Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Freddie Oversteegen: αποπλανούσε αξιωματικούς των Ναζί και τους οδηγούσε στους Αντιστασιακούς.

  Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2018 μία μέρα πριν τα 93 γενέθλιά της πέθανε μια μεγάλη μορφή της Αντίστασης κατά των Ναζί στην Ολλανδία. Η Freddie Oversteegen η μικρότερη από τις δύο Ολλανδέζες αδερφές Freddie και Truus που σε μικρή ηλικία συμμετείχαν στην Αντίσταση κατά των κατακτητών Ναζί.

freddie

Freddie Oversteegen

Μπήκαν στην Αντίσταση όταν ήταν 14 και 16 χρονών αντίστοιχα. Ήταν οι μόνες γυναίκες μέσα σε μια ομάδα αντιστασιακών που τότε αριθμούσε λίγο πάνω από 400 άτομα. Η αποστολή τους ήταν να σαγηνεύουν αξιωματικούς των Ναζί στα μπαρ και να τους παρασέρνουν σε γειτονικά δάση όπου τους περίμεναν οι άνθρωποι της Αντίστασης. Δημόσια έχουν διηγηθεί μόνο την πρώτη τους αποστολή ενώ διηγήσεις τρίτων μιλούν για δεκάδες περιστατικά.

freddie1

Οι δύο Ολλανδέζες αδερφές Freddie και Truus

Σύμφωνα με την διήγηση η Truus αποπλάνησε έναν αξιωματικό των Ναζί όσο η Freddie κρατούσε τσίλιες στον δρόμο. Τον παρέσειρε στο διπλανό δάσος και εκεί οι άνθρωποι της Αντίστασης που ήδη είχαν σκάψει ένα βαθύ λάκκο τον εκτέλεσαν με μια σφαίρα και τον έθαψαν αφού αφαίρεσαν όλα του τα ρούχα που κατόπιν τα έκαψαν.

Η Αντίσταση στην Ολλανδία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή γιατί δεν έχει μεγάλες πράξεις ένοπλης μάχης ή σαμποτάζ εναντίον του κατακτητή. Όμως μετρά 23.000 θύματα αγωνιστών που εκτελέστηκαν με την υποψία συμμετοχής σε Αντιστασιακές ομάδες.

Ο λιμενεργάτης" μνημείο για την απεργία του 41.

Ο λιμενεργάτης” μνημείο για την απεργία του 41.

Μία σχετικά άγνωστη σελίδα της Αντίστασης στην Ολλανδία είναι η μεγάλη απεργία τον Φλεβάρη του 1941, απεργία διαμαρτυρίας για το πογκρόμ στους Εβραίους.  Εργάτες και κομμουνιστές κυκλοφορούν φέιγ βολάν με το σύνθημα “Απεργία”! Τα φέιγ βολάν γέμισαν τους δρόμους του Άμστερνταμ. Το επόμενο πρωί η εικόνα σοκάρει τις κατοχικές αρχές. Ο κόσμος είνα οργισμένος. Όλοι απεργούν, μοδίστρες, καταστήματα, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, ναυπηγεία ακόμη και ιδιωτικά γραφεία και δημόσιες υπηρεσίες.

Λίγες μέρες πριν ολλανδικές παραστρατιωτικές ομάδες, που είχαν ταχθεί στο πλευρό των ναζί, άρχισαν να σκορπούν χάος στους δρόμους, συλλαμβάνοντας δίχως έλεος Εβραίους ή κομμουνιστές.

Η «απεργία του Φεβρουαρίου» γρήγορα ξεπέρασε τα όρια της πρωτεύουσας και εξαπλώθηκε από το Ζάανταμ του βορρά μέχρι την Ουτρέχτη στο νότο.

Οι ναζί αντέδρασαν με βία καταπνίγοντάς την.

Οι αδερφές τιμήθηκαν με διάφορα μετάλλια γενναιότητας για την δράση τους που όμως δεν έχει αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Η μεγάλη αδερφή η Truus, γνωστή ζωγράφος και ακτιβίστρια ενάντια στον ναζισμό έγραψε και βιβλίο για το θέμα με τίτλο « Αν όχι τώρα , τότε ποτέ» πέθανε το 2016.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία