Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

97 χρόνια από το θάνατο του ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης

Φιλοξενούμενος Σπύρος Σταθάτος //

21 Ιανουαρίου 1924, ένας μύθος περνάει στην ιστορία . Ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, ή αλλιώς Λένιν, πεθαίνει ύστερα από εγκεφαλική αιμορραγία στο σπίτι του στο Γκόρκι, σε ηλικία 53 ετών. Το σώμα του ταριχεύεται και έξι μέρες αργότερα, στις 27 Ιανουαρίου, τοποθετείται σε μαυσωλείο όπου πλήθος κόσμου απέτισαν φόρο τιμής .Ακόμη και στο θάνατο περίμεναν από το Λένιν να είναι ηγέτης και πηγή έμπνευσης , όπως ακριβώς έγινε και στην Οκτωβριανή επανάσταση.

Γεννήθηκε στις 10 Απριλίου του 1870 και είχε για γονείς του δύο μορφωμένους ανθρώπους, τον Ίλια Ουλιάνοφ και τη Μαρία Αλεξάντροβνα, που κατόρθωσαν να μεταδώσουν στα έξι παιδιά τους την αγάπη για τα γράμματα . Ο Λένιν ήταν εξαιρετικός μαθητής και ιδιαιτέρως ταλαντούχος και γι΄ αυτό του απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο του αξιότερου μαθητή, σε εξέλιξη επιδόσεις και συμπεριφορά. Δύο τραγικά συμβάντα θα σημαδέψουν την ζωή του . Το πρώτο ήταν ο χαμός του πατέρα του σε ηλικία 16 ετών και η εκτέλεση του αδερφού του Αλεξάνδρου ένα χρόνο αργότερα, ως μέλος αντιστασιακής οργάνωσης που σκοπό είχε να δολοφονήσει τον τσάρο. Γρήγορα λοιπόν η οικογένειά του στιγματίζεται και ο Λένιν αναλαμβάνει να την στηρίξει.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η οικογένεια, ο Βλαντιμίρ αρχίζει το 1887 να σπουδάζει νομικά στο Πανεπιστήμιο του Καζάν, από όπου όμως θα αποβληθεί, 3 μήνες μετά, για επαναστατική δράση. Τελικά οι σπουδές του θα ολοκληρωθούν δια αλληλογραφίας με το Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης το 1891. Στην Αγία Πετρούπολη θα αρχίσει τη δικηγορία , όμως λόγω της επαναστατικής του δράσης θα πάρει το δρόμο για την εξορία . Εκεί θα πάρει το επαναστατικό ψευδώνυμο «Λένιν» (από την ονομασία του ποταμού Λένα). Με την επιστροφή του από την εξορία το 1900 καταφεύγει στο Μόναχο όπου θα εκδώσει μαζί με άλλους επαναστάτες την εφημερίδα Ισκρα (σπίθα) . Ο Λένιν πίστευε ότι έπρεπε να δημιουργηθεί στη Ρωσία ένα κόμμα που θα έπρεπε να είναι ενωμένο, πειθαρχημένο και πολύ συγκεντρωτικό . Στόχος του κόμματος θα ήταν να πείσει την εργατική τάξη να ανατρέψει τον τσάρο. Οι απόψεις του Λένιν συνάντησαν αντιδράσεις. Κάποιοι τις χαρακτήρισαν έως και αντιδημοκρατικές ,αφού την τύχη του κόμματος θα την καθόριζαν ελάχιστοι άνθρωποι.

Το Ρωσικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα (μετέπειτα Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής ένωσης) είχε ιδρυθεί το 1898 . Το 1903 στα πλαίσια του δεύτερου συνεδρίου επικράτησε η πλευρά του Λένιν οι «μπολσεβίκοι» (δηλαδή πλειοψηφούντες) σε αντίθεση «μενσεβίκους»(μειοψηφούντες). Το Φεβρουάριο του 1917 , υπό το βάρος του Α΄ Παγκοσμίου , ο τσάρος ανατράπηκε και την θέση του κατέλαβε μια προσωρινή κυβέρνηση, αποτελούμενη από σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθερους πολιτικούς . Ο Λένιν επέστρεψε από την εξορία , χαρακτήρισε την κυβέρνηση ¨ιμπεριαλιστική¨ και απαίτησε να δοθεί η εξουσία στα Σοβιέτ, στα συμβούλια δηλαδή των εργατών , στρατιωτών και αγροτών . το όραμα του για μια σοσιαλιστική επανάσταση, θα έπαιρνε σάρκα και οστά λίγους μήνες αργότερα .

Στις 26 Οκτωβρίου 1917 οι μπολσεβίκοι μαζί με τους στρατιώτες καταλαμβάνουν τα ανάκτορα της Αγίας Πετρούπολης και ανατρέπουν την προσωρινή κυβέρνηση του Αλεξάντρ Κερένσκι. Η Εξουσία περνά στα Σοβιέτ και ο Λένιν εκλέγεται πρόεδρος της επαναστατικής κυβέρνησης . Μέλημα της κυβέρνησης ο τερματισμός του πολέμου , η κατάσχεση της γης που ανήκε στην αριστοκρατία και στην εκκλησία και η εκχώρηση της στους αγρότες. Παράλληλα δόθηκε υπόσχεση για δωρεάν εκπαίδευση και οι γυναίκες θεωρήθηκαν πια ίσες με τους άντρες. Η μέγιστη διάρκεια εργασίας μειώθηκε στις 8 ώρες . Τέλος οι μειονότητες της Ρωσικής Αυτοκρατορίας όπως Ουκρανοί και Γεωργιανοί θα αποκτούσαν τον έλεγχο των δικών τους υποθέσεων.

Ως ηγέτης της Ρωσίας Ο Λένιν αντιμετώπισε με επιτυχία τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο των Κόκκινων (Κομμουνιστών )και Λευκών (φιλοτσαρικών) που διήρκεσε τρία χρόνια, όσο και την κατεστραμμένη οικονομία της χώρας του. Άρχισε λοιπόν, το 1921, να συνειδητοποίει ότι η εκβιομηχάνιση της χώρας θα γινόταν μόνο με την εισροή νέων κεφαλαίων . Για αυτό υιοθέτησε μια Νέα Οικονομική Πολιτική που αποτέλεσε ένα νέο τύπο καπιταλιστικής οικονομίας, για σύντομο χρονικό διάστημα. Η ΝΕΠ είχε ευεργετικά αποτελέσματα στη σοβιετική οικονομία.

Η προσπάθεια όμως να πειστεί το κόμμα για την ΝΕΠ ήταν σκληρή . Ο Λένιν είχε εξαντληθεί πάρα πολύ . Στις 25 Μαΐου 1922 υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό που παρέλυσε όλη την δεξιά πλευρά του και έκανε δύσκολη την ομιλία του . Το Μάρτιο του 1923, ένα δεύτερο εγκεφαλικό θα του αφαιρέσει τελείως την ομιλία . Δεν μπόρεσε να αναρρώσει ποτέ και πέθανε στις 21ιανουαρίου 1924 στο σπίτι του στο χωρίο Γκόρκι, 30 χλμ νότια της Μόσχας. Αρωγός του σε όλη την πορεία της ζωής του ήταν η σύζυγος του Κρούπσκαγια, με την οποία παντρεύτηκαν το 1898.

Η επίδραση του Λένιν ήταν σημαντική και εκτός Σοβιετικής Ένωσης . Οι αλλαγές που εξήγγειλε, όπως η δραστική μείωση των προνομίων των πλούσιων , η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη , η ισότητα γυναικών και εθνικών μειονοτήτων και η δωρεάν εκπαίδευση ενέπνευσε τους ανθρώπους όλου του κόσμου για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία .

__________________________________________________________________

ΠΗΓΕΣ

  1. ΗΓΕΤΕΣ , Βλαντιμίρ ίλιτς Λένιν , Εκδόσεις Σαββάλας,2003
  2. SANSIMERA.GR ,ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΟΛΙΤΙΚΗ Βλαντιμίρ Λένιν , 21/1/2019

«Ο Χικμέτ στην Ελλάδα», του Ηρακλή Κακαβάνη