Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

1400% το επίπεδο της ραδιενέργειας στo Τσερνόμπιλ

Κατά 14 φορές αυξήθηκε το επίπεδο της ραδιενέργειας στη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ ύστερα από μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εκεί, σύμφωνα με βουλευτή της Ουκρανίας.

Το επίπεδο της ραδιενέργειας στη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ, στην Ουκρανία, είναι κατά 14 φορές μεγαλύτερη από το φυσιολογικό, καθώς δασικές πυρκαγιές μαίνονται στην περιοχή, σύμφωνα με τον βουλευτή της χώρας, Έγκορ Φίρσοβ.

Ο ίδιος, μάλιστα, έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook το εξής:

«[Εδώ] είναι τα κακά νέα – η ακτινοβολία είναι πάνω από το φυσιολογικό στο επίκεντρο της φωτιάς.
Όπως βλέπετε στο βίντεο
, [ο μετρητής] δείχνει 2,3 mR/h, ενώ η φυσιολογική τιμή είναι 0,14 mR/h».

Ο κ. Φίρσοβ θεωρεί ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό και ζήτησε την αύξηση της ποινής για τέτοιου είδους πράξεις.

Την Κυριακή (05/04), η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτων Αναγκών της Ουκρανίας (SES) δήλωσε ότι αντιμετωπίζει πυρκαγιά στη Ζώνη Αποκλεισμού, που έχει εξαπλωθεί σε έκταση 20 εκταρίων. Πρόσθεσε, επίσης, αργότερα, ότι το επίπεδο ακτινοβολίας στο Κίεβο, δηλαδή στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, δεν υπερβαίνει τα 0,014 mR/h.

Ειδικότερα, η SES υποστήριξε στην εν λόγω ανακοίνωσή της:

«Εδώ και 15 ώρες, η ακτινοβολία στην πόλη του Κιέβου και στην περιοχή του Κιέβου είναι εντός των κανονικών ορίων και δεν υπερβαίνει το φυσιολογικό επίπεδο. Το επίπεδο ακτινοβολίας στην πόλη του Κιέβου είναι 0,014 mR/h και στην περιοχή του Κιέβου είναι εντός του ορίου των 0,012 mR/h. Το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο του επιπέδου της ακτινοβολίας είναι 0,05 mR/h».

Η υπηρεσία κοινοποίησε και βίντεο από την κατάσβεση της φωτιάς.

Η μεγάλη πυρκαγιά ξεκίνησε στα δάση του Τσερνόμπιλ το περασμένο Σάββατο. Από τότε, οι αρχές προσπάθησαν να σβήσουν τις φλόγες με τη βοήθεια της αεροπορίας και περίπου 50 τόνους νερού μέχρι στιγμής.

Η Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ δημιουργήθηκε ύστερα από το πυρηνικό ατύχημα στον πυρηνικό αντιδραστήρα υπ’ αριθμόν 4 του πυρηνικού σταθμού, τον Απρίλιο του 1986.

Η καταστροφή είχε ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ανθρώπων να εκτοπιστεί και τεράστιες περιοχές να έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια.

<|πηγή|>  sputniknews.gr