Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

9 Ιουνίου 1935: Το ΚΚΕ πρωτοστατεί για τη συγκρότηση αντιφασιστικού μετώπου

Είμαστε στα 1935. Ο φασισμός απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη, ολόκληρο τον κόσμο. Τα κομμουνιστικά κόμματα με την καθοδήγηση της Κομμουνιστικής Διεθνούς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης για τη δημιουργία των αντιφασιστικών μετώπων. Στην Ελλάδα η στρατιωτικοφασιστική δικτατορία ετοιμάζεται μεθοδικά. Η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος με πρωθυπουργό τον Τσαλδάρη εξαπολύει κύμα τρομοκρατίας κατά του εργατικού, προοδευτικού κινήματος. Παράλληλα, αρχίζει να παίρνει μέτρα και κατά του αντίπαλου συνασπισμού των Φιλελευθέρων.
Την 1η Μάρτη 1935 ξεσπά το βενιζελικό κίνημα. Με την υποστήριξη των κυβερνήσεων Αγγλίας, Γαλλίας και Γιουγκοσλαβίας η κυβέρνηση Τσαλδάρη – Κονδύλη καταστέλλει μετά από δέκα μέρες το κίνημα.

Στις 9 Ιούνη 1935 διεξάγονται μέσα σε συνθήκες άγριας τρομοκρατίας βουλευτικές εκλογές. Τα αστικά δημοκρατικά κόμματα κήρυξαν αποχή, ενώ το ΚΚΕ ορθά διάλεξε το δρόμο της αγωνιστικής συμμετοχής. Οι εκλογές αυτές οδήγησαν στη νίκη των αντιβενιζελικών κομμάτων, που πήραν όλες τις βουλευτικές έδρες. Στις εκλογές αυτές το ΚΚΕ πετυχαίνει μια σημαντική επιτυχία. Συγκεντρώνει 98.699 ψήφους, δηλαδή 40.000 ψήφους περισσότερες από τις εκλογές της 5ης Μάρτη του 1933.

Μετά τις εκλογές δυνάμωσαν οι προσπάθειες του Κόμματος για συσπείρωση των αντιφασιστικών δυνάμεων. Στις 13 Ιούνη 1935, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η καθοδήγηση του Κόμματος έριξε την ιδέα της δημιουργίας Πανελλαδικού Δημοκρατικού Συνασπισμού. Το καινούριο ήταν ότι τώρα το ΚΚΕ πρότεινε συνεργασία κατά του μοναρχοφασισμού, όχι μόνο στους ρεφορμιστές σοσιαλιστές και αγροτιστές, αλλά και στα μικρά αστικά δημοκρατικά κόμματα.

Η νέα θετική αυτή κατεύθυνση του Κόμματος για τη δημιουργία Πανελλαδικού Δημοκρατικού Συνασπισμού, είχε και μερικές σοβαρές ελλείψεις: Από το Συνασπισμό εξαιρούνταν το Κόμμα των Φιλελευθέρων, το οποίο χαρακτηριζόταν φασιστικό. Εθετε επίσης ως απαράβατο όρο για τη δημιουργία του Συνασπισμού, να δεχτούν τα άλλα κόμματα και οι πολιτικές δυνάμεις το μίνιμουμ πρόγραμμα του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ την περίοδο Γενάρης – Αύγουστος του 1935 έκανε σοβαρά βήματα στην προσπάθεια για τη συσπείρωση και δραστηριοποίηση των αντιφασιστικών δυνάμεων. Στάθηκε στην πρωτοπορία όλων των δημοκρατικών – αντιφασιστικών αγώνων.