Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«5 ½ ιστορίες για την κρίση»

Από 5 Φεβρουαρίου το θέατρο «Τζένη Καρέζη» η Θεατρική Ομάδα ΑντίχειραΣ παρουσιάζει παράσταση «5 ½ ιστορίες για την κρίση».

5 ½ φανταστικές ιστορίες βασισμένες σε πραγματικά δημοσιεύματα εφημερίδων την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ένας ταχυδακτυλουργός «διακτινίζεται» σε τρεις δουλειές προκειμένου να επιβιώσει. Κάποιες «μυστηριώδεις» καλοντυμένες κυρίες αγοράζουν κρέατα για τους φτωχούς σε μία κρεαταγορά. Μια ρευματοκλοπή αφήνει τους ενοίκους μια πολυκατοικίας στο σκοτάδι. Μια καμηλοπάρδαλη σ’ ένα ζωολογικό κήπο θανατώνεται γιατί περισσεύει. Ένας άστεγος σ’ ένα νεκροταφείο, ποτίζει λουλούδια που δε θ’ ανθίσουν ποτέ.

krisi

Οι συντελεστές της παράστασης είπα σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης»:

«– 5 ½ φανταστικές ιστορίες βασισμένες σε πραγματικά δημοσιεύματα εφημερίδων την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Γιατί 5 ½;

Είναι αλήθεια πως οι ιστορίες που περιλαμβάνονται στην παράσταση θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερες, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια που φτιάχναμε το έργο συνέβαιναν διάφορα πράγματα με τα οποία θέλαμε να ασχοληθούμε. Για παράδειγμα, η δεύτερη ιστορία προέκυψε πέρσι το Πάσχα, όταν έκαναν την εμφάνισή τους στην κρεαταγορά της Αθήνας κάποιες «μυστηριώδεις» γυναίκες και αγόραζαν κρέας σε όσους δεν μπορούσαν να το πληρώσουν. Μας κίνησε το ενδιαφέρον σαν ιστορία, με την προοπτική που θα μπορούσε να έχει και έτσι αντικαταστήσαμε την ιστορία που δουλεύαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Υπάρχει όμως και μια ιστορία μισή, μια ιστορία που αρκετοί από μας μπορεί να έχουν υπάρξει μάρτυρές της, μια ιστορία που μένει ανολοκλήρωτη και αυτό γιατί δεν εξαρτάται από την παράσταση το τέλος της. Θα μείνει και θα είναι μισή, ανολοκλήρωτη ή καλύτερα θα είναι σταματημένη η εξέλιξη αυτής της ιστορίας μέχρι ο κόσμος να αλλάξει, δηλαδή μέχρι και η ίδια η ιστορία της ανθρωπότητας να κάνει το άλμα προς τα μπρος για έναν άλλο, ανώτερο κόσμο. Μέχρι τότε αυτή η ιστορία θα παίζεται μισή σαν ένα παλιό δίσκο που κολλάει και παίζει ξανά και ξανά το ίδιο κομμάτι μέχρι τη μέση.

— Πώς επιλέξατε αυτές τις ιστορίες;

Οι ιστορίες μάς παίδεψαν αρκετά είναι η αλήθεια. Τις ψάχναμε και τις δουλεύαμε καιρό. Οπως είπαμε, δοκιμάσαμε και άλλες, τις οποίες αν και δουλέψαμε τελικά τις απορρίψαμε. Οχι γιατί και αυτές δεν είχαν ενδιαφέρον, αλλά γιατί σκοπός ήταν να βρούμε αρκετά «παράξενες» ιστορίες, ιστορίες που τις ακούς και σκέφτεσαι «δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο», έτσι ώστε να γίνεται όσο το δυνατό φανερό το παράλογο του κόσμου στον οποίο ζούμε, το παράλογο αυτού του συστήματος. Κι όμως, μέσα σε αυτό το φαινομενικά «παράλογο» κρύβεται η «λογική» του καπιταλισμού. Η κρίση είναι μονάχα ένα φαινόμενο των αντιθέσεων του καπιταλισμού που πλέον σαπίζει και μέσα στις ίδιες τις αντιφάσεις αναγνωρίζει κανείς και τη δυνατότητα ανατροπής του».

Παίζουν:

Αντώνης Γουγής, Ελίνα Καπετάνου, Ήρα Ρόκου, Γιώργος Τσαγκαράκης

Συντελεστές:

Σύλληψη- Κείμενο:ομάδα «ΑντίχειραΣ
Σκηνοθεσία: Θαλασσιά Αντωνοπούλου
Μουσική: Βιβή Φιλιππίδου
Επιμέλεια Κίνησης-χορογραφίες: Όλγα Σπυράκη
Σκηνικά: Αλέξης Γκούμας, Βαγγελιώ Νικολάου
Κοστούμια: Ματίνα Μπουκουβάλα
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Παραστάσεις:
Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00
Διάρκεια παράστασης: 100΄

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική Είσοσδος: 10 Eυρώ
Φοιτητικό, Μαθητικό και Ανέργων: 5 Eυρώ

Μοιραστείτε το: