μετά τον πόλεμο, η Kodak συνέχισε τον έλεγχο του υποκαταστήματός της στην Γερμανία και απορρόφησε τα κέρδη που είχε κάνει κατά την διάρκεια του πολέμου. Τα πράγματα είχαν πάει επίσης πολύ καλά για τον κλάδο της Kodak στην κατεχόμενη Γαλλία. Έκανε τόσα πολλά χρήματα στη διάρκεια του πολέμου που ήταν σε θέση να επενδύσει τα κέρδη στην αγορά ακινήτων, σε ορυχεία άνθρακα και σε εξοχικά σπίτια για το προσωπικό της μετά την απελευθέρωση. Όπως και με την Γερμανική θυγατρικής της, έτσι και στην Γαλλία συνεχίζει την δράση της χωρίς εμπόδια, συνέπειες και καταδίκες και μετά τον πόλεμο.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία