Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (πατέρας των Τούρκων)

Στις 12 Μαρτίου 1881 γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός, αναμορφωτής του τουρκικού κράτους που διαδέχτηκε τη διαλυθείσα Οθωμανική Αυτοκρατορία, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Φοίτησε ως το 1904 στη Στρατιωτική Σχολή της Κωνσταντινούπολης. Πήρε μέρος στην επανάσταση των Νεότουρκων που κατέληξε στη φυλάκιση του Αβδούλ Χαμίτ το 1909.

Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο διακρίθηκε στην επιτυχή αντιμετώπιση της επιχείρησης των δυνάμεων της Αντάντ για την κατάληψη των Στενών. Μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας άρχισε να οργανώνει πλατιά επαναστατική κίνηση. Ερχεται σε ρήξη με τη σουλτανική κυβέρνηση και το 1919 κηρύσσει ανοιχτά τον πόλεμο εναντίον της. Το 1920 τίθεται επικεφαλής των τουρκικών δυνάμεων κατά των ελληνικών στρατευμάτων που είχαν εκστρατεύσει κατά της Μικράς Ασίας.

Με επιδέξιους πολιτικούς και στρατιωτικούς ελιγμούς πέτυχε την υποστήριξη της Γαλλίας, ενώ η Σοβιετική Ενωση υποστήριξε το εθνικοαπελευθερωτικό τουρκικό κίνημα.

Η νίκη επί των ελληνικών στρατευμάτων το 1922 και η εκδίωξή τους εδραίωσε τη θέση του Κεμάλ, ο οποίος κατάργησε τον σουλτανάτο και απομάκρυνε τον Χαλίφη από την Τουρκία ενώ επέβαλε σειρά μεταρρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες ήταν προοδευτικού χαρακτήρα.