Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

26 Οκτωβρίου 1962: Εισβολή της Κίνας στην Ινδία

Το 1962, η μεθοριακή διένεξη μεταξύ της Κίνας και της Ινδίας φτάνει στο αποκορύφωμά της. Ηδη, από το 1956, η Κίνα, επιδιώκοντας τη συνένωση των νοτιοανατολικών της περιοχών με το Θιβέτ, καταλαμβάνει τμήμα εδάφους στη βορειοδυτική Ινδία. Το Πεκίνο δεν παραιτήθηκε από το στόχο του να ολοκληρώσει την κατάκτηση του Θιβέτ. Το 1962, ήταν πιθανόν η καταλληλότερη χρονιά για κάτι τέτοιο και ειδικότερα τη στιγμή της κορύφωσης της «κρίσης των πυραύλων» στην Κούβα, όταν η παγκόσμια ειρήνη κρεμόταν κυριολεκτικά από μια κλωστή.

Στις 13 Σεπτέμβρη 1962, τα πρώτα κινεζικά στρατιωτικά αποσπάσματα εισβάλλουν στο ινδικό έδαφος και περικυκλώνουν ινδικό φυλάκιο στην περιοχή Ταβάνγκ στα Ιμαλάια. Αρχίζουν οι μάχες. Μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, ο στρατός της Ινδίας καταφέρνει να ελέγξει την κατάσταση και να σταθεροποιήσει τις θέσεις του, κρατώντας τους Κινέζους στη μεθοριακή γραμμή. Στις 11 Οκτώβρη, οι κινεζικές δυνάμεις ενισχύονται σημαντικά και επιχειρούν νέα επίθεση, για να προωθηθούν στο ινδικό έδαφος. Μόνον για εκείνη τη μέρα, οι απώλειες και από τις δύο πλευρές ξεπερνούν τους πενήντα νεκρούς.

Στις 26 Οκτώβρη, η κυβέρνηση της Ινδίας κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της συνεχιζόμενης επέλασης των κινεζικών στρατευμάτων στο ινδικό έδαφος. Στο μεταξύ, η σινο-ινδική σύγκρουση παίρνει διαστάσεις διεθνούς, αλλά και εσωτερικής, κρίσης στην Ινδία.

Στην εύθραυστη Ινδία του 1962, το δεξιό κόμμα των ινδουιστών, αλλά και φοιτητές, πραγματοποιούν μεγάλες και μαχητικές πορείες κατά της κυβέρνησης. Το Νέο Δελχί μετατρέπεται καθημερινά σε πεδίο μάχης μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των διαδηλωτών. Καθώς οι κινεζικές δυνάμεις προελαύνουν, οι διαδηλώσεις από αντικυβερνητικές μετατρέπονται σε συλλαλητήρια υπέρ του πολέμου, ζητώντας από την κυβέρνηση να τηρήσει αδιάλλακτη στάση.

Στις 20 Νοέμβρη του 1962, η Κίνα διατάσσει κατάπαυση του πυρός και ζητεί διαπραγματεύσεις με την Ινδία, αφού προηγουμένως προελαύνει στο ινδικό έδαφος, με κατεύθυνση το κρατίδιο του Ασάμ. Αρχικά, η ινδική κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση, στη συνέχεια όμως, και υπό το βάρος των εξελίξεων, την αποδέχεται. Η κρίση λήγει με κατάπαυση του πυρός το Δεκέμβρη, αφού προηγουμένως ο πρωθυπουργός της Ινδίας Νεχρού ζητεί βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.