Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα: Μπίζνες στο Αιγαίο, με θύματα τους λαούς

Στην Αθήνα καταφτάνει σε λίγες ώρες ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη. Η ατζέντα της διήμερης επίσκεψης (την Παρασκευή ο Ερντογάν θα μεταβεί στην Κομοτηνή) περιλαμβάνει μια σειρά θέματα: ελληνοτουρκικά, Αιγαίο, Κυπριακό, το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, οι οικονομικές σχέσεις, το εμπόριο, οι Μεταφορές, η Ενέργεια.

«Αυτό το οποίο προσδοκούμε, ως ελληνική κυβέρνηση, είναι μια ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεών μας με την Τουρκία, καθώς κάτι τέτοιο σε μία περίοδο ευρύτερης αποσταθεροποίησης στην περιοχή θα παίξει καταλυτικό ρόλο και για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για τη βελτίωση των ειδικών σχέσεων, τόσο της Ελλάδας με την Τουρκία όσο και της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε αυτό το επίπεδο, λοιπόν, θα διεξαχθεί η συγκεκριμένη επίσκεψη και αναμένουμε να έχουμε εξαιρετικά εποικοδομητικές συζητήσεις» ανέφερε σχετικά με την επίσκεψη του τούρκου προέδρου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Τζανακόπουλος.

Η ουσία ωστόσο της επίσκεψης του Ερντογάν βρίσκεται στην προσπάθεια των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας να αναβαθμίσουν- η κάθε μια από την πλευρά της- το ρόλο τους ως περιφερειακές δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθούν και οι συνομιλίες Τσίπρα-Ερντογάν. Δεν είναι τυχαίο ότι σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Anadolu ο έλληνας πρωθυπουργός έδωσε έμφαση σε μια σειρά από «σημαντικά έργα» που έχουν μπροστά τους οι δύο χώρες στους τομείς των μεταφορικών δικτύων, της Ενέργειας, του Εμπορίου, του Πολιτισμού και του Τουρισμού.

Το ερώτημα που τίθεται είναι «ποιόν αφορούν αυτές οι μπιζνες»; Σίγουρα πάντως όχι τους δύο λαούς που και στις δύο ακτές του Αιγαίου υφίσταται μια σειρά αντιλαϊκές-αντεργατικές πολιτικές. Απεναντίας, αφορούν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σε Ελλάδα και Τουρκία, πολιτικοί εκπρόσωποι των οποίων είναι τόσο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Όσο για τις κορώνες περί «αμοιβαίου σεβασμού στο διεθνές δίκαιο» και τα ευχολόγια για λύση του Κυπριακού και διευθέτησης των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, η ιστορική πείρα δείχνει ότι στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής λυκοσυμμαχίας μόνο δυσάρεστες εξελίξεις μπορεί να περιμένει ο λαός.