Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

16 Μαρτίου 1999: Τα σκάνδαλα οδηγούν σε παραίτηση την Κομισιόν

Στις 17 Μάρτη 1999 η Ευρωπαϊκή Ενωση συγκλονίζεται από την ομαδική παραίτηση των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για ατασθαλίες, διοικητική ανεπάρκεια και σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται δέκα απ’ τους δεκαεννιά επιτρόπους. Τα περισσότερα πυρά της επιτροπής που διεξήγαγε τις έρευνες δέχτηκαν η Γαλλίδα επίτροπος Εντίθ Κρεσόν (πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας) και ο Ισπανός επίτροπος Μανουέλ Μαρίν.

Η ανακοίνωση της ομαδικής παραίτησης των 19 μελών της Κομισιόν από τον πρόεδρο Ζακ Σαντέρ, συνοδεύτηκε από αιχμές για πολιτικές σκοπιμότητες και συγκρούσεις για το μοίρασμα της εξουσίας ανάμεσα στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, η όλη υπόθεση αποκαλύπτει μια Ευρωπαϊκή Ενωση των σκανδάλων και της διαπλοκής των συμφερόντων των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων με τα κοινοτικά όργανα και τα κορυφαία στελέχη του κοινοτικού μηχανισμού.

Πολλοί αναλυτές απέδωσαν την εξέλιξη αυτή σε ένα ευρύτερο σχέδιο ριζικής ανακατάταξης των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενόψει των μεγάλων αλλαγών που έχουν να κάνουν τόσο με την Οικονομική και Νομισματική Ενωση, όσο και με τη διεύρυνση, τη θεσμική μεταρρύθμιση και τη δημιουργία του «ευρωπαϊκού στρατού». Η συγκρότηση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ρομάνο Πρόντι απέδειξε ότι το «Διευθυντήριο» της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει ανάγκη μιας Κομισιόν με μεγαλύτερες αρμοδιότητες και ισχυρότερους δεσμούς με τις ιθύνουσες δυνάμεις της οικονομίας.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου: «Η πλειοψηφία των διορισμένων επιτρόπων έρχεται από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στα κρίσιμα οικονομικά χαρτοφυλάκια, και μετά τη λήξη της θητείας στις Βρυξέλλες επιστρέφει σε θέσεις με παχυλούς μισθούς. Από την προηγούμενη Κομισιόν υπό την προεδρία του Λουξεμβούργιου Ζακ Σαντέρ, έξι σημαντικοί επίτροποι δουλεύουν ήδη σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, τέσσερις έχουν ανανεώσει τη θητεία τους στη νέα Κομισιόν του Ιταλού προέδρου Ρ. Πρόντι, ο πολύς Ολλανδός Χανς βαν ντε Μπρουκ ανέλαβε πρόεδρος του γνωστού ιδρύματος Καρνέζι, έξι ακολουθούν σημαντική πολιτική καριέρα και τρεις αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη».