Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

4ο Cuba Festival στην Αθήνα

Γράφει ο Βαγγέλης Γονατάς //

Η μουσική και ο χορός, η κουλτούρα της Κούβας γενικότερα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους πρεσβευτές της Κούβας που έχουν δώσε τη δυνατότητα γνωριμίας με το νησί και τον πολιτισμό του, σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό άλλωστε, η πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα αγκαλιάζει όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες που έχουν αναφορά στην τέχνη και τον πολιτισμό του νησιού και φυσικά αγκαλιάζει το μεγαλύτερο κουβανικό πολιτιστικό γεγονός στην Ελλάδα, το Cuba Festival.

cuba2Η κουβανική Επανάσταση είναι λαός, είναι κουλτούρα. Ο κουβανικός λαός είναι κουλτούρα και επανάσταση. Και η κουλτούρα της Κούβας είναι όλα αυτά μαζί. Κανένας δεν μπορεί να διαχωρίσει αυτά τα στοιχεία. Αν παρ’ όλα αυτά επιθυμεί κάποιος να το κάνει, και το κάνει, θα έχει ένα επιλεκτικό κομμάτι του παζλ, δεν θα έχει όμως όλη η την εικόνα. Γιατί, η Κούβα και ο λαός της, η κουλτούρα και η Επανάστασή της, «πάνε πακέτο».

Αυτό το διαπιστώνει κανείς εύκολα, χωρίς καν να έχει πάει στην Κούβα, αν έχει παρακολουθήσει την τετράχρονη πορεία της κορυφαίας κουβανικής πολιτιστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, το Cuba Festival. Χάρη στην αγάπη και το μεράκι κατ’ αρχήν των διοργανωτών, στη συνέχεια των συντελεστών του – των κουβανών καλλιτεχνών που ζουν και δουλεύουν στη χώρα μας και των ελλήνων καλλιτεχνών της λάτιν μουσικής – αλλά και όλων των φίλων της Κούβας που το αγκάλιασαν, το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός του καλοκαιριού καταγράφηκε και καταξιώθηκε στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας.

cuba1Η μουσική και ο χορός στην Κούβα είναι τρόπος ζωής, αγκαλιάζει όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής ,αλλά η πιο λαϊκή τους έκφραση είναι η μουσική στο δρόμο. Όχι «μουσική του δρόμου» (παρεξήγηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει η ακριβής μετάφραση στα ελληνικά) αλλά η μουσική και ο χορός στο δρόμο, στις γειτονιές, με παλλαϊκή συμμετοχή σαν τρόπος ζωής και έκφρασης. Στην Κούβα δεν τραγουδούν μόνο όσοι-όσες έχουν ωραία φωνή (αν και (πάρα)πολλοί-πολλές έχουν) , δεν χορεύουν μόνο οι καλλίγραμμοι – καλλίγραμμες (αν και (πάρα)πολλοί-πολλές είναι) τραγουδούν και χορεύουν όλοι και όλες, και το κάνουν στη γειτονιά και στο δρόμο, κάτι σαν το δικό μας παλιό πανηγύρι, μόνο που εκεί είναι διαρκείας.

Το Φεστιβάλ που ξεκίνησε ως «Calles de Cuba» (Δρόμοι της Κούβας) έβγαλε τη μουσική του νησιού στους δρόμους και τις γειτονιές της Αθήνας και το έφτασε μέχρι τις μεγάλες συναυλίες και εκδηλώσεις. Δεν είναι άσχετο με αυτό, ότι μόνο τα τελευταία χρόνια, 7 μεγάλες συναυλίες των θρυλικών Buena Vista Social Club πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας.

cuba3Το φετινό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σε ανοιχτό χώρο, στον μεγάλο προαύλιο χώρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στον Ταύρο (Πειραιώς 254) με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών, όπως οι: JESUSCUTINO, MADELIN ALFONSO, JUAN CARLOS CALDERIN, FABIO CRUZ, ORQUESTA LATINA LL STARS MEETING, LOCA LATINA, PISTOLA LA ESENCIA ft MERLIN ALEXANDRA, BAILARTE SALSA, ANGELA THINA FUERA DE VISTA, CUBANIA DANCE HOUSE, OMARITO CUESTA EL CUBANITO, OMAR CUESTA EL PANTERA, DJ NICO MARINOU, DJ EL GENERAL, DJ MANOS DE BAILARTE, DJ ACEBES.ε

Πραγματοποιείται με την υποστήριξη της πρεσβείας της Κούβας στην Ελλάδα και εκτός από το καλλιτεχνικό του μέρος στο χώρο θα υπάρχουν περίπτερα και των ομάδων αλληλεγγύης: Tου Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί, της Πολιτιστικής Αθλητικής Ομάδας Hasta la Victoria Siempre, του Δίκτυου Βloggers La Red [email protected] Griega, των Εκδόσεων ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΗΜΑ κ.α

Το Cuba Festival συνεχίζει λοιπόν ακάθεκτο και θα είμαστε πάλι εκεί!