Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

DEBATE – Δ. Κουτσούμπας: Οι εξοπλισμοί υπηρετούν ανάγκες του ΝΑΤΟ, όχι προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Οι εξοπλισμοί υπηρετούν ανάγκες του ΝΑΤΟ, όχι την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην δεύτερη ενότητα του debate που αφορούσε την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα. Παραθέτουμε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις:

Π. Στάθης: Κύριε Γραμματέα, κάνω ένα σενάριο, η χώρα αποφασίζει να τρυπήσει νότια της Κρήτης, εκεί που έχει αδειοδοτήσει οικόπεδα. Είναι ισχυρό το ενδεχόμενο η Τουρκία να αντιδράσει και να εμφανιστούν δύο φρεγάτες εκεί. Δεν είναι σημαντικό να έρθουν προς βοήθεια π.χ. οι Γάλλοι στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που έχουμε υπογράψει; Γιατί δεν τη στηρίξατε; Και να μου πείτε, επίσης, αν είναι σημαντικό να έχουμε συμμάχους τέτοιου επιπέδου.

Δ. Κουτσούμπας: Κύριε Στάθη, οι εξοπλισμοί που έγιναν, αυτούς που αναφέρατε, με τη Γαλλία ή με άλλες χώρες, όπως με τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία ή και τη Γερμανία ακόμα, υπηρετούν συμφέροντα του ΝΑΤΟ, μιας συμμαχίας στην οποία ανήκει, βεβαίως, η χώρα μας, η οποία ασκεί επιθετικές ενέργειες ενάντια σε άλλους λαούς, σε άλλες χώρες, που εμπλέκει και τη χώρα μας και γίνεται πιθανός στόχος αντιποίνων. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, στην Ουκρανία ο πόλεμος της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία που έχει εξελιχθεί -έτσι ήταν απ’ την αρχή, βέβαια- σε πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας και των αντίστοιχων συμμάχων τους. Απ’ αυτή τη σκοπιά λοιπόν, οι εξοπλισμοί αυτοί, δηλαδή το να πηγαίνουν τόνοι οπλικών συστημάτων, τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, τα αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας να πετάνε πάνω απ’ τα Βαλκάνια, τα πολεμικά μας πλοία να βρίσκονται στον Περσικό και στη Μαύρη Θάλασσα δεν υπηρετούν ανάγκες της προστασίας του εναέριου χώρου, του θαλάσσιου χώρου, των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας που θα έπρεπε να είναι ο βασικός στόχος. Όλοι αυτοί οι εξοπλισμοί που έχουν γίνει, ουσιαστικά οδηγούν μόνο σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες, μέχρι και στο Σαχέλ, τώρα στο Μάλι, θα πάμε και αλλού σε άλλες περιοχές και η κατάσταση οξύνεται όλο και περισσότερο. Η Ελλάδα γίνεται στόχος αντιποίνων.

Π. Στάθης: Αν ο λαός σώσει τον λαό, όπως λέτε, και γίνει η ανατροπή και το ΚΚΕ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, μπορείτε να μου πείτε ποιοι θα είναι οι σύμμαχοί μας; Αυτοί, δηλαδή, με τους οποίους θα συνεργαστείτε σε διεθνές επίπεδο για να έχουμε διεθνείς στρατηγικές σχέσεις;

Δ. Κουτσούμπας: Όλες οι χώρες του κόσμου. Άλλωστε, όταν το ΚΚΕ θα βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας με την εντολή που θα του δώσει ο λαός και που ο λαός θα συμμετέχει και θα είναι ο ίδιος στην εξουσία, μαχητικά μαζί του, δεν θα είναι όλα στάσιμα και στον περίγυρο, ούτε στην Τουρκία, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε σε όλη την Ευρώπη, γιατί βλέπουμε και οι άλλοι λαοί να κινητοποιούνται. Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, για παράδειγμα με τον τούρκικο λαό, είμαστε αγαπημένοι, έχουμε σχέσεις, μπορούμε να έχουμε σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου και με τις ΗΠΑ και με τη Γερμανία και με τη Ρωσία και με την Κίνα και με άλλες χώρες του κόσμου. Μας εμποδίζει σήμερα, όπως για παράδειγμα το εμπάργκο που γίνεται απέναντι στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να πληρώνει ο Έλληνας αγρότης, ο Έλληνας εργαζόμενος απ’ αυτές τις κυρώσεις, μας εμποδίζει να αναπτύξουμε σχέσεις ισότιμες με άλλες χώρες.

 

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα